Spring til hovedindhold

Guld

Eksponer din portefølje mod guld.

Guld har en særstatus blandt investorer, og mange ser netop guld som en "sikker havn" i tider med politisk uro og økonomisk usikkerhed. Men hvorfor er det sådan? Historien er fuld af kollapsede emperier, statskup og valutasammenbrud. I de tider var det muligt for investorer, der havde guld, at beskytte deres rigdom med succes og i nogle tilfælde endda bruge varen til at flygte fra uroen. Derfor vil investorer ofte købe guld som en sikker havn, når der er hændelser, der antyder en slags global økonomisk usikkerhed.

Her på siden sætter vi fokus på guld. Få inspiration til, hvilke aktier, ETF'er eller certifikater og mini futures, du kan investere i.

Værdipapirerne i oversigterne nedenfor er ikke ment som investeringsanbefalinger, men en generel oversigt over de muligheder, der findes. Beskrivelserne er ikke et udtryk for Nordnets holdning. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage, og vi gør opmærksom på, at historiske afkast ikke er garanti for fremtidige afkast. Inden du investerer i en fond, bør du læse prospektet, som er tilgængeligt hos fondsselskabet og central investorinformation, som du finder i ordreafgivelsesvinduet samt på fondens produktside på nordnet.dk.

Nordiske aktier.

Lundin Gold
Børsværdi
26.083 MSEK
Ejere?
1.838
3m
+47,98%
Lundin Gold operates in the mining industry. The company specializes in exploration and further extraction of precious metals and minerals. The largest share of the raw materials consists of gold supplies, where operations are held in the South American market. The customers consist of resellers around the global market for gold supply. The company is part of the Lundin Group and has its headquarter in Vancouver.
Endomines
Børsværdi
345 MSEK
Ejere?
342
3m
-28,09%

Endomines AB udfører efterforskning og udvikling af guldaflejringer i Finland og USA. Projekterne inkluderer Karelian Gold Line i det østlige Finland og minerettigheder på flere andre steder i området. I USA består virksomheden af ​​fem guldprojekter i Idaho.

Boliden AB
Børsværdi
109.569 MSEK
Ejere?
11.783
3m
+16,75%

Boliden AB driver seks minearealer og fem smelteværker i Sverige, Norge, Finland og Irland. Virksomheden behandler primært zink, kobber, guld, bly og sølv og beskæftiger sig med efterforskning, minedrift, smeltning og genanvendelse af metaller. Virksomheden har to driftssegmenter: smelteværker og guldminer. Minedivision-forretningsområdet omfatter seks mineområder: Aitik, Boliden-området og Garpenberg i Sverige, Kylylahti og Kevitsa i Finland og Tara-minen i Irland. Det inkluderer både underjordiske miner og åbne miner.

Kopy Gold Fields
Børsværdi
433 MSEK
Ejere?
709
3m
-2%

Kopy Goldfields AB er et svenskbaseret efterforsknings- og udviklingsfirma. Virksomheden er aktiv inden for efterforskning, udvikling og produktion af guld. Virksomheden har mere end 11 licenser til efterforskning og produktion i bundfjeld, herunder Kopylovskoye, Kavkaz, Krasny, Prodolny, Vostochnaya, Tyrynakh, Chencha og Malo-Patomsky. Kopy Goldfields aktiviteter er beliggende i Lena Goldfields-området i den russiske Irkutsk-region

Globale aktier.

Barrick Gold Corporation
Børsværdi
29.449 MUSD
Ejere?
2.166
3m
+8,01%

Barrick Gold er baseret i Toronto og er en af ​​verdens største guldproducenter, der driver miner i Nordamerika, Sydamerika, Australien og Afrika. I 2019 producerede firmaet næsten 5,5 millioner tilskrivbare ounces guld og mere end 430 millioner pund kobber, styrket af erhvervelsen af ​​Randgold i slutningen af ​​2018. Pr. 31. december 2019 havde Barrick 71 millioner ounces og 13,5 milliarder pund henholdsvis påviste og sandsynlige guld- og kobberreserver.

Newmont Corp
Børsværdi
37.401 MUSD
Ejere?
752
3m
+11,28%

Newmont er verdens største guldproducent. I 2019 producerede virksomheden 6,3 millioner henførbare ounce guld og 624 millioner henførbare guldækvivalente ounce fra salg af biprodukter. På lang sigt forventer virksomheden at producere 6,2 til 6,7 mio. ounce årlig guldproduktion, mens den kører all-in opretholdelsesomkostninger ned til $ 800 per $ 900 pr. ounce. Til sammenligning var AISC i 2019 $ 966 pr. ounce.

Anglogold Ashanti
Børsværdi
7.933 MUSD
Ejere?
110
3m
+38,39%

AngloGold Ashanti har base i Johannesburg, Sydafrika,. AngloGold Ashanti er en af ​​de største guldmineselskaber i verden med aktiviteter i ni lande på tre kontinenter. Virksomheden blev oprindeligt dannet med Anglo Americans guldaktiver i 1998 og fusioneret derefter med Ashanti Goldfields i 2004. Anglo American forlod fuldt ud sin andel i marts 2009.

Kinross Gold
Børsværdi
5.432 MUSD
Ejere?
241
3m
+24,35%

Kinross Gold er en Canada-baseret senior guldproducent, der producerede ca. 2,5 millioner guldækvivalente ounce i 2019. Virksomheden havde 24,3 millioner ounce af påviste og sandsynlige guldreserver og 55,7 millioner ounce sølvreserver ved udgangen af ​​2019. Det driver miner og fokuserer sin efterforskning på greenfield og brownfield i Amerika, Vestafrika og Rusland. Virksomheden har historisk brugt opkøb til at fremskynde ekspansion til nye regioner og produktionsvækst.

Agnico Eagle Mines Ltd
Børsværdi
23.468 MUSD
Ejere?
343
3m
+20,23%

Agnico Eagle Mines er et guldmineselskab, der opererer miner i Canada, Mexico og Finland. Det ejer også 50% af den canadiske malartiske mine. Agnico betjente kun en mine, LaRonde, så sent som i 2008, før bragte de sine andre miner på linje i rækkefølge i de følgende år. Virksomheden producerede næsten 1,8 millioner guld ounces i 2019. Agnico Eagle er fokuseret på at øge guldproduktionen i jurisdiktioner med lavere risiko.

Gold Fields
Børsværdi
9.853 MUSD
Ejere?
96
3m
+36,07%

Gold Fields Inc er en global diversificeret guldmine og -producent med otte driftsminer i Australien, Ghana, Peru og Sydafrika. Størstedelen af ​​gruppens indtægter genereres i de australske miner, St Ives, Granny Smith, og Ghana. Virksomheden er involveret i underjordisk og overfladeguld- og kobberminedrift og relaterede aktiviteter, herunder efterforskning, udvikling, udvinding, forarbejdning og smeltning. I Peru producerer virksomheden også kobber, og det har andre efterforskningsinteresser af ædelmetal i Afrika, Eurasien, Australasien og Amerika.

ETF'er.

iShares Gold Producers
Årlige omkostninger
0,55%
Aktivklasse
Aktie
Risiko

Aktieklassen er en aktieklasse i en Fond, som søger at opnå et afkast på din investering gennem en kombination af kapitalvækst og afkast på Fondens aktiver, som afspejler afkastet af S&P Commodity Producers Gold Index, som er Fondens benchmark-indeks (Indeks). Aktieklassen forvaltes passivt via Fonden og investerer i værdipapirer (f.eks. aktier), der så vidt og praktisk muligt udgør Indekset.
Indekset måler resultatudviklingen af nogle af de størst offentligt handlede selskaber i udvinding og produktion af guld og guldprodukter fra hele verden. Indekset omfatter kun selskaber i Global Industry Classification Standards (GICS) klassifikation af guld og baseres på S&P Global Broad Market Index.

VanEck Vector Gold Miners
Årlige omkostninger
0,53%
Aktivklasse
Aktie
Risiko

Fondens investeringsmål er at følge, før gebyrer og udgifter, kursen og udbyttet af NYSE Arca Gold Miners Index ("indekset").For at søge at nå sine investeringsformål er fondens investeringspolitik at investere i en portefølje af aktier, der i det omfang, det er muligt og gennemførligt, består af alle eller stort set alle de relevante værdipapirer i indekset. Indekset er et modificeret vægtet markedskapitaliseringsindeks bestående primært af børsnoterede selskaber, der beskæftiger sig med udvinding af guld og sølv. Vægten af de selskaber, hvis indtjening i mere betydelig grad er eksponeret mod sølvminedrift, vil ikke overstige 20 % af indekset. Endvidere må ved hver kvartalsgennemgang vægten af hver enkelt aktiekomponent ikke udgøre mere end 20 % af indeksets samlede værdi.

ETF Trackers.

Trackers med guldterminer eller fysisk guld som underliggende aktiv.

WisdomTree Physical Gold
1 år
-
Ejere?
-
3m
-

WisdomTree Physical Gold er designet til at sætte investorer i stand til at opnå en simpel og omkostningseffektiv måde at få adgang til guld-markedet ved at give et afkast, der svarer til bevægelserne i guld-spotprisen minus det gældende administrationsgebyr. Produktet afspejler indeksets udvikling, sådan at hvis for eksempel spotprisen steg i værdi med 5 % i en bestemt periode, ville produktet stige i værdi med 5 % i den samme periode (før gebyrer, udgifter og justeringer), og hvis spotprisen skulle falde i værdi med 5 % i en bestemt periode, ville produktet falde i værdi med 5 % i den samme periode (før gebyrer, udgifter og justeringer).


Produktet er et børshandlet produkt (”ETP”). Værdipapirerne i denne ETP er struktureret som et gældsinstrument og ikke som aktier. De handles på børsen ligesom aktier i en virksomhed. Denne ETP er understøttet af fysisk tildelt guld som opbevares af en uafhængig forvalter, HSBC Bank plc. Kun metal, som overholder de følgende regler, kan accepteres af forvalteren: London Bullion Market Associations (LBMA) regler for God levering af sølv og guld.


Hver fysiske barre er adskilt, individuelt identificeret og tildelt.

WisdomTree Physical Swiss Gold
1 år
-
Ejere?
-
3m
-

WisdomTree Physical Swiss Gold er designet til at sætte investorer i stand til at opnå en simpel og omkostningseffektiv måde at få adgang til guld-markedet ved at give et afkast, der svarer til bevægelserne i guld-spotprisen minus det gældende administrationsgebyr. Produktet afspejler indeksets udvikling, sådan at hvis for eksempel spotprisen steg i værdi med 5 % i en bestemt periode, ville produktet stige i værdi med 5 % i den samme periode (før gebyrer, udgifter og justeringer), og hvis spotprisen skulle falde i værdi med 5 % i en bestemt periode, ville produktet falde i værdi med 5 % i den samme periode (før gebyrer, udgifter og justeringer).

Produktet er et børshandlet produkt (”ETP”). Værdipapirerne i denne ETP er struktureret som et gældsinstrument og ikke som aktier. De handles på børsen ligesom aktier i en virksomhed. Denne ETP er understøttet af fysisk tildelt guld som opbevares af en uafhængig forvalter, JPMorgan Chase Bank, N.A. Kun metal, som overholder de følgende regler, kan accepteres af forvalteren: London Bullion Market Associations (LBMA) regler for God levering af sølv og guld.

Hver fysiske barre er adskilt, individuelt identificeret og tildelt

Xetra-Gold
1 år
+8,47%
Ejere?
3.467
3m
-0,51%

Dette produkt er beregnet til at give dig, for hvert produkt du ejer, ét gram guld i tilfælde af udnyttelse. Produktet har intet fast udløbstidspunkt.

Nordnet­ Markets.

Få eksponering mod aktier, råvarer og indeks i både op- og nedgang.

Se udvalget her

Alle investeringer i finansielle instrumenter er forbundet med risiko og kan både stige og falde i værdi. Læs mere om risiko.