Spring til hovedindhold

Hvad er Børshandlede produkter (ETP)?

Hvad er ETP?

ETP står for Exchange Traded Product, som på dansk betyder børshandlede produkter. ETP er et samlet navn på alle derivatprodukter, der kan handles på børsen i dag. Eksempler på forskellige ETP’er er mini-Futures, warrants, ETF’er, certifikater og mere.
Se ETP’er her.

Hvad er et derivat?

ETP’er hører til det, man kalder derivatmarkedet. Ordet derivat findes i ordbogen og betyder noget, der er afledt. Der er altså et underliggende instrument, som derivatet stammer fra såsom aktier, råvarer, indekser og valutaer. Hvis det underliggende instrument bevæger sig, vil det derivat, der reflekterer instrumentet, også bevæge sig. Et derivats ambition er altså at reflektere noget andet – og derved skabe yderligere investeringsmuligheder med det underliggende instrument.


Eksempel:


Lad os tage udgangspunkt i en ETP, som følger H&M-aktien. Denne ETP kan indeholde lånte penge, som giver en gearing og derfor øger eksponeringen for dig som investor. En anden ETP følger muligvis H&M med et negativt resultat. Derfor stiger ETP i værdi, hvis H&M falder i værdi. Dette kaldes at have en kort position.

Hvad indebærer det at være lang/kort?

Derivater giver dig mulighed for at tjene penge i alle mulige markedsbevægelser. Når du mener, at de underliggende instrumenter vil stige i værdi, kaldes det at have en lang position – det vil sige et positivt syn.

Når du mener, at de underliggende instrumenter bør falde i værdi, kaldes det at have en kort position – det vil sige et negativt syn.


Kan jeg tabe flere penge, end jeg investerer?

Når du handler med ETP’er, kan du ikke miste flere penge, end du har valgt at investere. Hold øje med gearingen, da dette kan gøre, at du hurtigere taber penge.

Læs op på alle investeringsdetaljerne, så du føler dig godt tilpas med det, du investerer i.

Hvad er en market maker?

ETP-produkter udstedes af både danske og udenlandske banker, men handles på børsen i Danmark. For at handlen skal fungere, udnævnes der en market maker, som har til opgave at opretholde likviditet i disse instrumenter. Opretholdelsen af likviditet betyder, at de står som en modpart, når du køber eller sælger din ETP. Det giver dig den fordel, at du kan købe og sælge din investering uden at have en anden investor som modpart, hvilket du ellers skal have ved handel af traditionelle aktier.

Når der er ekstreme prisbevægelser på markedet, kan det betyde, at en market maker ikke kan opretholde likviditet. Det sker dog kun ved meget få lejligheder.

I aktiehandel er det almindeligt at se på omsætningen for en aktie. Det vil sige, hvor ofte denne aktie handles. Det er for at afgøre, om der er god likviditet. Lav omsætning vil ikke være et problem i ETP’er, da du har fordelen ved at have en market maker som modpart.