Spring til hovedindhold

5 trin til at komme i dit livs økonomiske topform

Pernille Oldgaard deler sin hemmelige opskrift på, hvordan du bedst kan lykkes med at få en bedre økonomi i 2024, så du kan spare flere penge op – og komme i gang med at investere. Læs, hvilke 5 punkter, du bør huske på.

Det kommer måske som en overraskelse for nogle, men i 2024 kan ønsket om en bedre privatøkonomi sidestilles med de typiske nytårsforsætter som motion og vægttab. Faktisk er det næsten hver tiende dansker, der drømmer om at forbedre sin økonomi og spare penge op. Måske kan du genkende det?

Min hemmelige opskrift på, hvordan du kommer i gang

Vi ved alle, hvor frygteligt svært det kan være at holde et nytårsforsæt i et helt år, hvad enten det handler om at spise sundere, dyrke mere motion eller spare flere penge op. Derfor vil jeg gerne dele min hemmelige opskrift på, hvordan du bedst kan lykkes med at få en bedre økonomi i 2024, så du kan spare flere penge op og komme i gang med at investere. For der er jo ingen af os, der ønsker at smide håndklædet i ringen undervejs og trække på kassekreditten i slutningen af måneden.

Det hele starter med et økonomisk overblik. Hvis du gerne vil give dig selv en god økonomisk start på 2024, så er det vigtigt, at du skaber dig et overblik. Et økonomisk overblik starter, hvis du spørger mig, altid med et budget. Når jeg lægger et nyt budget for året, så tager jeg altid udgangspunkt i tallene for det foregående år. Det er et godt udgangspunkt, da nogle af udgifterne fortsætter uændret, nogle forsvinder helt, andre skal tilrettes, fordi de enten stiger eller falder, og så kan det være, at der er kommet helt nye udgifter til som fx medlemskabet til fitness, for det er jo januar.

Den største fejl er, at du ikke følger op løbende på dit budget

Igennem mine seneste 14 år som blandt andet bankrådgiver, filialdirektør og økonomisk mentor har jeg mødt hundredvis af gode budgetter, som er lagt i starten af et nyt år – men som aldrig er blevet kigget på siden da. Det er en stor fejl. For der sker mange ting i løbet af et år, og du bliver derfor nødt til at følge op på dit budget løbende. Det er vigtigt, at du løbende trimmer dit budget, så du kan opsige ting, du ikke bruger (nok), at du opdager fejl (det er helt vildt, hvor mange der betaler til ting, som de ikke ved, hvad er, eller kan huske, at de har tilmeldt sig), men det er også vigtigt, så du kan opdage prisstigninger og tage stilling til, om det er på tide at undersøge markedet på fx telefoni, internet, strøm, forsikringer eller alarmabonnementer – og hvad du ellers betaler til hver eneste måned.

Jeg bruger selv 10 minutter om måneden

Jeg bruger selv ti minutter hver måned på at sammenholde udgifterne i min mobilbank med mit budget, så jeg kan se, om det estimerede budget stemmer overens med virkeligheden. For hvis det ikke gør det, så vil der i værste fald, på et eller andet tidspunkt, mangle penge på budgettet – og i bedste fald vil der stå flere penge, end der skal bruges – uden at man opdager, at man faktisk har penge til gode på sin helt egen budgetkonto, som man i stedet kunne have fået til at vokse ved fx at investere dem eller fx afbetalt mere på sin gæld.

Sæt dig et forbrugsmax og et opsparingsmål

For fem år siden da jeg var gravid med vores første barn, satte jeg mig for, at nu skulle der altså spares nogle penge op, fordi vi brugte hver en krone hver måned. Der blev ikke sparet op, og der blev ikke investeret fast hver måned, og det var jeg ikke tilfreds med. På tre år sparede vi samlet set 1 million kroner op. Det lyder helt vanvittigt, at det kunne lade sig gøre. Men det kunne det – og det kunne det, fordi jeg besluttede mig for at gøre følgende:

  1. Lægge et budget
  2. Følge op på budgettet hver måned
  3. Sætte et forbrugsmax
  4. Tracke vores forbrug
  5. Lave et ambitiøst opsparingsmål

Disse fem simple steps var årsagen til, at vi pludselig kunne finde ud af at spare penge op – uden at vi havde fået nye lønninger af betydelig størrelse. Men jeg fandt ud af, hvordan jeg kunne snyde min egen hjerne.

Vi vendte vores økonomi på hovedet og sparede 1 million op på 3 år

Måden, vi havde håndteret vores økonomi på tidligere, var, at vi havde en fast overførsel til budgetkontoen, madkontoen og opsparingen, og så var resten tilbage, og dem kunne vi bare bruge – og det skal jeg lige love jer for, at vi gjorde. Vi havde et rådighedsbeløb på 30-35.000 kroner hver måned, og de penge forsvandt imellem vores hænder – og vi følte på ingen måder, at vi levede ekstravagant, for vi købte ikke dyrt tøj, dyre tasker eller andre luksusgoder. Vi levede bare fra dag til dag og handlede ofte, smed meget mad ud, lavede ikke madplaner og tog ud og spiste, og så tænkte vi ikke så meget over vores daglige forbrug. Pengene forsvandt helt uden, vi opdagede det.

Billede af budgetskabelon, der er udarbejdet af Nordnet og Pernille Oldgaard (moneymum)

Men så vendte jeg vores økonomi på hovedet og snød min hjerne. Jeg fandt ud af, at hvis vi slog vores budgetkonto og lønkonto sammen, så kunne alle regninger bare blive trukket direkte, og derfra overførte jeg et forbrugsmax til os på samlet set 12.000 kroner. Det er senere blevet til 15.000 kroner, efter vi har fået et barn mere, og inflationen har været stigende de sidste år. Jeg overførte derfor 12.000 kroner til forbrugskontoen, lod alle regningerne blive betalt, og det tal der stod tilbage, flyttede jeg manuelt over på opsparingskontoen, og her kunne jeg pludselig se, at vores opsparing kunne vokse betydelig meget hver måned.

Nogle måneder kunne vi overføre 10.000 kroner og nogle måneder 40.000 kroner – og så blev det pludselig sjovt, og vi blev motiverede. Og på den måde sparede vi 1 million kroner op på tre år og brugte dem til en udbetaling på vores nybyggede hus og solgte vores gamle hus. Jeg vil gerne afsløre, at når man skifter et billigt hus ud med et dyrt hus, så kan man ikke fortsætte med at spare så mange penge op – og derfor skal man udnytte de perioder i livet, hvor man kan spare mere op, for det er her, man virkelig kan booste sin opsparing.

De 5 hovedingredienser til at forbedre din økonomi

Hvis du også vil tage styring over din økonomi, skal du altså gøre følgende:

  1. Skab overblik og læg et budget
  2. Sæt dig et ambitiøst opsparingsmål, som motiverer dig
  3. Giv dig selv et forbrugsmax – et fast månedlig beløb, som du kan leve (godt) for
  4. Track dit forbrug, så du kan se, hvad du præcis bruger dine penge på – det er en kæmpe øjenåbner og kan hjælpe dig med at ændre de vaner, du ønsker
  5. Følg op – hver måned. På både dit forbrug, din opsparing og dine udgifter i dit budget.

Det er nøglen til at lykkes og holde gryden i kog. Vil du gerne i gang med at lægge dit budget for 2024? Så find min skabelon her. Held og lykke og godt nytår!

Pernille Oldgaard
Moneymum | Finansøkonom | Tidligere filialdirektør

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
6 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Stefan
Stefan
2024-01-17 23:23

Hvordan sparer jeg en million kroner op på 3 år med et rådighedsbeløb på 3000kr (og ikke 35.000kr om måneden)? I må have nogle enorme lønninger?

Jonas Melander Hammer
Svar til  Stefan
2024-01-18 09:41

Hej Stefan
Alle har selvfølgelig et forskelligt udgangspunkt i forhold til at spare en million kroner op. Og nogle barberer deres faste udgifter længere ned end andre.
Én ting er dog sikker, det bliver lettere at nå millionen, hvis man investerer. Vi har skrevet en blog om, hvor kort eller lang tid det tager afhængigt af, hvad du kan sætte til side hver måned. Den kan du læse her.
Med venlig hilsen
Jonas Melander, Nordnet.

Niels M.
Niels M.
2024-01-17 20:26

Kan man spare over 300.000 op om året, må det da være næsten umuligt at få en dårlig økonomi.