Spring til hovedindhold

Aktier 2023: Fuld fart frem!

Aktieinvestorerne er kommet stærkt ind i 2023. Bedst i de cykliske aktier med privatforbrugseksponering og US-teknologiselskaber. Lysner økonomien forude, eller er der tale om en tyvstart? Per Hansen vurderer årets start.

Aktieinvestorerne er generelt kommet godt afkastmæssigt ind i 2023; bedst i de cykliske aktier med privatforbrugseksponering og ikke mindst US-teknologiselskaber. Lysner økonomien forude, eller er der tale om en tyvstart på den økonomiske bedring, som først kommer sent i 2023/2024?

2023 er startet som 2022’s modsætning, når det gælder investeringer. Stigende inflation pressede ikke kun renterne op og obligationskurserne ned. Det havde også en negativ afsmittende effekt på aktierne, som faldt massivt. Tilsammen gav det et af de relativt sjældne år, hvor en 60/40 investor ikke kun taber penge, men får en massiv nedtur.

2023 ser allerede helt anderledes ud. Mens centralbanker fortsat hæver de officielle pengemarkedsrenter, reagerer investorerne som en Rasmus Modsat og trodser det gamle mundheld om, at man ikke skal lægge arm med den amerikanske centralbank, Federal Reserve. ”Jo mere de korte renter stiger nu, jo mere kommer centralbanken til at sænke sine renter igen i fremtiden for at genetablere væksten”, er formentlig investorernes begrundelse for at købe op i obligationer med længere løbetid og dermed presse renterne ned.

Lavere renter har ikke kun givet comeback til 60/40 porteføljeinvestoren, men også gentændt aktiegnisten i store dele af aktiemarkedet. Investorerne sværmer om og koncentrerer sig specielt om teknologiaktier, men også om privatforbrugsaktier og generelt selskaber med konjunkturfølsomhed. Altså selskaber som har kursudsving, som er større end de generelle markedsudsving.

En rente er ikke kun en rente

Der er mange begreber i spil, og en rente er ikke bare en rente. En ting er de renter, som centralbanker fastsætter, politisk. Det er den helt korte rente med en dags løbetid. Det, som spiller den afgørende rolle for obligations- og aktieinvestorer, er markedsrenterne, og her er fokus på især den 10-årige rente. Og den er faldet.

Videre herfra for aktier?

Kommer stigningerne kortsigtet til at 1) fortsætte og 2) i samme tempo?

Mit bud er 1) formentlig ikke og 2) slet ikke i samme tempo.

Vi er fortsat i en situation, hvor det gode spørgsmål er, hvordan økonomien udvikler sig de kommende kvartaler. Inflationen er toppet og den skal nok halveres hurtigt. Spørgsmålet er, hvor tæt forventningerne kommer på 2% langsigtet over de kommende kvartaler?

De primære årsager til de store stigninger har været:

  • Meget lave forventninger efter et sløjt 2022
  • Inflationsfrygten er hurtigt aftaget
  • Markedsrenterne er faldet
  • Investorerne håber, at økonomierne kan undgå en recession i USA/Europa og i stedet få en blød landing, hvor man blot snuser til negativ vækst helt kortvarigt.

Aktier altid i udbrud

Aktierne er altid foran realiteterne. Denne gang er ingen undtagelse, men man og jeg kan stadig blive meget overraskede over, hvor hurtigt risikofornemmelsen kan give sig.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer.Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer