Spring til hovedindhold

Turbowarrants.


Videnstest.

Når du har læst om turbowarrants, er det tid til at teste din viden i vores test. Når du har gennemført den, kan du begynde at handle.

Tag videnstesten Se alle tests

Hvad er turbowarrants?

Turbowarrants, også kaldet ”knock-out warrants”, er investeringsprodukter med en meget høj risiko. De er særligt egnet til aktiv og kortsigtet investering. Turbowarrants har et højt afkastpotentiale og er ligeledes forbundet med en meget høj risiko. En turbuwarrant har en barriere, eller et såkaldt knock-out-niveau, som kan resultere i, at en den udløber før den oprindelige angivne udløbsdato, såfremt det underliggende aktiv når barrieren i løbet af løbetiden.

For en turbowarrant har volatiliteten i det underliggende aktiv en mindre betydning, set i forhold til en almindelig warrant (plain-vanilla warrants). En turbowarrant kan tabe hele sin værdi og hermed forfalde værdiløs, selv før udløbsdatoen, i modsætning til en almindelig warrant (plain-vanilla warrant), som du kan beholde indtil udløbsdatoen. Turbowarrants har normalt en anbefalet investeringshorisont på 1 dag.

Turbowarrants er finansielle instrumenter med gearing, der indebærer meget høj risiko, da disse produkter har større kursbevægelser end deres underliggende aktiv, og hvor en lille kursbevægelse i det underliggende aktiv hermed kan have stor indflydelse på instrumentets afkast. Investering i disse produkter kræver derfor en god generel forståelse for de finansielle markeder samt komplekse investeringsprodukter med tilhørende risici og egenskaber. Med en turborwarrant er der stor risiko for, at du som investor kan miste hele din investerede kapital. Jo højere gearing, jo større er risikoen for at miste din investerede kapital. Ved investering i turbowarrants kan du dog ikke tabe mere end det investerede beløb.

Hvordan fungerer turbowarrants?

Underliggende aktiv

En turbowarrants værdi følger udviklingen i et underliggende aktiv, som kan være en aktie, et indeks, en råvare eller valuta.

Typer af turbowarrants.

Der findes to typer af turbowarrants.

  • Turbo-købswarrant: Hvis du tror, at prisen på et underliggende aktiv vil stige, kan du vælge at investere i en turbo-købswarrant.

  • Turbo-salgswarrant: Hvis du tror, at prisen på et underliggende aktiv vil falde, kan du vælge at investere i en turbo-salgswarrant.

En turbo-købswarrant stiger i værdi, når prisen på det underliggende aktiv stiger. En turbo-salgswarrant stiger i værdi, når prisen på det underliggende aktiv falder. Skulle prisen på det underliggende aktiv falde i værdi, vil værdien af en turbo-købswarrant falde i værdi, tilsvarende vil en turbo-salgswarrant også falde i værdi, hvis prisen på det underliggende aktiv stiger. Investering i turbowarrants betyder således, at du som investor kan opnå et positivt afkast uanset markedsudviklingen, hvis du har ret i dine forventninger.

Barriere (knock-out).

I modsætning til almindelige warrants har turbowarrants en barriere, også kaldet et knock-out-niveau, som kan resultere i, at warranten udløber før den oprindelige angivne udløbsdato. Uanset på hvilket tidspunkt det underliggende aktiv når barrieren, vil handelen med den pågældende turbowarrant ophøre. Herefter starter en periode på omtrent 3-6 timer, hvor den endelige værdi af den udgåede turbowarrant opgøres af udstederen. Såfremt der er en positiv værdi, vil den danne grundlag for en kontant udbetaling til investorerne. Nogle turbowarrants kan have et knock-out-niveau, som er lig med indløsningsprisen. I disse tilfælde vil en turbowarrant forfalde værdiløs i tilfælde af, at den bliver knock-outed.

Indløsningspris og slutdato.

Den forudbestemte pris, som du har retten til at købe eller sælge til, kaldes for indløsningsprisen. Indløsningsprisen angiver, hvilken værdi det underliggende aktiv skal have på slutdatoen, for at en turbowarrant har en værdi. For en turbo-købswarrant gælder det, at hvis det underliggende aktiv på slutdatoen har en højere værdi end indløsningsprisen, så har den en værdi, og hvis det ikke er tilfældet, så har turbo-købswarranten ingen værdi. For en turbo-salgswarrant skal det underliggende aktiv på slutdatoen have en lavere værdi end indløsningsprisen, for at den har en værdi. Hvis ikke det underliggende aktivs værdi er lavere på slutdatoen, så har turbo-salgswarranten ingen værdi. En turbowarrant har en begrænset løbetid frem til en specificeret slutdato. Efter slutdatoen udløber en turbowarrant, og den afnoteres fra børsen.

Beregning af indløsningsbeløb og afkast.

Hvis du ejer en turbowarrant frem til dens slutdato, og det underliggende aktiv aldrig har nået barrieren i løbet af løbetiden, vil du på indløsningsdagen modtage følgende beløb:

  • Indløsningsbeløb for en turbo-købswarrant = (lukkekursen på det underliggende aktiv – indløsningsprisen) / paritet

  • Indløsningsbeløb for en turbo-salgswarrant = (indløsningsprisen – lukkekursen på det underliggende aktiv) / paritet

Hvis det underliggende aktiv er i en fremmed valuta, vil indløsningsbeløbet også blive reguleret med den relevante valutakurs.

Pariteten er antallet af turbowarrants, der modsvarer én enhed af det underliggende aktiv. Hvis du investerer i én (1) turbowarrant med en paritet på 100, betyder det at du har en eksponering svarende til 1/100 af det underliggende aktiv.

Turbowarrants værdi i løbetiden.

Den såkaldte realværdi, det vil sige den værdi en turbowarrant ville have, hvis den havde slutdato i dag, er det, der primært bestemmer den aktuelle pris på en turbowarrant. Dette er en stor forskel fra en almindelig warrant, som har en betydelig tidsværdi, hvilket indebærer, at en almindelig warrants pris ofte er betydelig højere end dens realværdi.

  • Turbo-købswarrant realværdi = (aktuel kurs på det underliggende aktiv – indløsningsprisen) / paritet

  • Turbo-salgswarrant realværdi = (indløsningsprisen – aktuel kurs på det underliggende aktiv / paritet

Ud over realværdien vil også markedsrenten, udbytter, risikopræmie og spread have betydning for prisfastsættelsen. Det betyder, at købs- og salgskurser i markedet kan afvige fra realværdien.

Værd at vide om omkostninger.

Kurtage

Du betaler som hovedregel kurtage for handel med turbowarrants, præcis som når du handler med aktier. Hvad du betaler i kurtage er forskelligt, alt afhængigt af hvilke produkter du handler, samt hvilke handelsvilkår du har som kunde. Kurtagesatser fremgår af Nordnets til enhver tid gældende prisliste.

Spread

Forskellen mellem den bedste købspris og den bedste salgspris i ordredybden kaldes spread og er en omkostning for dig som investor. Spreadet kan variere for de forskellige produkttyper samt underliggende aktiver. Som oftest følger spreadet i produktet det underliggendes aktivs spread. Jo højere et spread er på produktet, jo længere væk er produktet fra ”fair value”, dvs. produktets reelle værdi. Et produkt med et højt spread kan betyde en højere pris for dig som investor i forhold til et produkt med et lavt spread.

Rente

Med en turbo-købswarrant finansierer udstederen en stor del af eksponeringen mod det underliggende aktiv. Udgiften til denne finansiering tillægges prisen på din turbo-købswarrant som et rentetillæg. For en turbo-salgswarrant er det omvendt, og der opstår i stedet en form for renterabat. Dette er en af årsagerne til, at turbowarrants typisk handles med høj frekvens og med en kort investeringshorisont. Jo kortere investeringshorisont, jo mindre betaler du i rente.

Tænk på risikoen, før du investerer.

Likviditetsrisiko

Under visse markedsforhold kan det være svært eller umuligt at købe eller sælge turbowarrants. Dette kaldes likviditetsrisiko og kan for eksempel opstå, hvis det underliggende aktiv er svært at prisfastsætte i forbindelse med store kursudsving eller når handel på den relevante markedsplads (børs) er lukket i en vis periode. Også tekniske afbrydelser kan forstyrre handelen.

Markedsrisiko

Når du handler med turbowarrants, så løber du en markedsrisiko. Såfremt værdien af det underliggende aktiv skulle falde, vil værdien af en turbo-købswarrant falde. Tilsvarende vil en turbo-salgswarrant falde i værdi, hvis det underliggende aktivs værdi stiger. Det skal understreges, at turbowarrants er gearede produkter og hermed kan udvise store prisudsving i positiv såvel som negativ retning. Hvis kursen på det underliggende aktiv bevæger sig i den modsatte retning i forhold til din investering, risikerer du at miste hele det investerede beløb. En anden særlig markedsrisiko opstår desuden, når markedet for det underliggende aktiv er åbent for handel, mens børsen for turbowarranten er lukket.

Valutarisiko

Valutarisiko forekommer i tilfælde, hvor det underliggende aktiv er noteret i en udenlandsk valuta. Det betyder, at turbowarranten kan falde i værdi alene på grund af valutakursændringer, uanset om aktivet i sig selv stiger eller falder i værdi eller er uændret.

Investerer du i en turbowarrant i en anden valuta end danske kroner, kan det også medføre en selvstændig valutakursrisiko.

Kreditrisiko

En investering i turbowarrants indebærer en kreditrisiko. Med kreditrisiko menes risikoen for, at udstederen af produktet går konkurs og ikke kan opfylde sine betalingsforpligtelser over for investorerne. Det betyder, at du som investor kan tabe dele af, eller hele det investerede beløb, uanset markedsudviklingen på de underliggende aktiver.

Bemærk.

Informationerne anført ovenfor oplyser ikke alle risici og aspekter i forbindelse med handel med turbowarrants. Eftersom turbowarrants er komplekse finansielle instrumenter og ved markedsbevægelser kan have kraftigere kursudsving end andre produkter, er det vigtigt, at du som investor sætter dig helt ind i de specifikke forhold og karakteristika samt gennemgår alle risikofaktorerne ved hvert enkelt produkt. Disse fremgår af produktets dokumenter som fx prospekt, faktablad eller endelige vilkår.