Spring til hovedindhold

Hvad er børshandlede fonde (ETF’er)?

Hvad er ETF?

ETF er en forkortelse for Exchange-Traded Fund, som på dansk betyder børshandlet fond. Navnet antyder, at det er en fond, der indeholder en samling af aktiver. ETF’er handles i realtid på børsen ligesom ved andre investeringsforeninger og aktier. Det betyder, at du både hurtigt kan købe og sælge dine ETF’er.

Udbuddet af ETF’er er meget stort og inkluderer aktie- og rentefonde. Dertil findes der fonde, som indeholder råvarer, valutaer og alternative investeringer såsom fast ejendom. Der findes også fonde med gearing og omvendt afkast, hvis du tror på faldende priser. Bliv endnu klogere på ETF’er ved at se denne video.

Fordele ved ETF’er

ETF’er kombinerer det bedste fra begge verdener. Det betyder, at de har risikospredningen og enkelheden fra fondsverden. Dertil har de den konstante prisfastsættelse og omsætteligheden fra aktieverden.

Lavt administrationsgebyr sammenlignet med traditionelle fonde. Tilmed har du gode muligheder for at skabe avancerede strategier og porteføljer.

ETF’er har en relativ lav risiko, da de følger et indeks.

Lær at handle med ETF’er

Det er nemt at både købe og sælge ETF’er. Du aflægger din ordre på præcis samme måde som ved aktier. Hvis det lyder som noget for dig, så kan du via dette link finde Nordnets store udbud af ETF’er.

Inden du køber, bør du have styr på:

  • Hvad er ETF’en eksponeret mod? For eksempel indeks, råvare eller noget helt tredje?
  • Hvad ligger omkostningerne på?
  • Hvilket spread er der mellem køb og salg? Dette bliver en indirekte pris for dig, der investerer i ETF’er.
  • Nogle ETF’er beskattes som aktieindkomst. Se listen på SKAT’s hjemmeside her.

Månedsopsparing i ETF’er

Med en Månedsopsparing kan du automatisere din opsparing – og det er helt uden købskurtage.

Vores screener

Med vores ETF-screener kan du nemt sortere i de mange ETF’er, som du kan finde på Nordnets platform. På den måde bliver investeringsjunglen lidt nemmere at navigere rundt i. Vil du eksempelvis undgå ETF’er, der investerer i våben, tobak eller spil? Eller måske vil du hellere finde ETF’er med et lavt CO2-indhold? Med screeneren har vi gjort det nemt for dig.

Hvis du ikke helt kan finde hoved og hale i vores ETF-screener, så kan du se en video her, som forklarer, hvordan screeneren fungerer.

ETF-inspiration

Vi har også lavet en ETF-inspirationsside for at gøre det nemt for dig at finde spændende ETF’er. Vi har sorteret i listerne, så du nemt kan eksponere dig mod blandt andet specifikke lande, regioner eller spændende temaer såsom teknologi eller råvarer.

Hvis du ønsker at investere mere bæredygtigt, er det også en mulighed. Så skal du kigge efter de ESG-mærkede ETF’er. Disse mærker betyder, at virksomhederne arbejder på at forbedre miljømæssige og sociale forhold.