Spring til hovedindhold

Investering i guld.

Skal du have guld i porteføljen?

Er du nervøs for, hvordan aktiemarkederne kommer til at klare sig? Så kan du overveje også at eksponere din portefølje mod guld.

Guld er historisk blevet set som en "sikker havn" af mange investorer i tider med økonomisk usikkerhed og politisk uro. Historien er fuld af kollapsede emperier, statskup og valutasammenbrud. I de tider var det muligt for investorer, der havde guld, at beskytte deres rigdom med succes og i nogle tilfælde endda bruge varen til at flygte fra uroen. Derfor vil investorer ofte købe guld som en sikker havn, når der er hændelser, der antyder en slags global økonomisk usikkerhed.

Hos Nordnet kan du investere i guld via:

  • Aktier i selskaber inden for guldindustrien – nordisk eller globalt

  • ETF'er, der samler mange selskaber inden for guld

  • ETF Trackers med guldterminer eller fysisk guld som underliggende aktiv

  • Certifikater, Mini Futures og Unlimited Turbos

Følg udviklingen her.

Du kan se udviklingen i guld i forhold til aktier i det brede amerikanske indeks S&P 500 nedenfor, hvor guld over de sidste 20 år har givet et højere afkast end aktieindekset. Guld har historisk gjort det bedre end aktiemarkedet i perioder som under finanskrisen i 2008, hvor aktiemarkedet har haft det svært. Guld har dog også i lange perioder givet et dårligere afkast, fx fra 2011-2019. Se graferne nedenfor, der også viser udviklingen i kurs.

På vores blog kan du læse de seneste nye artikler om guld, bl.a. denne om guld i perioder med inflation: Guld: Stabilt afkast i krisetider?

Du kan også altid følge prisen på guld – både historisk og i dag – lige her: Prisen på guld

Guld - udvikling i indekseret afkast
Guld - udvikling i kurs

Kilde: Investing.com. Månedlige kurser. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast, og al investering kan medføre tab.

Hvordan kan jeg investere i guld?

Vi har samlet nogle af dine muligheder.

Værdipapirerne i oversigterne nedenfor er ikke ment som investeringsanbefalinger, men en generel oversigt over de muligheder, der findes. Beskrivelserne er ikke et udtryk for Nordnets holdning. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage, og vi gør opmærksom på, at historiske afkast ikke er garanti for fremtidige afkast. Inden du investerer i en fond, bør du læse prospektet, som er tilgængeligt hos fondsselskabet, og central investorinformation, som du finder i ordreafgivelsesvinduet samt på fondens produktside på nordnet.dk.

Nordiske aktier.

Lundin Gold
1 år
+18,05%
Ejere?
2.538
3m
+1,78%
Boliden AB
1 år
-23,4%
Ejere?
14.333
3m
+1,23%

Boliden AB driver seks minearealer og fem smelteværker i Sverige, Norge, Finland og Irland. Virksomheden behandler primært zink, kobber, guld, bly og sølv og beskæftiger sig med efterforskning, minedrift, smeltning og genanvendelse af metaller. Virksomheden har to driftssegmenter: smelteværker og guldminer. Minedivision-forretningsområdet omfatter seks mineområder: Aitik, Boliden-området og Garpenberg i Sverige, Kylylahti og Kevitsa i Finland og Tara-minen i Irland. Det inkluderer både underjordiske miner og åbne miner.

Kopy Gold Fields
1 år
-16,28%
Ejere?
688
3m
+9,09%

Kopy Goldfields AB er et svenskbaseret efterforsknings- og udviklingsfirma. Virksomheden er aktiv inden for efterforskning, udvikling og produktion af guld. Virksomheden har mere end 11 licenser til efterforskning og produktion i bundfjeld, herunder Kopylovskoye, Kavkaz, Krasny, Prodolny, Vostochnaya, Tyrynakh, Chencha og Malo-Patomsky. Kopy Goldfields aktiviteter er beliggende i Lena Goldfields-området i den russiske Irkutsk-region

Globale aktier.

Barrick Gold Corporation
1 år
-0,42%
Ejere?
2.133
3m
+6,33%

Barrick Gold er baseret i Toronto og er en af ​​verdens største guldproducenter, der driver miner i Nordamerika, Sydamerika, Australien og Afrika. I 2019 producerede firmaet næsten 5,5 millioner tilskrivbare ounces guld og mere end 430 millioner pund kobber, styrket af erhvervelsen af ​​Randgold i slutningen af ​​2018. Pr. 31. december 2019 havde Barrick 71 millioner ounces og 13,5 milliarder pund henholdsvis påviste og sandsynlige guld- og kobberreserver.

Newmont Corp
1 år
-17,19%
Ejere?
1.022
3m
+1,88%

Newmont er verdens største guldproducent. I 2019 producerede virksomheden 6,3 millioner henførbare ounce guld og 624 millioner henførbare guldækvivalente ounce fra salg af biprodukter. På lang sigt forventer virksomheden at producere 6,2 til 6,7 mio. ounce årlig guldproduktion, mens den kører all-in opretholdelsesomkostninger ned til $ 800 per $ 900 pr. ounce. Til sammenligning var AISC i 2019 $ 966 pr. ounce.

Anglogold Ashanti
1 år
-
Ejere?
-
3m
-

AngloGold Ashanti har base i Johannesburg, Sydafrika,. AngloGold Ashanti er en af ​​de største guldmineselskaber i verden med aktiviteter i ni lande på tre kontinenter. Virksomheden blev oprindeligt dannet med Anglo Americans guldaktiver i 1998 og fusioneret derefter med Ashanti Goldfields i 2004. Anglo American forlod fuldt ud sin andel i marts 2009.

Kinross Gold
1 år
+35,61%
Ejere?
229
3m
+21,05%

Kinross Gold er en Canada-baseret senior guldproducent, der producerede ca. 2,5 millioner guldækvivalente ounce i 2019. Virksomheden havde 24,3 millioner ounce af påviste og sandsynlige guldreserver og 55,7 millioner ounce sølvreserver ved udgangen af ​​2019. Det driver miner og fokuserer sin efterforskning på greenfield og brownfield i Amerika, Vestafrika og Rusland. Virksomheden har historisk brugt opkøb til at fremskynde ekspansion til nye regioner og produktionsvækst.

Agnico Eagle Mines Ltd
1 år
-1,25%
Ejere?
477
3m
+8,67%

Agnico Eagle Mines er et guldmineselskab, der opererer miner i Canada, Mexico og Finland. Det ejer også 50% af den canadiske malartiske mine. Agnico betjente kun en mine, LaRonde, så sent som i 2008, før bragte de sine andre miner på linje i rækkefølge i de følgende år. Virksomheden producerede næsten 1,8 millioner guld ounces i 2019. Agnico Eagle er fokuseret på at øge guldproduktionen i jurisdiktioner med lavere risiko.

Gold Fields
1 år
+26,25%
Ejere?
143
3m
+16,45%

Gold Fields Inc er en global diversificeret guldmine og -producent med otte driftsminer i Australien, Ghana, Peru og Sydafrika. Størstedelen af ​​gruppens indtægter genereres i de australske miner, St Ives, Granny Smith, og Ghana. Virksomheden er involveret i underjordisk og overfladeguld- og kobberminedrift og relaterede aktiviteter, herunder efterforskning, udvikling, udvinding, forarbejdning og smeltning. I Peru producerer virksomheden også kobber, og det har andre efterforskningsinteresser af ædelmetal i Afrika, Eurasien, Australasien og Amerika.

ETF'er.

iShares Gold Producers
Årlige omkostninger
0,55%
1 år
+1,59%
Risiko

Aktieklassen er en aktieklasse i en Fond, som søger at opnå et afkast på din investering gennem en kombination af kapitalvækst og afkast på Fondens aktiver, som afspejler afkastet af S&P Commodity Producers Gold Index, som er Fondens benchmark-indeks (Indeks). Aktieklassen forvaltes passivt via Fonden og investerer i værdipapirer (f.eks. aktier), der så vidt og praktisk muligt udgør Indekset.
Indekset måler resultatudviklingen af nogle af de størst offentligt handlede selskaber i udvinding og produktion af guld og guldprodukter fra hele verden. Indekset omfatter kun selskaber i Global Industry Classification Standards (GICS) klassifikation af guld og baseres på S&P Global Broad Market Index.

VanEck Vector Gold Miners
Årlige omkostninger
0,50%
1 år
+0,68%
Risiko

Fondens investeringsmål er at følge, før gebyrer og udgifter, kursen og udbyttet af NYSE Arca Gold Miners Index ("indekset").For at søge at nå sine investeringsformål er fondens investeringspolitik at investere i en portefølje af aktier, der i det omfang, det er muligt og gennemførligt, består af alle eller stort set alle de relevante værdipapirer i indekset. Indekset er et modificeret vægtet markedskapitaliseringsindeks bestående primært af børsnoterede selskaber, der beskæftiger sig med udvinding af guld og sølv. Vægten af de selskaber, hvis indtjening i mere betydelig grad er eksponeret mod sølvminedrift, vil ikke overstige 20 % af indekset. Endvidere må ved hver kvartalsgennemgang vægten af hver enkelt aktiekomponent ikke udgøre mere end 20 % af indeksets samlede værdi.

ETF Trackers.

WisdomTree Physical Gold
1 år
-
Ejere?
-
3m
-

WisdomTree Physical Gold er designet til at sætte investorer i stand til at opnå en simpel og omkostningseffektiv måde at få adgang til guld-markedet ved at give et afkast, der svarer til bevægelserne i guld-spotprisen minus det gældende administrationsgebyr. Produktet afspejler indeksets udvikling, sådan at hvis for eksempel spotprisen steg i værdi med 5 % i en bestemt periode, ville produktet stige i værdi med 5 % i den samme periode (før gebyrer, udgifter og justeringer), og hvis spotprisen skulle falde i værdi med 5 % i en bestemt periode, ville produktet falde i værdi med 5 % i den samme periode (før gebyrer, udgifter og justeringer).


Produktet er et børshandlet produkt (”ETP”). Værdipapirerne i denne ETP er struktureret som et gældsinstrument og ikke som aktier. De handles på børsen ligesom aktier i en virksomhed. Denne ETP er understøttet af fysisk tildelt guld som opbevares af en uafhængig forvalter, HSBC Bank plc. Kun metal, som overholder de følgende regler, kan accepteres af forvalteren: London Bullion Market Associations (LBMA) regler for God levering af sølv og guld.


Hver fysiske barre er adskilt, individuelt identificeret og tildelt.

WisdomTree Physical Swiss Gold
1 år
-
Ejere?
-
3m
-

WisdomTree Physical Swiss Gold er designet til at sætte investorer i stand til at opnå en simpel og omkostningseffektiv måde at få adgang til guld-markedet ved at give et afkast, der svarer til bevægelserne i guld-spotprisen minus det gældende administrationsgebyr. Produktet afspejler indeksets udvikling, sådan at hvis for eksempel spotprisen steg i værdi med 5 % i en bestemt periode, ville produktet stige i værdi med 5 % i den samme periode (før gebyrer, udgifter og justeringer), og hvis spotprisen skulle falde i værdi med 5 % i en bestemt periode, ville produktet falde i værdi med 5 % i den samme periode (før gebyrer, udgifter og justeringer).

Produktet er et børshandlet produkt (”ETP”). Værdipapirerne i denne ETP er struktureret som et gældsinstrument og ikke som aktier. De handles på børsen ligesom aktier i en virksomhed. Denne ETP er understøttet af fysisk tildelt guld som opbevares af en uafhængig forvalter, JPMorgan Chase Bank, N.A. Kun metal, som overholder de følgende regler, kan accepteres af forvalteren: London Bullion Market Associations (LBMA) regler for God levering af sølv og guld.

Hver fysiske barre er adskilt, individuelt identificeret og tildelt

Xetra-Gold
1 år
+10,03%
Ejere?
3.285
3m
+4,02%

Dette produkt er beregnet til at give dig, for hvert produkt du ejer, ét gram guld i tilfælde af udnyttelse. Produktet har intet fast udløbstidspunkt.

Certifikater, Mini Futures og Unlimited Turbos.

Få eksponering mod råvarer, som fx guld, i både op- og nedgang.

Alle investeringer i finansielle instrumenter er forbundet med risiko og kan både stige og falde i værdi. Læs mere om risiko.