Spring til hovedindhold

Hvad indebærer et Porteføljelån?

Investering for lånte penge kaldes porteføljelån. Med dette lån bruger du dine værdipapirer som sikkerhed. De lånte penge kan du frit bruge til enten at købe flere værdipapirer, eller du kan tage dem ud til brug i din private økonomi.

Hvorfor få et porteføljelån?

Årsagen er ofte for at øge eksponeringen over for visse aktiver. Hvis du har en stærk tro på, at noget vil stige, kan du købe mere af dette aktiv ved hjælp af lånte penge. Det er dog vigtigt at holde styr på risikoen. Når du låner penge, kan du nemlig miste både din egenkapital plus de lånte penge.

Hos Nordnet kan du aktivere Porteføljelån Plus, hvilket giver en ekstra lav rente, hvis porteføljen er veldiversificeret.

Hvordan fungerer et porteføljelån helt præcist?

Det første skridt er at ansøge om en kreditaftale. Når denne er blevet godkendt, får du tildelt en kredit på det ønskede depot. Hvis du ønsker at låne på flere depoter, kan du nemt og digitalt ansøge om det. Når kreditten er blevet bevilliget, vil du se den belåningsværdi af aktier og investeringsfonde, som du har på din konto.

Større og mere stabile aktier og fonde har generelt en højere belåningsgrad, og du kan derfor ofte få tildelt en større samlet belåningsværdi – dette gælder også, hvis du har en god spredning i porteføljen. Den samlede belåningsværdi finder du på dit depot. Det er din belåningsværdi, der bestemmer, hvor meget du kan låne.

For at bruge din belåningsværdi har du brug for et kreditmaksimum. Grænseniveauet for denne er det niveau, som Nordnet har givet dig ved oprettelse af kreditten. Efterhånden som din portefølje vokser, og din låneværdi stiger, kan du ansøge om et højere kreditmaksimum for at få en større kredit. Denne kan du nemt forhøje ved blot at anmode om det via en besked til vores kundeservice.

Læs mere om porteføljelån her

Hvornår skal du betale lånet tilbage?

Der er ingen krav til tilbagebetaling. Du kan altså beholde lånet, så længe du ønsker, da der ikke er fastsat et udløbstidspunkt – og du betaler kun renter for det beløb, du låner. Samtidig kan du til enhver tid vælge at indfri din kredit, men Nordnet kan også vælge at opsige aftalen. Det kan du læse mere om i selve aftalen via dette link.

Din nettokredit: (Saldo – udnyttet kredit = Nettokredit).

Du kan til enhver tid vælge at tilbagebetale lånet ved at flytte penge til dit depot eller sælge dine værdipapirer. Det gør du under ”Mine sider/indbetaling”. Den nettokredit, som du betaler renter på, bliver automatisk lavere, når du indsætter penge ind på dit depot. Det er en stor fordel, da dine renteomkostninger automatisk falder, hvis du modtager et udbytte, sælger værdipapirer eller indbetaler penge på dit depot.

Hvad er gearing?

Der opstår en gearing, når du bruger lånte penge til at købe flere værdipapirer. Det er effekten af ​​at få mere eksponering uden at skulle købe for dine penge. Resultatet er, at overskuddet vil være større, hvis det går i den rigtige retning. Husk dog også, at tabene vil være større, hvis det går i den forkerte retning.

Hvordan aktiverer jeg Porteføjelånet?

Du skal udfylde en online kreditansøgning til Nordnet for at starte et porteføljelån. Der er, hverken oprettelsesomkostninger eller løbende omkostninger. Det eneste, der koster, er, når du rent faktisk udnytter lånet, og det kan du omkostningsfrit betale tilbage til enhver tid. Porteføljelån er dermed et meget fleksibelt lån. Du kan dog aldrig bruge mere kredit end det kreditmaksimum, du er blevet tildelt af Nordnet.