Spring til hovedindhold

Hvordan tjener du penge på aktier?

Den, der ejer andelen, ejer fortjenesten.

Hvis du ejer en aktie, så ejer du en del af et selskab og får dermed en andel af virksomhedens overskud – vanskeligere end det er det ikke.

Der er to måder for dig at drage fordel af overskuddet og dermed tjene penge på aktier. Den ene er, hvis du køber til en lav pris og derefter formår at sælge til en højere pris – det vil sige en prisstigning. Hvorfor prisen stiger skyldes, at overskuddet stiger, eller mange investorer tror, ​​at overskuddet vil stige i fremtiden.

Den anden måde er, hvis du ejer aktier over en længere periode og modtager et udbytte. Dette er en direkte overførsel af virksomhedens overskud til dig som aktionær.

Hvordan tjener du på en aktieprisstigning?

Hver aktie har en pris, som du betaler på markedet. Prisen er, hvad aktionærerne er villige til at sælge aktien for lige nu. Hvis virksomheden vokser og øger sin fortjeneste, stiger aktiekursen normalt derefter.

Der er en forskel i pris og værdi. Når du køber en aktie, betaler du en pris, men hvad aktien repræsenterer er værdien. Du skal dog huske, at prisen ikke siger noget om, hvor billig en aktie er.

Hvis en aktie koster 1 krone per styk eller 250 kroner per styk, er dette kun prisen, og det siger altså ikke noget om, hvor dyr eller billig en aktie er. Aktien med en pris på 1 krone kan have 10.000.000 aktier, hvorimod aktien der koster 250 kroner per aktie kan have 40.000 aktier. De to selskaber har altså begge en samlet værdi på 10.000.000 kroner. Du skal derfor købe aktier i virksomheder, som du forstår og vil eje, fordi du tror på deres produkt eller service.

Hvordan tjener du på udbytte?

Som aktionær har du ret til at få del i et eventuelt overskud. Denne fortjeneste kan deles ud helt eller delvist til aktionærerne. Et udbytte betyder simpelthen, at du som aktionær får penge til din konto.

For danske aktier er det mest almindeligt at udbetale udbytte en gang om året, hvilket ofte sker i foråret. Nogle virksomheder vælger dog at udbetale udbytte ved flere lejligheder i løbet af året. I forhold til amerikanske aktier bliver der ofte udbetalt udbytte en gang i kvartalet.

Ikke alle virksomheder udbetaler udbytte. Det sker oftest blandt de større virksomheder, der har eksisteret i et stykke tid og giver store overskud. Hvis du køber ind i mindre virksomheder, skal det altså være fordi, du tror på deres evne til at vokse og opnå overskud i fremtiden.

Hvor meget en virksomhed udbetaler i udbytte i forhold til aktiekursen kaldes normalt direkte afkast. Jo højere direkte udbytte, jo større udbytte får du. Husk, at udbytte er penge, der forsvinder fra virksomheden til aktionærernes konti. Det betyder, at jo mere der er distribueret, desto mindre bliver der tilbage i virksomheden til at investere i fremtiden. Vælg derfor ikke en aktie bare fordi, den har et højt direkte afkast. Vælg i stedet, fordi du tror på virksomheden og kan lide dens produkt eller service. Husk også at overveje, hvorvidt du tror, at virksomheden har råd til at betale udbytte i fremtiden.

Aktielisten for danske aktier.