Spring til hovedindhold

Studerende, tag kontrol og undgå SU-smækket

Er du studerende, og har du et studiejob? Så læs med her. Det kan muligvis både gøre dit liv lidt lettere og give dig et bedre indblik i din økonomi.

Er du studerende, og har du et studiejob? Så læs med her. Det kan muligvis både gøre dit liv lidt lettere og give dig et bedre indblik i din økonomi.

Mange studerende bliver hvert år ramt af det, vi kalder et ”SU-smæk”: De skal betale SU tilbage, fordi de tjener for meget ved siden af studiet. SU-smækket kommer typisk fordi det enten:

  1. er tidskrævende at holde styr på, hvad man må tjene hvornår
  2. nogle af beregningerne kan være komplicerede
  3. fordi der er mangel på overskud.

Vi har samlet nogle af de vigtigste punkter til at undgå et SU-smæk, og vi har endda lavet en automatisk service, så du undgår at sidde med dit eget Excel-ark.

Vi kalder den ”SU Trackeren”, og du kan downloade den her.

Hvad må jeg tjene ved siden af min SU?

Når man taler om, hvor meget man må tjene i forhold til at undgå tilbagebetaling af SU, taler man om et fribeløb.

Dit fribeløb er det maksimumsbeløb, du må tjene ved siden af din SU. Overstiger du det, skal du betale en del af din SU tilbage. Derfor er det vigtigt, at du har godt styr på, hvad dit fribeløb er, og hvordan det udregnes.

Dit fribeløb bliver beregnet på årsbasis. Det bliver udregnet som summen af de individuelle månedssatser (”månedsfribeløb”), som til sammen udgør dit årsfribeløb. Månedssatserne består overordnet af tre ”kategorier”: Laveste-, mellemste- og højeste månedsfribeløb. Dertil kan der være forhøjelser af fribeløbet (fx hvis du er forælder eller en del af COVID-19 beredskabet), eller nedsatte fribeløb, hvis du eksempelvis modtager handicaptillæg.

Da månedsfribeløbene kan variere i løbet af et år, kan der være mange forskellige muligheder og kombinationer, når man skal udregne sit årsfribeløb. Det kan være svært at holde styr på dem alle, og det er her, SU Trackeren kommer ind i billedet. Den kan lave beregningerne for dig, så du ikke selv skal sidde og bruge tid på det.

Hvor nemt, det er at beregne sit fribeløb, kan variere en del afhængig af din situation. Herunder kan du se to eksempler – et lidt nemmere end det andet.

Eksempel 1: Helena

Helena er indskrevet på en ungdomsuddannelse de første 6 måneder af året, herefter starter hun på en videregående uddannelse fra september og frem. Hendes årsfribeløb for 2022 kunne derfor se således ud.

Eksempel 2: Thomas

Thomas går kun på ét studie i løbet af hele året. Derfor er hans udregning for årsfribeløb lidt nemmere.

Hvad har jeg tjent?

Når du har fastslået, hvor meget du højst må tjene i løbet af året, altså hvad dit årsfribeløb er, skal du efterfølgende have styr på, hvad du faktisk tjener i løbet af året. Det kaldes egenindkomsten. Så længe din egenindkomst er mindre end dit årsfribeløb, skal du ikke bekymre dig om at få et ”SU-smæk”.

Det kan være en anelse mere kompliceret at udregne sin egenindkomst, da det ikke altid kun er lønsedlerne, der skal lægges sammen, og typisk kræver det, at man selv sidder og holder styr på det med en hjemmelavet oversigt i et Excel-ark.

Hvad indgår i egenindkomsten?

Din egenindkomst beregnes ud fra enhver positiv indkomst, der henføres til eller indgår i:

  • Din personlige indkomst
  • Din aktieindkomst (der beskattes efter personskattelovens §8a, stk. .2)
  • Din kapitalindkomst

I din personlige indkomst indgår din løn fra dit arbejde, dagpenge, sociale ydelser, honorarer og indkomst fra din egen virksomhed.

Når det kommer til din aktieindkomst, er det kun den del af indkomsten, som overstiger den årlige progressionsgrænse (57.200 kr. i 2022 og 58.900 kr. i 2023), der indgår i egenindkomsten. Eventuel aktieindkomst, som ligger under denne grænse, indgår dermed ikke i din egenindkomst.

Kapitalindkomst består typisk af renteindtægter, men kan også inkludere indkomst fra visse aktier, hvis der er tale om investeringsselskaber. Man skal her være opmærksom på, at det kun er den positive kapitalindkomst, der bliver medregnet, og at der ikke modregnes eventuel negativ

kapitalindkomst. Det er altså udelukkende din positive kapitalindkomst, der skal inkluderes i egenindkomsten.

Tip! Overvej at investere i værdipapirer, der beskattes som aktieindkomst

Du kan blive ekstra hårdt påvirket, hvis du investerer i værdipapirer eller lignende, der beskattes som kapitalindkomst, da der udelukkende tages højde for den positive del. Derfor kan det være en fordel at investere i aktieindkomst i stedet, da det kun er den del af din aktieindkomst, som overskrider den årlige progressionsgrænse, der påvirker din SU.

Hvad sker der, hvis jeg har tjent for meget ved siden af min SU?

Når indkomståret er gået, bliver din egenindkomst gjort op og sammenholdt med dit årsfribeløb. Er din egenindkomst lavere end dit årsfribeløb, sker der ingenting, men overstiger din egenindkomst dit årsfribeløb, skal du betale en del af din SU tilbage.

Skal jeg betale hele min SU tilbage, hvis jeg har tjent for meget?

Det korte svar er nej. Du skal som udgangspunkt kun betale den del af din SU tilbage, som din egenindkomst oversteg dit årsfribeløb. Du får dog en tilbagebetalingsrabat på de første 7.151 kr. (2022), som du har tjent for meget. Her skal du kun betale 50 % tilbage, hvorimod du skal betale 100 % tilbage af den resterende del. SU-smæk vs. skattesmæk

Det er vigtigt at holde SU-smæk og skattesmæk adskilt. Selvom din SU påvirker, hvor meget du skalbetale i skat, og din skat/trækprocent påvirker, hvor meget du får udbetalt netto af din SU, så er et tilbagebetalingskrav af din SU ikke det samme som, at du får et skattesmæk. Din SU er en indkomst på lige fod med løn fra et studiejob, barselsdagpenge eller lignende.

Tip! Tjek dine historiske tilbagebetalingskrav

Udover at SU Trackeren giver dig et overblik over indeværende år, så du undgår et SU-smæk, kan vi også undersøge tidligere tilbagebetalingskrav. Vi kan gå helt tilbage til 2020, og se om SU-styrelsens tilbagebetalingskrav faktisk er opkrævet korrekt.

Eksempelvis havde vi en case, hvor en bruger bad os om at undersøge et tilbagebetalingskrav for 2019. Det viste sig, at der var blevet opkrævet lidt over 6.000 kr. for meget i SU. Dem fik vores bruger efterfølgende retur!

Tip! Optimering af din indkomst

Vi oplever en del studerende, som vælger at afmelde deres SU i en eller flere måneder, fordi de ønsker at arbejde mere, og gerne vil undgå et SU-smæk. Hos Skatteguiden ser vi kun to situationer, hvor det kan være en fordel at afmelde sig SU i kortere eller længere tid:

1. Du ønsker at gemme dine SU klip til et andet tidspunkt

2. Du har allerede overskredet grænsen for dit årsfribeløb, og har behov for at få det forhøjet

I alle andre tilfælde, anser vi det ikke for at være den mest fordelagtige løsning for dig. I stedet for at afmelde SU, hvorfor så ikke blot indbetale den overskydende løn på en arbejdsgiveradministreret pensionsordning som f.eks. en ratepension hos Nordnet? Ved en pensionsordning vil indbetalingerne nemlig ikke indgå i din egenindkomst, og derved ikke påvirke din SU. Det er vigtigt, at det er din arbejdsgiver, der indbetaler på ordningen, således din indbetaling bliver fratrukket på din lønseddel.

Når du opretter denne ordning hos Nordnet, skal din arbejdsgiver være involveret og skrive under på oprettelsen.

Så hvis du kan se, at du højst må tjene 10.000 kr. resten af året, men ved, at du kommer til at tjene 16.000 kr., kan du beholde din SU ved at indbetale de ekstra 6.000 kr. på din arbejdsgiveradministrerede pensionsordning. Så slipper du for at afmelde din SU og miste den ”gratis” indkomst.

Derudover skal det pointeres, at det nærmest ikke kan betale sig at afmelde SU i forhold til at beholde den og indbetale på en pensionsordning. Se eksemplet herunder.

Kan jeg undgå at gøre alt dette manuelt?

Ja, det kan du! Som en ultrakortopsummering af ovenstående gennemgang og pointer, kan SU Trackeren hjælpe dig med følgende:

  • Den kan beregne dit årsfribeløb
  • Den kan beregne din egenindkomst

og løbende holde dig ajourført, så du hele tiden ved, hvor meget af dinindkomst, der påvirker din egenindkomst, og hvor meget mere du må tjene resten af perioden

Vi har udviklet SU Trackeren, så du undgår at bruge tid og energi på at fremsøge fribeløbssatser, læse den juridiske vejledning på SKAT.dk, holde dig løbende opdateret på dine lønindberetninger og udregne din egenindkomst i et Excel- ark.

SU Trackeren skal altså udelukkende ses som et værktøj, der kan hjælpe dig med at få overblik og kontrol over din økonomi, imens du er på SU. Så kan du fokusere på noget helt andet.

Hvis du har spørgsmål i relation til din specifikke situation, er du meget velkommen til at skrive til os i Skatteguiden. Vi er her for at gøre det med SU og SKAT mere transparent og forståeligt.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer