Spring til hovedindhold
Den browser, du anvender, understøttes ikke længere. Klik her for at se, hvilke browsere vi understøtter og anbefaler.

Invester for dit barn: Depot for mindreårige

Du har måske hørt noget om, at det er muligt at benytte barnets eget frikort, når der investeres på et depot for mindreårige. Men hvordan hænger det lige sammen, og hvilke ting skal man være opmærksom på?

Alle tal og satser er opdateret i januar 2025. Artiklen blev oprindeligt udgivet i 2023.

Tid er den væsentligste faktor på investeringsmarkedet, så hvorfor ikke hjælpe dit barn med at komme i gang? Den traditionelle børneopsparing i banken kan suppleres med et depot for mindreårige, som giver mulighed for at investere uden et loft og med stor valgfrihed.

Du har måske hørt noget om, at det er muligt at benytte barnets eget frikort, når der investeres på et depot for mindreårige. Men hvordan hænger det lige sammen, og hvilke ting skal man være opmærksom på, hvis man vil give sit barn et forspring på investeringerne og benytte frikortet til at opnå en skatterabat på de gevinster, der måtte komme på barnets depot? Det gennemgår vi i dette blogindlæg. Nederst finder du også en trin-for-trin-guide.

Den traditionelle børneopsparing vs. depotet for mindreårige

Den traditionelle børneopsparing, du måske allerede har oprettet til dit barn i din almindelige bank, er en rigtig god start. Her er der dog en indskudsgrænse på 6.000 kr. om året og et maksimum på 72.000 kr. totalt set.

Hvis du vil spare op til dit barn udover børneopsparingen, kan du gøre det på et depot for mindreårige, hvor der hverken er en indskudsgrænse eller begrænsning på, hvad du kan investere i. Der kan dog være nogle skattemæssige fordele ved at investere i værdipapirer, der beskattes på en bestemt måde. Herudover har du mulighed for at investere kurtagefrit gennem en Månedsopsparing.

Invester skattefrit for dit barn

Når du investerer dit barns opsparing, har den mulighed for at vokse eksponentielt med renters rente-effekten. Og her er tiden din bedste ven. Jo længere tid pengene kan stå investeret, desto højere et beløb kan dit barn potentielt stå med i sidste ende.

Du kan selv prøve investeringsberegneren, eller se et eksempel nedenfor med 0 kr. i startbeløb og faste månedlige investeringer på 800 kr. over henholdsvis 9 år og 18 år, hvor vi antager, at det gennemsnitlige årlige afkast er 7%. Her ses det tydeligt, hvad de sidste investeringsår gør for den mulige samlede opsparing. I løbet af de sidste 9 år fordobles opsparingen ikke kun, den næsten tredobles.

*Det årlige afkast afhænger af en lang række faktorer eksempelvis markedsudviklingen og sammensætningen af din portefølje. På nordnet.dk finder du information om den historiske udvikling af såvel individuelle værdipapirer som indeks. Bemærk, at tidligere afkast ikke er nogen garanti for fremtidige afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi, og der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Benyt personfradraget

Den gevinst, der kommer på barnets investeringer, beskattes forskelligt alt afhængigt af, om der er investeret i værdipapirer, som betragtes som aktieindkomst eller kapitalindkomst.

Ved at investere barnets opsparing i værdipapirer, som betragtes som kapitalindkomst, er det muligt at benytte barnets personfradrag og derved spare skatten af afkastet. Det er nemlig muligt at medregne kapitalindkomst i personfradraget. På den måde kan barnet få endnu mere ud af investeringerne. Personfradraget hæves til 51.600 kr. i 2025, og gælder både for personer under og over 18 år.

Hvordan finder du ud af, hvad der er kapitalindkomstbeskattet?

Hos Nordnet har vi en række af vores egne internationale indeksfonde, der giver en bred eksponering mod verden, Europa, USA, nye markeder og teknologi, og som samtidig er kapitalindkomstbeskattede. Det gælder også for Nordnet One, der er en komplet løsning, hvor du både får aktier og obligationer fra hele verden. Med Nordnet One skal du vælge mellem lav, mellem eller høj risiko. Herefter foretager fonden løbende det, der hedder rebalancering. Det betyder, at du får en investering med lave omkostninger, som holder det risikoniveau, du har valgt fra starten.

Hvis du selv vil finde internationale fonde, investeringsforeninger eller ETF’er til dit barns depot, skal du være opmærksom på at tjekke, at de ikke står på Skattestyrelsens positivliste.

Hvad er Skattestyrelsens positivliste?
Skattestyrelsens positivliste er en liste over internationale fonde, akkumulerende investeringsforeninger og børshandlede fonde (ETF’er), som beskattes som aktieindkomst. Listen kan ændre sig løbende, både i løbet af året men særligt fra år til år. Det er derfor vigtigt, at holde sig opdateret på ændringer på skat’s hjemmeside.

Hvis barnet selv skal beskattes og have mulighed for at benytte sit frikort, skal barnets opsparing altså investeres i internationale fonde, udloddende obligationsbaserede investeringsforeninger, akkumulerende investeringsforeninger eller ETF’er, der IKKE er på den omtalte positivliste fra Skattestyrelsen.

4 trin til at komme i gang

1. Opret et depot for mindreårige til dit barn ved at udfylde denne digitale formular. Vær opmærksom på, at samtlige indehavere af forældremyndigheden skal skrive under. Bedsteforældre kan efterfølgende få fuldmagt til depotet og investere på barnets vegne, hvis I ønsker det.

2. Overfør penge til dit barns depot hos Nordnet. Det kan eksempelvis være fra bedsteforældre eller pengegaver i forbindelse med fødselsdage eller højtider. Vær opmærksom på, at der er en grænse for, hvor store pengegaver du må give til nært beslægtede uden at betale gaveafgift. I 2025 er grænsen 76.900 kr. om året.

Du kan nemt overføre direkte til barnets depot i Nordnet. Du finder konto- og registreringsnummer under Mine sider → Indbetaling. Du kan skifte konto under det første punkt ved at klikke på pilen i højre side. Her ser du nu alle dine egne depoter samt dem, du har fuldmagt til. Vælg barnets depot, og overfør til konto- og registreringsnummeret nedenfor.

3. Vælg det, du vil investere i. Hvis du vil holde dig til værdipapirer, der beskattes som kapitalindkomst, har du mulighed for at vælge A) seks af Nordnets egne fonde, B) ETF’er (der ikke fremgår af Skattestyrelsens positivliste), C) akkumulerende investeringsforeninger (der ikke fremgår af Skattestyrelsens positivliste) eller D) internationale fonde, der ikke handles på børsen.

A. Nordnets egne fonde, der er kapitalindkomstbeskattede:

B. ETF’er:

ETF står for Exchange Traded Fund, og er altså en fond, der handles på børsen. De fleste ETF’er er passive og følger et givent indeks, hvilket giver dem mulighed for at holde omkostningerne lave – noget der har gjort dem populære blandt mange investorer. Du finder mere end 1600 forskellige ETF’er på vores platform. Dem kan du let søge rundt i ved hjælp af vores ETF-screener. Søg eksempelvis på region, risiko, bæredygtighed, uønskede beholdninger og meget mere.

Brug ETF-screeneren til at finde vej blandt mere end 1600 ETF’er.

Når du har fundet de ETF’er, som du finder spændende, skal du nu selv tjekke, at de ikke står på Skattestyrelsens positivliste. Listen finder du på skat’s hjemmeside under betegnelsen ”Lister over aktiebaserede investeringsselskaber 2025”.

Download excel-filen, og krydstjek værdipapirernes ISIN-koder. Du finder det enkelte værdipapirs ISIN-kode under ”Detaljer” og ud for feltet ”ISIN”.

Find ISIN-koden under “Detaljer” i venstre side.

Når du har åbnet excel-filen, kan du trykke på ’ctrl+f’ (eller ’command+f’ på en MAC). Nu indtaster du ISIN-koden i søgefeltet og trykker ’enter’. Hvis der ikke kommer noget søgeresultat frem, fremgår værdipapiret ikke af positivlisten, og den valgte ETF betragtes derfor som kapitalindkomst.

C. Akkumulerende investeringsforeninger:

Akkumulerende investeringsforeninger betaler ikke udbytter til sine aktionærer, men geninvesterer dem i stedet. Uanset om investeringsforeningens beholdning primært er i aktier eller obligationer, bliver afkastet beskattet som kapitalindkomst. Akkumulerende investeringsforeninger er dog undtaget denne regel, hvis de fremgår af Skattestyrelsens positivliste. Du kan typisk kende de akkumulerende investeringsforeninger ved, at de har et ’(Acc.)’ i navnet.

Du finder de akkumulerende investeringsforeninger i vores screener for investeringsforeninger. Her vælger du under ”Udbyttepolitik” → ”Akkumulerende”.

Du krydstjekker med Skattestyrelsens positivliste på præcis samme måde som vist ovenfor med ETF’erne.

4. Hvordan vil du investere? Når du har fundet ud af, hvilke værdipapirer du vil investere i på dit barns depot, skal du dernæst tage stilling til, hvordan eller hvor ofte der skal investeres.

Du kan vælge enten at investere månedligt via Månedsopsparingen eller ved at foretage engangskøb, som det passer ind.

Fordelen ved en Månedsopsparing hos Nordnet er, at du kan investere automatisk og kurtagefrit, når du (eller bedsteforældre) først har sat en automatisk overførsel op fra jeres almindelige bank til barnets depot i Nordnet.

Du kan investere via en Månedsopsparing, hvad enten du vælger Nordnets egne indeksfonde, Nordnet One eller selv vil finde internationale fonde eller ETF’er og akkumulerende investeringsforeninger.

Hvis du vil investere via en Månedsopsparing på barnets depot, kan du starte her. Du opretter blot Månedsopsparingen via barnets depot, når du er logget ind på platformen.

Kort fortalt

  • Et depot for mindreårige er et supplement til den traditionelle børneopsparing
  • Du kan benytte barnets personfradrag og spare skat på afkastet, når du investerer i værdipapirer, der er kapitalindkomstbeskattet.
  • Værdipapirer, der beskattes som kapitalindkomst, inkluderer:
    • Nordnet Indeksfonde (med undtagelse af Nordnet Indeksfond Danmark)
    • Nordnet One
    • ETF’er som ikke er på Skattestyrelsens positivliste
    • Akkumulerende investeringsforeninger som ikke er på Skattestyrelsens positivliste
    • Internationale fonde, som ikke er børshandlede og som ikke er på Skattestyrelsens positivliste.
  • Du kan investere på barnets depot via en Månedsopsparing eller investere løbende, som du ønsker.

Værdipapirerne i oversigterne nedenfor er ikke ment som investeringsanbefalinger, men en generel oversigt over de muligheder, der findes. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage, og vi gør opmærksom på, at historiske afkast ikke er garanti for fremtidige afkast. Inden du investerer i en fond, bør du læse prospektet, som er tilgængeligt hos fondsselskabet og central investorinformation, som du finder i ordreafgivelsesvinduet samt på fondens produktside på nordnet.dk.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
79 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gilbert
Gilbert
2025-06-27 20:29

Jeg har oprettet en investeringskonto til mine børn. Hvis vi vil benytte børnenes frikort skal vi investerer i værdipapirer der beskattet som kapitalindkomst som jeg har forstået det.
Bliver værdipapirerene beskattet ved et salg ligesom almindelig aktier?

Hvordan er børnene stillet hvis de samtidig har et fritidsjob hvor de også bruger deres frikort?

Jonas Melander Hammer
Svar til  Gilbert
2025-07-03 10:37

Hej Gilbert
Det er vigtigt at skelne mellem frikort og personfradrag.
Du kan benytte personfradraget, hvis du investerer i noget, der er beskattet som kapitalindkomst.
Hvordan du bliver beskattet afhænger af, hvad du investerer i – men det giver god mening at finde noget, der bliver lagerbeskattet. På den måde udnytter du personfradraget hvert år til at ‘betale’ for dit afkast.
Begynder børnene at bruge deres frikort, vil man have mindre personfradrag og ‘betale’ afkastet af. Så det er også værd at være opmærksom på.
Mvh.
Jonas Melander, Nordnet.

Jonathan
Jonathan
2025-06-15 21:26

Jeg har noget jeg har tænkt over i noget tid. Vi månedssparer med relativt små beløb, og ca hver trejde måned er der penge nok på kontoen for at handle den etf vi køber. jeg synes bare set er ærgerligt man skal have flere måneder hvor pengene ikke står investeret, og på sigt vil det nok blive til en del penge. en mulighed er Nordnet One hvor der investeres for hele beløbet, men det er kun 80% aktier hvilket føles suboptimalt når det er over 10 år til børnene skal have pengene. Er der en måde at månedsspare for hele… Læs mere

Jonas Melander Hammer
Svar til  Jonathan
2025-07-03 10:39

Hej Jonathan
Der findes mange forskellige muligheder – blandt andet de almindelige fonde, hvor man kan købe for helt ned til 100 kroner om måneden.
Nordnets egne fonde, pånær Nordnet Danmark Indeks, bliver beskattet som kapitalindkomst, hvorfor de kan være en god løsning, hvis man ønsker at udnytte personfradraget.
Mvh.
Jonas Melander, Nordnet.

Camilla
Camilla
2025-06-03 09:05

Ligesom Zhanna vil jeg høre,om det er muligt at trække penge ud til fx betaling af efterskole? Det skal selvfølgelig være med barnets accept, da det er barnets penge, men det vil det jo altid være, hvis mine børn vil på efterskole.

Hej.Jeg vil lige spørge om hvornår barnet kan begynde at bruge penge fra opsparing?Hvis mig som forældre vil spare op til efterskole, det er der hvor barnet omkring 16-17år, kan jeg som forældre hæve penge og overføre til et bestemt efterskolens konto nr?mvh.Zhanna

Mikkel Schultz
Mikkel Schultz
2025-03-31 14:48

Er det muligt at flytte en børneopsparing fra vores nuværende bank til Nordnet?

Katrine Korning
Svar til  Mikkel Schultz
2025-03-31 21:14

Hej Mikkel.

Vi har ikke en klassik børneopsparing hos os, så det er desværre ikke muligt 🙂 Der er en indbetalingsgrænse på den klassiske på 6.000 kr. om året – og 72.000 kr. i alt. Den store fordel her er selvfølgelig, at den er fuldkommen skattefri.

Hos os har vi depot for mindreårige, som bliver beskrevet i artiklen her. Fordelen ved den kontotype er, synes jeg, at det er barnets egen konto, og dermed overgår til dem, når de bliver 18.

Mange hilsner
Katrine

Jes Byskov
Jes Byskov
2025-03-15 09:52

Hej

Vores søn er 15 år, og vil gerne selv i gang med at investere.

Vi kan vel blot oprette en konto til ham, og så indskyder han selv de penge han vil investere?

med venlig hilsen

Jed

Mia Lynnerup Olesen
Mia Lynnerup Olesen
Svar til  Jes Byskov
2025-03-17 08:52

Vi har samme spørgsmål. Vores datter er 14 år. Kan hun med sit mitid selv oprette sig? Eller skal jeg oprette en konto hos mig, der så peger hen på hende?

Mvh Mia

Katrine Korning
Svar til  Mia Lynnerup Olesen
2025-03-17 13:19

Hej Mia! Når hun er under 18, skal I som forældre oprette kontoen til hende. Derefter kan hun godt logge ind med hendes eget MitID, men det er blot en “kiggeadgang”, hun vil have grundet gældende lov 🙂

Katrine Korning
Svar til  Jes Byskov
2025-03-17 13:25

Hej Jes. Det er nemlig rigtigt. I skal som forældre oprette kontoen til ham, og han kan så derefter selv indskyde pengene. Til gengæld kan han ikke handle for dem, da det skal ske gennem jer 🙂 Sig endelig til, hvis I har flere spørgsmål. Mange hilsner Katrine

Anne
Anne
2025-03-11 21:40

Hej
Ift. hvis man investere via/gennem Nordnet one kan man så regne med at der ikke er nogen der står på skats positivliste eller er det ikke en selvfølge?

Katrine Korning
Svar til  Anne
2025-03-13 13:59

Hej Anne. Det kan du godt regne med, ja 🙂
De kommer ikke på positivlisten og bliver altså beskattet som kapitalindkomst.
Mange hilsner
Katrine, Nordnet

Bruno
Bruno
2025-03-04 13:27

Hej
jeg vil oprette en depot til en mindreårig og invester i værdipapirer. Kan man godt beholde de værdipapirer der er tilknyttet når bindingen udløber eller skal man sælger papirerne før barnet bliver 21 år eller ved skiftning til en almindelig voksen depot?

Katrine Korning
Svar til  Bruno
2025-03-04 16:37

Hej Bruno. Kontoen overgår til barnet, når det bliver myndigt og bliver 18 år. Der sker ikke noget med investeringerne på depotet ved skiftet.
Mange hilsner Katrine

Tim
Tim
Svar til  Katrine Korning
2025-03-23 21:26

Hej Katrine.
Men efter barnets 18 års fødselsdag skal der vel så betales skat af afkast fremadrettet, eller….??? Men al gevinst fra 0-18 år forbliver skattefrit, for der har man gjort brug af frikortet gennem årene.

Katrine Korning
Svar til  Tim
2025-03-24 11:03

Hej Tim.
Ja, både efter barnets 18 års fødselsdag, men det kan også ske før – eksempelvis hvis personfradraget/frikortet benyttes til et fritidsjob hos det lidt større barn.
Som satserne er lige nu, har man – både over og under 18 år – et personfradrag på 51.600 kroner (2025). Se mere her: https://skat.dk/borger/unge-og-studerende/job/fritidsjob-og-frikort
Fritidsjob er ikke aktuelt for mine børn lige nu grundet deres alder, men det kan godt være, at jeg genovervejer børnenes investeringer, når de begynder på det.
Mange hilsner
Katrine

Villiam Ølgaard Andreasen
Villiam Ølgaard Andreasen
2025-02-09 13:29

Hej Nordnet

Jeg sidder og vil oprette et depot til min 0 årige søn.
Et enkelt spørgsmål som min kone og jeg har går på hvordan forgår en udbetaling af hans depot? Kan pengene gå igennem os indtil den dag han fylder 18 år?

Kan vi få udbetalt de indestående midler til vores konto og derved trække dem ud før tid eks. hvis han skal på efterskole, vil købe en bil som 17 årig eller andet?

Katrine Korning
Svar til  Villiam Ølgaard Andreasen
2025-02-10 08:44

Hej Villiam!
Udbetaling kan kun ske til andre konti, der står i jeres søns navn. I skal se et depot for mindreårige som jeres søns konto, da det også er grunden til, at man kan benytte hans personfradrag.
Mange hilsner
Katrine

Karl
Karl
2025-01-26 17:15

Spm angående skat og barnets personfradrag. Jeg forstår at det skal være en investeringsforening eller ETF, der er på SKATs positivliste. Men for at benytte barnets personfradrag fra år til år. Skal der så realiseres gevinst hvert år, eller er der tale om lagerbeskatning og derfor i stedet tale om SKAT (benyttelse af personfradrag) af urealiseret gevinster/tab? Tilægspørgsmål: Derudover, hvis der oprettes sådan en konto til mindreårige, så bedsteforældre/familie kan indbetale fx pengegaver, har begge forældre adgang og råderet over kontoen? – Jeg ønsker ikke at min eks kan forvalte pengene som min familie overfører og investere, og vil derfor… Læs mere

Jonas Melander Hammer
Svar til  Karl
2025-01-30 10:41

Hej Karl
For at udnytte barnets personfradrag er det vigtigt, at du IKKE investerer i noget, der er på Skats positivliste.
Det, du investerer i på vegne af barnet, skal være kapitalindkomstbeskattet, for at kunne modregnes i personfradraget.
Du behøver heller ikke realisere gevinst/tab hvert år, men blot være opmærksom på, at gevinsten et givent år ikke overstiger personfradraget.
Opretter du et depot for mindreårige, skal begge forældre/værger give samtykke – og de har derfor begge fuldmagt over depotet.
Det er altså ikke muligt egenhændigt at have råderet.
Med venlig hilsen
Jonas Melander, Nordnet.

Ian Nielsen
Ian Nielsen
2025-01-05 20:14

Hej.

Jeg har netop oprettet et depot til begge mine børn.

Ville der være skattefordel i at investere i følgende fond til dem?

Nordnet Global Indeks 125?

Dan L.
Dan L.
Svar til  Ian Nielsen
2025-01-09 16:06

Hej Ian

Ja, Nordnet Global Indeks 125 er IKKE på skats positivliste, og derfor bliver de betragtet som kapitalindkomstbeskattet, som betyder at dine børns personfradrag bliver brugt til positiv gevinst. 🙂

Zhanna
Zhanna
2024-12-06 10:30

Hej.
Jeg vil lige spørge om hvornår barnet kan begynde at bruge penge fra opsparing?Hvis mig som forældre vil spare op til efterskole, det er der hvor barnet omkring 16-17år, kan jeg som forældre hæve penge og overføre til et bestemt efterskolens konto nr?
mvh.Zhanna

Kaare Falbe-Hansen
Kaare Falbe-Hansen
2024-12-02 16:21

Har som bedsteforælder oprettet et aktiedepot til mit barnebarn. Det var temmelig omstændigt med fremskaffelse af dåbsattest og digital underskrift fra begge forældre samt fremskaffelse af cpr numre fra alle mm. Formalier skal naturligvis være i orden og det respekterer jeg til fulde – men jeg har efter oprettelsen ikke hørt en lyd fra jer. Har ikke modtaget en email, sms eller andet som bekræfter, at oprettelsen er igang. Frygter, at jeg har fremsendt alle disse personfølsomme data ud i et sort hul?

Nyhedsbrev.

Vil du have inspiration til dine investeringer?

Ved at give samtykke til at modtage løbende kommunikation fra os får du mulighed for at få inspirerende tips om bl.a. relevante investeringsmuligheder, børsnoteringer, webinarer, markedstrends og pension.