Spring til hovedindhold

Hvad er en fond?

Hvordan fungerer en fond?

Man kan let forklare en fond som en kurv med investeringer. Du køber selve fonden, og så vælger en professionel forvalter forskellige investeringer til dig. Forvalteren vælger en samling af investeringer i forhold til typen af fond – hvis du for eksempel køber en dansk fond, vil fonden bestå af investeringer i danske aktier.

Alt du skal gøre er at tænke over, hvad du vil investere i. Skal det være i det danske, globale eller de nye markeder? Så laver eksperten resten af arbejdet.

Hvorfor investere i fonde?

En fond giver dig en indbygget risikospredning, da den indeholder flere forskellige investeringer. Hvis du så også køber et par forskellige fonde, får du en endnu større risikospredning.

Fonde er tilmed lette at investere i. Du behøver ikke at læse op på alle investeringerne. I stedet lader du eksperten klare det.

Hos Nordnet kan du vælge et stort udvalg af fonde. Prøv eksempelvis vores fond-screener, hvor du kan sortere efter region eller forvalter, hvis du allerede har en favorit. Ellers kan du kigge vores fondsinspiration igennem.

Ved hjælp af risikoskalaen kan du bestemme, hvor meget risiko du vil tage, når du køber en fond. Fonde klassificeres mellem 1 og 7 afhængigt af risikoniveauet.

Høj risiko betyder, at fonden indeholder flere risikoinvesteringer, hvilket kan betyde, at fonden har en øget sandsynlighed for både stigning og fald i værdi. Risiko behøver ikke at være en dårlig ting, men risiko betyder heller ikke nødvendigvis mere afkast.

En sund investering kan bestå af en blanding af fonde med højere risiko og andre med lavere. Lad risikoskalaen hjælpe dig med at tage en beslutning, men vær’ opmærksom på, at den sjældent kan give dig et samlet billede af situationen. Du skal blandt andet også være opmærksom på omkostningerne, Morningstar rating og den historiske udvikling i fonden.