Spring til hovedindhold

Tre stærke atomenergi-aktier: Invester i fremtidens energi

De fleste troede, at atomenergi var et overstået kapitel. Men den nuværende energikrise og den teknologiske udvikling inden for atomenergi skaber lige nu en unik chance for den risikovillige investor. Atomkraft kan nemlig meget vel blive fremtidens dominerende energikilde, der både er effektiv og kulstofneutral.

De fleste troede, at atomenergi var et overstået kapitel. Men den nuværende energikrise og den teknologiske udvikling inden for atomenergi skaber lige nu en unik chance for den risikovillige investor. Atomkraft kan nemlig meget vel blive fremtidens dominerende energikilde, der både er effektiv og kulstofneutral.

Man behøver ikke at kigge ret længe på sin varmeregning for at konstatere, at noget er rivende galt med energileverancerne i Europa. I de fleste europæiske lande er el- og gaspriserne steget flere hundrede procent, og i skrivende stund aner ingen, hvor priserne ender.

Det er først og fremmest den russiske præsident Vladimir Putin, der i kølvandet på krigen i Ukraine har valgt at straffe europæerne ved at skrue ned for gashanerne fra Rusland. Men mange mener også, at Europa i de seneste år har satset alt for hårdt på traditionel grøn energi uden egentlig at være helt klar til omstillingen – resultatet er, at der nu slet ikke er nok billig energi til alle.

Den nuværende krise har fået mange til at skæve mod en gammel kending, nemlig atomenergi. Sagen er nemlig, at atomkraft kan skabe billig energi i enorme mængder, samtidig med, at energien er CO2-neutral og uafhængig af Rusland. Tre vigtige detaljer, der bør kunne få enhver europæisk politiker til at slikke sig om munden i disse dage.

Ganske vist lider atomkraft stadig af et blakket omdømme siden atomulykkerne i Fukushima og Tjernobyl, men sagen er, at atomteknologien har udviklet sig voldsomt siden dengang, og sammen med den nuværende energikrise kan der pludselig opstå endog meget kraftige stigninger – både i priserne på atomenergi, men også blandt de virksomheder, der i øjeblikket udvikler og bygger atomkraftværker.

Som privat investor er der derfor god grund til at se nærmere på køb af atomenergi-aktier – både på mellemlang og lang sigt. Man behøver såmænd blot at kigge mod Tyskland og Frankrig for at forvisse sig om, at atomenergi igen er blevet et hit. I Tyskland genovervejer man således lukningen af sine gamle atomkraftværker, og i Frankrig planlægger man ligefrem at sætte turbo på udbygningen af yderligere atomanlæg. Den erkendelse svarer godt til politikken i store dele af Asien, hvor moderne og mere sikre atomanlæg længe har været målsætningen. Ikke mindst i Kina, hvor mere end 150 atomreaktorer er klar til at blive bygget frem til 2035.

Hvis man ser på behovet for uran i de kommende år og sammenholder det med udbuddet, kan man også se en tydelig trend:

Kilde: UxC, WNA, RBC Capital Markets estimates

Vi har derfor kigget på tre spændende virksomheder, der bør være i din portefølje, hvis du tror på, at atomenergi bliver en større del af løsningen på den fremtidige energiforsyning i hele verden. Når man investerer i atomenergi, skal man være klar til meget store udsving i prisen, men hvis man holder hovedet koldt, kan der være udsigt til store stigninger, hvis trenden med atomkraft for alvor tager fart. Og det kan ske inden for kort tid.

Hvis man ikke ønsker at investere i enkeltaktier, findes der også to fornuftige ETF’er: Global X Uranium ETF (URA) og Sprott Uranium Miners ETF (URNM).

På invested.dk har vi et gratis webinar om investering i atomenergi-sektoren den 27. oktober kl. 20:00.

Cameco (CCJ: NYSE; CCO: TSX)

Cameco er en af verdens største børsnoterede uranselskab med base i Saskatoon, Canada. Hvis man køber aktier i Cameco satser man på, at behovet for uran stiger, og at prisen følger med.

Cameco har samtidig den fordel, at selskabet er placeret i Canada, og dermed et land, der opfattes som sikkert for vestlige investorer. Det giver Cameco en fordel i forhold til flere konkurrerende selskaber, ikke mindst urangiganten Kazatomprom, der har base i Kazakhstan.

Cameco har minedrift i både USA, Canada, Australien og såmænd også Kazakhstan, og selskabet er samtidig den førende leverandør af uranraffinering, konvertering og brændstoffremstilling. Det betyder, at Cameco er godt positioneret, hvis prisen på uran stiger. Når uran udvindes fra minerne, skal det først konverteres til såkaldt uranhexafluorid, og Cameco ejer det eneste konverteringsanlæg i Nordamerika, Port Hope, hvilket giver dem mulighed for at drage fordel af konverteringspriser. Meget tyder desuden på, at Cameco planlægger at genstarte to ældre konverteringsanlæg, det ene i England.

Cameco står dermed i en fremragende position til at forhandle langtidskontrakter til høje priser for både den færdige uran og konvertering.

Samtidig har Cameco et særdeles erfarent ledelsesteam, der med succes har navigeret selskabet igennem et hårdt årti for uran, i særdeles efter, at priserne styrtede i forbindelse Fukushima-katastrofen i 2011 i Japan. Men nu blæser atter nye vinde, og kursen på Cameco er steget mere end 350% siden 2020. Der er dog stadig et godt stykke vej til toppen i 2005.

NuScale Power Corp (SMR: NYSE)

NuScale er en børsnoteret amerikansk virksomhed, der designer og markedsfører små modulære reaktorer (SMR), der meget vel kan blive fremtiden for atomenergi.

De små moduler er på størrelse med en almindelig container, og 2-3 af disse moduler kan skabe energi nok til en stor by. Samtidig er modulerne så små, at de kan transporteres med skib, tog eller lastbil og masseproduceres på samlebånd og sendes rundt i verden. Det er billigere og langt hurtigere end bygning af konventionelle reaktorer, og de anses også for langt sikrere, fordi de ikke fungerer under stort tryk, og ikke på samme måde risikerer at ”løbe løbsk”.

Flere virksomheder arbejder med SMR-værker (også i Danmark), men NuScale er den første virksomhed i USA, der har modtaget de amerikanske myndigheders endelige godkendelse af en SMR-reaktor. Det drejer sig om en 60 MWe letvandsreaktor, der er designet, så den er skalerbar og kan kobles sammen med op til 11 andre individuelle reaktorer.

NuScale arbejder i disse år hårdt på at gøre deres løsning kommerciel, og i løbet af sommeren 2022 indgik de et samarbejde med National Technical Systems (NTS) for at forfine deres teknologi yderligere. NTS har arbejdet med atomenergi siden 1970’erne, og har blandt andet været tilknyttet NASAs rumprogram, og ITER fusionreaktoren i Frankrig.

NuScale gik på børsen i 2020, og er siden steget 50% i værdi. Hvis NuScale for alvor slår igennem, kan der være et meget stort potentiale i aktien.

NexGen Energy (NXE: NYSE, NXE: TSX)

NexGen er et canadisk mineselskab, der ejer et af ​​verdens største uranforekomster, kaldet Rook 1. Minen ligger i det såkaldte Athabasca Basin in Saskatchewa. NexGen ledes af et team af erfarne uran- og mineindustri fagfolk med ekspertise på tværs af hele minedriftens livscyklus, inklusive efterforskning, mineudvikling og drift.

Minen er stadig under udvikling, men hvis det går som NexGen håber (og som forekomsterne tyder på), kan selskabet i løbet af de næste 10 år bygge den største uran-producerende mine i verden, langt foran Cameco.

Der er naturligvis masser af usikkerhed ved en sådan fremskrivning. En af risikofaktorerne er, at NexGen skal bruge så meget kapital til udvikling af minen, at selskabet når at gældsætte sig for voldsomt, inden minen kommer i 100% drift.

Men ifølge flere analytikere er NexGen dog ikke til at komme udenom, hvis man vil investere i uransektoren, og efterhånden som uranmarkedet modnes kan NexGen meget vel blive et must, når de store fonde skal investere i uranselskaber af høj kvalitet med masser af likviditet i aktien.

NexGen Energy er en risikofyldt investering, men med en fair chance for en meget stor upside. Aktien er steget over 600% siden 2020. Men der er stadig et stykke til den gamle top.

På invested.dk har vi et gratis webinar om investering i atomenergi-sektoren den 27. oktober kl. 20:00.

Dette materiale er udarbejdet af Invested.dk og indeholder information, der kan anses for at være en investeringsanbefaling i henhold til Markedsmisbrugsforordningen (Europa-Parlamentets og Rådets forordning 596/2014), dvs. information som anbefaler eller foreslår en investeringsstrategi. Nordnet Bank, filial af Nordnet Bank AB, Sverige (Nordnet), har ikke deltaget i udarbejdelsen, gennemgået eller foretaget ændringer i materialet .Invested.dk har ansvaret for materialetsindhold, og at det lever op til gældende lovgivning og regler.

Materialet har ikke været forelagt de omtalte selskaber. Forfatter til dette indlæg, Erik Bork fra Invested.dk, ejer aktier i Nuscale Power og NexGen Energy.

Dette materiale blev offentliggjort første gang den 6. september 2022 kl. 14:30.

Indholdet i dette materiale udgør ikke personlig investeringsrådgivning. Det er vigtigt, at du som investor træffer dine investeringsbeslutninger ud fra din egen vurdering af information fra forskellige kilder. Nordnet påtager sig intet ansvar for direkte eller indirekte tab som følge af brug af information fra dette materiale. Materialet må ikke gengives uden Nordnets udtrykkelige samtykke.

Det kan forekomme, at Nordnet har positioner i værdipapirer, der omtales imaterialet. En sådan beholdning er da alene af administrative hensyn og uden fortjeneste for Nordnet.

Nordnet er under tilsyn af Finansinspektionen i Sverige og det danske Finanstilsyn.

Der er altid en risiko forbundet med at investere. Historiske afkast er ikke en garanti for fremtidige afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
4 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2022-09-10 01:38

Ift NexGen, vælger man TSX eller NYSE?

Gæst
Gæst
2022-09-09 18:59

Naturligvis er kernekraft (thorium) fremtidens stabile energi, modsat det latterlige middelalderlige såkaldte vejrafhængige “vedvarende” cirkushalløj med ustabile vindmøller og solceller som aldrig nogensinde formår drive et lands nødvendige stabilt energiproduktion, men har overtalt ubegavede politikere med adgang til statskassen og efterfølgende tildelt ubegrænsede økonomiske midler at støtte højtbetalte såkaldte forskere/politisk korrekte udøver ekstrem indoktrinering via undervisning TV MSM m.fl., drevet med løgne og enorme hidtil uset brug af løgnepropaganda og forfalskede dokumentation.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-09-11 10:21

Helt elendig er det vedvarende nu ikke. Et solcelleanlæg til ca. 70.000 på undertegnedes parcelhus har nu problemfrit i 10 år produceret mere en husstandens totale elforbrug. At politikerne løb fra netto-aftalen er det eneste problem.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-09-12 11:09

Jamen, det er jo kun i kraft af at staten reelt betaler dig tilskud pr. KWh samt mange tusinde kroner i etableringstilskud – min vurdering omhandler alene landsdækkende Elforsyning, drivet af Vindmøller, solceller og solfanger samt biogas det vil ende i meget højere energipriser end vi ser i dag. Backup f.eks. ved ingen vind og skydække og mørk nat, kræver enorm batterikapacitet prisen iflg. erfaringer fra USA og Australien kr. 5.000 ,- pr. KWh formentlig landsdækkende batteri-forsyning i 10 dage pr. år. Nabolande er i samme situation derfor ikke som i dag forvente import/eksport af strøm – Norges vandkraft bliver… Læs mere