Spring til hovedindhold

Derfor skal du ikke hæve din aldersopsparing for tidligt

Mange danskere vælger at få deres aldersopsparing udbetalt alt for tidligt – og det kan betyde, at de går glip af store summer. Husk at tænke over, hvornår du vil have din udbetalt.  

Mange danskere vælger at få deres aldersopsparing udbetalt alt for tidligt – og det kan betyde, at de går glip af store summer. Med en lav, løbende beskatning af afkastet er aldersopsparingen en populær måde at spare op til pension. Men husk at tænke over, hvornår du vil have den udbetalt.

Mange danskere kan have en relativ stor aldersopsparing stående på kontoen, når de nærmer sig pensionsalderen. Det gælder særligt dem over 40 år, som har konverteret deres oprindelige kapitalpension til en aldersopsparing. Men der kan være mange ekstra penge at hente, hvis du vælger at skubbe udbetalingen af ordningen og dermed først begynder at bruge af den et par år senere end oprindeligt planlagt.

Din aldersopsparing kan udbetales fra den dag, du når din pensionsudbetalingsalder. Derfor vælger mange at få den udbetalt allerede som 60-årig – også selvom de ikke skal bruge pengene og måske samtidig har en stor opsparing i frie midler ved siden af. Som tommelfingerregel siger man, at man bør bruge opsparingen i frie midler, før man bruger af sin pensionsopsparing. Husk, at dette er en tommelfingerregel og ikke skal forveksles med rådgivning, da alle forhold er individuelle. Du bør derfor søge ekstern rådgivning, hvis du er i tvivl om, hvornår det er bedst for dig at få udbetalt din pension.

10 år kan give mere end 1,5 mio. kr. ekstra

Har du eksempelvis konverteret en kapitalpension og har 500.000 kr. på din aldersopsparing som 40-årig, kan du få op til ca. 1,7 mio. kr. ekstra, hvis du skubber udbetalingen, fra du bliver 60 år, til du bliver 70 år. Det ses i grafen nedenfor, som viser den store effekt af rentes rente. Historisk afkast er naturligvis ingen garanti for fremtidigt, og al investering medfører risiko. Antagelsen om 6% i årlig afkast efter pensionsafkastskat kan ændre sig, så tænk blot på dette som et eksempel, der skal illustrere, at det kan betyde meget for din formue, hvornår du vælger at hæve pengene.

Vælger du at udskyde udbetalingen af din pension, kan det have stor betydning for din formue.
Kilde: Egen tilvirkning. Forudsætninger for beregning: Eksemplet tager udgangspunkt i en konverteret kapitalpension. Formue på aldersopsparing som 40-årig = 500.000 kr., årligt afkast efter pensionsafkastskat på 15,3% = 6%, årlig indbetaling på 8.800 kr. Husk, at historisk afkast ikke er garanti for fremtidigt.

Har du en aldersopsparing uden for Nordnet? Du kan nemt se, om du kan flytte den til os ved at bruge vores online flytteguide – måske kan du spare nogle gebyrer i forhold til i din bank.

Om aldersopsparingen som pensionsordning

  • Du kan indbetale 8.800 kr. om året i 2023
  • Du betaler kun 15,3% i løbende afkastskat
  • Pengene kan udbetales på én gang eller ad flere omgange, fra du når din pensionsudbetalingsalder og senest 20 år efter
  • Modsat fx ratepension og livrente er der ingen beskatning, når aldersopsparingen udbetales
  • Alle under 80 år kan oprette en aldersopsparing. Du kan godt have flere aldersopsparinger, men du må ikke indbetale mere end det maksimale beløb på dem tilsammen.


Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer. Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
3 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Vakse Viggo
Vakse Viggo
2023-03-08 19:53

Men stadig har Nordnet det i særklasse højeste gebyr for deludbetaling fra en Aldersopsparing af samtlige udbydere af produktet.

Kim
Kim
2023-03-09 00:09

Hvorfor starter grafen med 500000 ved 23år og ikke ved de 43år? Som jeg syndes i skriver….?

Kim
Kim
Svar til  Kim
2023-03-09 00:10

Nå det var årstal ikke ens år sorry