Spring til hovedindhold

Invested.dk’s vinderstrategi: Køb, når regnskabet overrasker

Det er de færreste almindelige investorer, der har brugt flere år af deres liv på at lære at læse et regnskab, men den gode nyhed er, at du som investor har en chance for at vælge gode aktier uden at være ekspert i nøgletal. Der findes en metode, hvormed man kan stille sig på skuldrene af andre, som har mere indsigt i regnskabsanalyse, end man selv har.

Der er mange forskellige strategier, når det kommer til investering. I dette indlæg vil Christian Jain Kongsted fra Invested.dk gennemgå deres bud på en vinderstrategi.

Af og til kan det være vanskeligt at finde rundt i alle de tal og forkortelser, der bliver brugt, når man skal analysere en aktie. I vores arbejde møder vi mange private investorer, og det er vores indtryk, at mange handler mere på generelle fornemmelser og intuition end en detaljeret viden om nøgletal som EPS, PEG-ratio, ROIC, WACC eller lignende. Det er, for de fleste private investorer, ikke dybe analyser af regnskaber, som ligger til grund for deres køb. Og det behøver det heller ikke at være.

Det er de færreste almindelige investorer, der har brugt flere år af deres liv på at lære at læse et regnskab, men den gode nyhed er, at du som investor har en chance for at vælge gode aktier uden at være ekspert i nøgletal. Der findes en metode, hvormed man kan stille sig på skuldrene af andre, som har mere indsigt i regnskabsanalyse, end man selv har.

Ideen trækker tråde tilbage til økonomen John Maynard Keynes, som ud over at være ekspert i makroøkonomi, også var en af sin tids bedste investorer. Han argumenterede for, at aktiemarkedet kan sammenlignes med en skønhedskonkurrence. Dommernes opgave består ikke i at vælge den, de selv synes er smukkest, men derimod den som de tror, at publikum vil vælge.

Gennemskuer man dette, vil man også blive bedre til at købe de rigtige aktier. For man bør ikke primært vælge sine egne favoritter, men derimod dem, som man mener, at andre vil have som favoritter.

Sådan gør du i praksis

Hvis man skal forsøge at gøre dette i praksis, kan man benyttede følgende, gennemtestede metode, som tager udgangspunkt i den aktivitet, der er rundt omkring en virksomheds aflæggelse af regnskab. Her analyserer man ikke på selve regnskabet, men på markedets reaktion på regnskabet.

Strategien går ud på at købe aktier i de tilfælde, hvor en virksomhed aflægger et regnskab, som markedet straks reagerer særdeles positivt på, sådan at kursen på aktien skyder markant i vejret. I praksis har tests vist, at et hop på over 4% giver et tilstrækkeligt klart signal.

På Invested.dk har vi testet denne strategi og fokuseret på de seneste 15 år i det amerikanske aktieindeks SP500. Vi udsender også en mail til alle, der gerne vil vide, hvornår netop den situation opstår i aktiemarkedet

Resultaterne i forhold til afkast ser ud som vist herunder

Kilde: Egen tilvirkning

I dette eksperiment har vi købt aktier baseret på denne simple strategi, og performance vises med den orange graf. Som benchmark har vi købt det amerikanske SP500-indeks i tilsvarende mængder og på samme tidspunkter, som aktierne er blevet købt.

Resultatet er en stabil overperformance, som strækker sig ud over næsten alle år og alle perioder. Man kan ud fra grafen se, at man ikke er helt immun over for aktiemarkedets generelle nedture – i denne periode primært i 2008 under finanskrisen – når man handler strategien. Dog ville man med strategien have klaret sig bedre end det generelle marked, også det år. Og i 14 ud af 16 år ville man have oplevet, at man klarede sig bedre med denne strategi, end man ville have klaret sig ved at investere i det generelle indeks. Herunder kan resultaterne af testen ses, år for år.

Kilde: Egen tilvirkning

Strategien tager udgangspunkt i en ineffektivitet i markedet, som opstår efter et firmas aflæggelse af regnskab. Når regnskabet bliver offentlig kendt, burde informationen hurtigt blive absorberet af markedet, og priserne burde tilpasse sig efter en effektiv markedspris.

Men det sker ikke i praksis. For når virksomheder aflægger et særdeles positivt regnskab, viser tests og forskning, at aktien en tendens til at drive yderligere opad i ugerne og måneder efter regnskabet.

Tilsvarende kan virksomheder, som aflægger meget negative regnskaber også opleve, at de siver yderligere ned i pris i den kommende tid.

Dette fænomen blev beskrevet allerede tilbage i 1968 af Ray J. Ball & P. Brown og er siden blevet dokumenteret i hundredvis af akademiske studier. På Invested.dk har vi foretaget vores egen test og gennemgang af denne hypotese, og derefter fintunet algoritmens vægte via machine learning. Det har givet os et kraftfuldt værktøj at handle aktier med. Vores test viser, at vi opnår de bedste resultater, når vi handler strategien på følgende måde:

  • Der skal på dagen for regnskabsaflæggelsen være tale om en stigning på lidt over 4% i aktiekursen. Hvis regnskabet aflægges efter markedets lukning, skal stigningen ske dagen efter.

  • Man køber aktien ved markedets åbning på fjerdedagen efter regnskabsaflæggelsen. På denne måde giver man markedet mulighed for at korrigere lidt tilbage i pris, og det giver i gennemsnit de bedste resultater.

  • Man skal holde aktien i lidt over 80 handelsdage, hvilket svarer til lidt mere end 4 måneder. Herefter klinger effekten ud.

  • Strategien fungerer bedst i et marked, som har en opadgående trend. Markedet skal helst være bullish – det vil sige, at der generelt er en positiv stemning på markedet. Den mest simple metode til at fastslå dette er at se, hvor prisen ligger i forhold til et mellemlangt glidende gennemsnit, for eksempel over de seneste 90 dage. Hvis prisen ligger under det glidende gennemsnit, bør man ikke handle strategien, men ligger den over, så viser de historiske tests gode resultater. I skrivende stund ligger prisen lidt under et glidende gennemsnit på 90, og derfor bør man vente lidt med at handle strategien til en mere positiv stemning indfinder sig.

Ovenstående grafer viser, at en investering i disse aktier i gennemsnit kan forventes at slå markedet, men at der sagtens kan være en stor spredning i udfaldet på den enkelte aktie. Det betyder, at der på det enkelte aktiekøb er en realistisk risiko for at få mindre afkast end markedet, eller tabe penge. Over tid, og med flere aktier, kan man dog forvente at slå aktiemarkedet. Jo flere aktier, som man køber ud fra strategien, jo bedre en spredning vil man få, og det vil i længden give de bedste resultater. Køber man bare en enkelt eller to aktier efter strategien, vil resultatet være mere tilfældigt.

En anden god måde at sprede sin risiko på er ved at købe aktierne over en længere tidsperiode. Så i stedet for at købe 15 aktier i løbet af den samme uge, kan man sprede købene ud over nogle måneder. Det vil give en bedre spredning i forhold til at undgå en dårlig periode i aktiemarkedet.

Du kan selv scanne markedet for disse aktier ved at bruge fx finviz.com. Alternativt har vi på Invested.dk udviklet en service, hvor du kan få tilsendt en e-mail, når disse signaler fremkommer. Vi har kaldt systemet for alpha-signalet. Du kan tilmelde dig her. Man skal naturligvis være klar over, at strategiens historiske afkast ikke garanterer fremtidige afkast og at eventuelle handler er på egen risiko og ikke skal ses som individuel investeringsrådgivning.

Dette materiale er udarbejdet af Invested.dk og indeholder information, der kan anses for at være en investeringsanbefaling i henhold til Markedsmisbrugsforordningen (Europa-Parlamentets og Rådets forordning 596/2014), dvs. information som anbefaler eller foreslår en investeringsstrategi. Nordnet Bank, filial af Nordnet Bank AB, Sverige (Nordnet), har ikke deltaget i udarbejdelsen, gennemgået eller foretaget ændringer i materialet. Invested.dk har ansvaret for materialets indhold, og at det lever op til gældende lovgivning og regler.

Dette materiale blev offentliggjort første gang den 21. september 2022 kl. 08:30.

Indholdet i dette materiale udgør ikke personlig investeringsrådgivning. Det er vigtigt, at du som investor træffer dine investeringsbeslutninger ud fra din egen vurdering af information fra forskellige kilder. Nordnet påtager sig intet ansvar for direkte eller indirekte tab som følge af brug af information fra dette materiale. Materialet må ikke gengives uden Nordnets udtrykkelige samtykke.

Det kan forekomme, at Nordnet har positioner i værdipapirer, der omtales imaterialet. En sådan beholdning er da alene af administrative hensyn og uden fortjeneste for Nordnet.

Nordnet er under tilsyn af Finansinspektionen i Sverige og det danske Finanstilsyn.

Der er altid en risiko forbundet med at investere. Historiske afkast er ikke en garanti for fremtidige afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
2 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2022-09-22 16:32

Jeg har altid haft gode resultater med køb på negative nyheder imellem regnskaberne hvor markedet overreagerer. F.eks. Når først man har haft tid til at vurdere at hele medicinselskabets indtjening ikke afhænger at xyz produkt ikke kom igennem fase 2, men at de har en stabil indtjening alligevel, så kommer aktien op igen.

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2022-09-22 16:33

Eller at en vindmøllefabrikant mister en stor ordre.