Spring til hovedindhold

Tre fonde, som sikrer dig i en krisetid

Det har været et hårdt år for de fleste aktieinvestorer, hvor både de store aktieindekser, og langt de fleste private porteføljer har haft et negativt afkast. Som investor kan man dog afdække sin risiko overfor den nuværende krisetid ved at bygge en portefølje, som er modstandsdygtig overfor den nuværende verdenssituation.

2022 har været et hårdt år for aktieinvestorerne. De store aktieindekser er faldet 15-25%, og langt de fleste private porteføljer har også haft et negativt afkast. Det kan føles som om, at nye problemer og kriser hele tiden afløser hinanden. Og uroen betyder desværre, at det er vanskeligt at finde aktier, som ikke taber i værdi.

Men hvis man et øjeblik forsøger at ignorere ”breaking news” og katastrofeagtige overskrifter, så kan den nuværende situation koges ned til tre overordnede problemer:

  1. Energikrise
  2. Inflationskrise
  3. Risiko for recession

Bare et enkelt af disse punkter lyder i sig selv skræmmende nok, og det er også derfor, at markedet er gået så meget ned i år. De tre problemer er dog ikke lige store hele tiden. For nogle måneder siden talte mange om risikoen for energikrise og høj inflation, men nu er det i højere grad frygten for recession, som er trådt i forgrunden.

Og det kan ændre sig igen.

Onsdag den 13. december kl. 20.00 ser Brian Buus Madsen fra Nordnet i et live-webinar nærmere på, om det nu er det rette tidspunkt til at supplere sin portefølje med obligationer. Tilmeld dig her.

Problemerne vender tilbage

Energikrisen er formentlig ikke ovre, bare fordi vi kommer igennem denne vinter. De fleste eksperter ser en risiko for, at energiproblemerne kan komme tilbage til næste vinter med fornyet styrke. Det samme kan man sige om inflationsproblemet. Selvom inflationen midlertidigt ser ud til at have toppet, så er det på ingen måde sikkert, at vi slipper af med problemet så hurtigt.

Som investor kan man afdække sin risiko over for disse scenarier, ved at bygge en portefølje, som er modstandsdygtig i forhold til de tre problemer. Og det er ikke så svært, som det lyder.

Argumentationen er som følger:

  1. En energikrise kan imødegås ved at investere i energisektoren.
  2. En inflationskrise kan modsvares ved at investere i finanssektoren.
  3. En recession kan i porteføljen afdækkes risikomæssigt ved at investere i sundhedssektoren.

Logikken bag dette er enkel.

Hvis der er mangel på energi, stiger energipriserne, og det gavner energisektoren, som så vil tjene mere. Hvis inflationen raser, er centralbankerne nødt til at hæve den toneangivende rente, eller holde renterne høje, og det har en positiv effekt for finanssektoren og bankerne, der igen vil tjene godt på at låne penge ud.

Hvad angår recession, er det typisk sådan, at sundhedssektoren klarer sig bedre end andre sektorer igennem en periode med lavere økonomisk aktivitet. Det skyldes, at vi ikke bliver mindre syge, eller mindre behandlingskrævende, i en tid, hvor det økonomisk set går dårligt – måske snarere tværtimod.

Så hvis man supplerer sin portefølje med aktiver inden for disse tre sektorer, kan man til en vis grad dække sig ind over for de væsentligste risici, der er i markedet.

Sådan gør du

Hvis du er en skarp investor og har meget tid, er du måske i stand til at finde gode aktier inden for de tre sektorer ovenfor. Men der er også en lettere mulighed. Der findes nemlig tre ETF’er, altså børshandlede fonde, som dækker de tre sektorer. Dermed kan man slippe for den risiko, som der er i enkeltaktierne. Man kan købe tre ETF’er, som dækker hver af disse sektorer, og dermed investerer man i en ”buket” af aktier inden for hver sektor, i stedet for at være eksponeret mod enkelte aktier.

Det giver en bedre spredning på investeringen.

De tre ETF’er er:

1. SPDR S&P US Energy Select Sector UCITS ETF

2. SPDR S&P US Financials Select Sector UCITS ETF

3. SPDR S&P US Health Care Select Sector UCITS ETF

De kan i øvrigt alle handles på Nordnet med en årlig omkostning på 0,15%, og dermed vil man have langt færre, løbende udgifter end man har hos de fleste andre fonde.

Ifølge Vincent Deluard, der er leder af makrostrategier hos amerikanske StoneX, ville en ligelig fordeling i de tre sektorer have givet et afkast på hele 7% i år, samtidig med at resten af markedet er nede med 15-25%.

Et stabilt element i porteføljen

Tanken er, at man kan skrue op og ned for blusset på de tre ETF’er alt efter, hvor man mener, at risikoen er størst. Mener man, at risikoen for en energikrise vil være højere i den kommende tid, køber man mere af den første ETF. Ser man høj inflation som den største risiko, køber man mere af finans-ETF’en. Og hvis man på et senere tidspunkt har den holdning, at disse risici ikke er så store længere, så kan man sælge alle tre papirer, sådan at de ikke længere indgår i porteføljen.

Det er naturligvis langt fra givet, at de tre sektorer tilsammen fremadrettet giver et positivt afkast, men hvis de nuværende problemer i den globale økonomi fortsætter, er det sandsynligt, at de tre brancher tilsammen vil klare sig bedre end det generelle aktiemarked.

Nedenstående grafer viser udviklingen i de tre ETF’er.

Kilde: nordnet.dk

Ovenstående graf viser udviklingen på energi-ETF’en SPDR S&P US Energy Select Sector. De største positioner i denne ETF udgøres af Exxon Mobil Corp., Chevron Corp., Schlumberger N.V. og ConocoPhillips.

Kilde: nordnet.dk

Ovenstående graf viser udviklingen på finans-ETF’en SPDR S&P US Financials Select Sector. De største positioner i denne ETF udgøres af Berkshire Hathaway, JPMorgan Chase & Co., Bank of America Corp samt Wells Fargo.

Kilde: nordnet.dk

Ovenstående graf viser udviklingen på sundheds-ETF’en SPDR S&P US Health Care Select Sector. De største positioner i denne ETF udgøres af UnitedHealth Group Inc, Johnson & Johnson, Eli Lilly, Pfizer Inc samt AbbVie.

Dette materiale er udarbejdet afInvested.dk og indeholder information, der kan anses for at være en investeringsanbefaling i henhold til Markedsmisbrugsforordningen (Europa-Parlamentets og Rådets forordning 596/2014), dvs. information som anbefaler eller foreslår en investeringsstrategi. Nordnet Bank, filial af Nordnet Bank AB, Sverige (Nordnet), har ikke deltaget i udarbejdelsen, gennemgået eller foretaget ændringer imaterialet.Invested.dkhar ansvaret formaterialetsindhold,og at det lever op til gældende lovgivning og regler.

Dette materiale blev offentliggjort første gang den 07/12/2022 kl. 09:38.

Indholdet i dette materiale udgør ikke personlig investeringsrådgivning. Det er vigtigt, at du som investor træffer dine investeringsbeslutninger ud fra din egen vurdering af information fra forskellige kilder. Nordnet påtager sig intet ansvar for direkte eller indirekte tab som følge af brug af information fra dettemateriale. Materialet må ikke gengives uden Nordnets udtrykkelige samtykke.

Det kan forekomme, at Nordnet har positioner i værdipapirer, der omtales imaterialet. En sådan beholdning er da alene af administrative hensyn og uden fortjeneste for Nordnet.

Nordnet er under tilsyn af Finansinspektionen i Sverige og det danske Finanstilsyn.

Der er altid en risiko forbundet med at investere. Historiske afkast er ikke en garanti for fremtidige afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer