Spring til hovedindhold

2022 bliver det ringeste i generationer – men der er håb forude

Vi nærmer os det ringeste år i et århundrede. Sidst det gik så skidt som nu, var i 1931, og investorerne føler smerten af de røde tal. Men kigger man tilbage i tiden, kan der være håb forude.

2022 bliver et katastrofalt år for investeringsafkast. Det er der næppe nogen tvivl om. Vi nærmer os desværre hastigt det ringeste år i et århundrede. Sidst, det gik så skidt som nu, var i 1931. Det er derfor meget naturligt, hvis investorerne føler smerten af de røde tal. Men kigger man tilbage i tiden, kan der være håb forude.

Vil du investere med Nordnet One?
Vælg en af tre fonde med en blanding af aktier og obligationer, og invester et enkelt beløb eller start en Månedsopsparing. Så er du i gang. Se mere her

Når man kigger på årlige afkast for blandede porteføljer med 60% aktier og 40% obligationer siden 1928, har 2022 ind til videre været det næstværste år i hele perioden. Aktierne er investeret i S&P 500 og obligationerne anbragt i en 10-årig amerikansk statsobligation. Figuren herunder viser det årlige afkast for porteføljen år for år, og gennemsnittet for hele perioden, som er 8,82%.

Klik på billedet for at zoome ind

Kilde: Charlie Bilello: https://twitter.com/charliebilello/status/1573683627375951878. Historiske afkast er ikke en garanti for fremtidige afkast.

Kigger man på figuren herover, viser dataen os, at der på trods af årets historisk dårlige resultat, heldigvis og trods alt kan være håb forude. Det vigtigste at bemærke er:

  1. Perioder med negative afkast er reelt sjældne.
  2. Der er næsten 4 gange så mange år med positive som negative år.
  3. I gennemsnit har en 60/40 investor fået et afkast på 8,82 %/år.
  4. De største afkast har investorerne fået i 1954, 1995, 1933, 1935
  5. Det største tab er kommet i 1931, 1937 og 2022.
  6. Afkast rangordnet efter højest og laveste.
  7. Aktier falder oftere, end de rå data tilsiger. Når antallet af år med negative afkast alligevel er så få, skyldes det, at obligationer ofte er den formildende afkastomstændighed i en portefølje.
  8. Når aktier falder, skyldes det ofte forventninger om en økonomisk afmatning, og i disse situationer stiger obligationer næsten altid; renterne falder og giver obligationsejere et godt afkast og et positivt porteføljebidrag.
  9. Det sker ikke i 2022, hvor aktier er gået meget ned, men obligationsinvestorer har fået næsten det samme negative afkast for en sammenlignelig risiko
  10. Det er kun sket en gang i perioden, at der har været tre-fire negative år i træk. Det var i 1929-32, og det udviklede sig til depressionen i starten af 1930’erne.
  11. Det er sket tre gange, at aktier og obligationer har givet negative afkast to år i træk. Henholdsvis i starten af 2. verdenskrig, oliekrisen 1973-74 og i 2001-2002, hvor dot-com boblen brast og verden var i chok efter angrebet på World Trade Center.
  12. Under finanskrisen 2008 trak aktierne det samlede afkast markant i minus, men faldet blev afbødet af stigende obligationskurser.

Ser frem mod 2023 og 2024

Sidste uge begyndte godt, men sluttede meget skidt. Forskellen til 1931, som er det ringeste år i perioden, er ikke større, end man kan frygte, at der kan blive sat en ny kedelig bundrekord. Trøsten midt i nedturen, er at 2023 med historien in mente bliver meget bedre, og/eller: Hvis 2023 også bliver med et negativt afkast, som jeg personligt ikke tror på, bliver 2024, jævnfør historien, med et gedigent plus.

Langsigtet har kursfaldene skabt gode købsmuligheder, men der er ingen garanti for, at det ikke kan blive værre, før det bliver bedre. Hvis vi med nogen sikkerhed skal kunne sige, at 2023 bliver et godt investeringsår, kræver det at:

  • Inflationstoppen kan skimtes.
  • Investorernes er overbeviste om, at centralbankerne, ikke mindst amerikanske Federal Reserve, er færdige med at hæve renten. Her er det blandt andet en god ide at holde øje med amerikansk jobskabelse (non-farm-payroll) og arbejdsløshedsprocent.
  • Er indtjeningsforventningerne faldet tilstrækkelig til at indregne en recession?
  • Yderligere betydelige fald i naturgasprisen.
  • En god udgang på konflikten i Ukraine.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer. Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
9 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2022-10-18 16:17

Hvis det ikke var for de store kurs crash kunne vi aldrig tjene store penge 😉
Køb når VIX er over 45 , Salg er mere kompliceret .

Gæst
Gæst
2022-10-11 11:32

Jeg synes, at der er for lidt fokus på det positive ved situationen. Det er kun i kriser, at samfundet for alvor kan ændre sig.

Kriser er også nødvendige for at luge ud i de dårlige virksomheder – SARK har klaret sig fint.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-10-11 11:35

Der er generelt altid for få positive nyheder og opmærksomhed i nedgangstider!

Hilsen
Per

Gæst
Gæst
2022-10-10 13:58

Hvad vil det sige at afkastet er negativtKan man tabe mere end hvad man har investeret?Er det ikke udmærket at fortsætte sine investeringer, hvis man har råd og is i maven, samt en minimum 10 årig investeringsstrategi og tænker at markedet indenfor de næste par år vil vende?
Jeg forstår selvfølgelig at ingen kan tage ansvar for svarene på spørgsmålet, og at investeringer reelt set bare er gambling i virksomheder.

Mvh den glade amatør.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-10-10 14:18

Hej – tak for dine spørgsmål. Jeg skal prøve at besvare dem her: Afkastet kan blive negativt, hvis kursen på en investering falder til en kurs som er lavere end den, man købte investeringen til. Ved almindelig investering i aktier og obligationer (som er det vi taler om her) kan man ikke tabe mere end man har investeret. Hvis man tror på, at markedet stiger inden for de kommende 10 år, vil det umiddelbart give mening at holde fast, men det er i sidste ende din egen beslutning. Med hensyn til det sidste, vil jeg lige sige, at investering faktisk… Læs mere

Gæst
Gæst
2022-10-10 13:53

At sige inflations toppen kan ses baseres vel på en antagelse om løsningen på energiforsyningen er snarlig.
løses den ikke og bliver vinteren kold kan der være langt til toppen

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-10-10 14:01

Det er desværre ved at blive en udbredt misforståelse, at inflation kun er = Rusland/Ukraine. Jeg har hørt en del sige det, og politikere gentage det. Rusland/Ukraine kommer “oveni”, men inflation er i al væsentlig skabt af andre faktorer. Her er 3 beskrivelser af det: 1)Jesper Rangvid: https://blog.rangvid.com/2022/08/28/why-is-inflation-so-high/; 2)Thomas Harr fra Nationalbanken: https://www.nationalbanken.dk/da/presse/taler/Documents/2022/DanskeBankAssetManagementFinal_samlet.pdf og 3)min egen version: https://finans.dk/debat/ECE14272708/loebsk-inflation-er-resultatet-af-pengepolitiske-brandsproejter/

Venlig hilsen
Per

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-10-10 14:17

Det er jeg ikke uenig i.
men en del af inflationen drives af gas/energi priser. Her er en del Relateret til Kig. Men førend dette er addresseret har jeg svært ved at se vi rammer 2% inflation igen

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-10-10 14:32

2 % tager “noget tid”. Energi betyder ikke kun olie/gas etc, men indgå også som “komponent” i mange produkter. Derfor er det godt, når energipriserne kommer ned

Hilsen
Per