Spring til hovedindhold

USA: Negativ cocktaileffekt sænker aktierne

De amerikanske aktier startede godt, men sluttede rigtig skidt og tirsdagen ser heller ikke for god ide. Årsagen er en cocktaileffekt drevet af detailsalgstal og stigende renter. Per Hansen forklarer.

De amerikanske aktier startede ugen godt, men sluttede rigtig skidt, da markedet lukkede. Tirsdagen ser heller ikke for god ud. Årsagen er en cocktaileffekt drevet af detailsalgstal og renter, men ikke overvejende af mellemøstlig geopolitik.

Hvad er status?

  • De amerikanske aktier fik sig en solid nedtur i går, mandag
  • Fald på 1-2% i toneangivende indeks
  • Af de største aktier gik det bl.a. ud over Tesla med 5,5% nedtur
  • Faldene var nogenlunde bredt funderet med IT-aktier forrest
  • Nedturen var drevet af en cocktaileffekt, hvor Iran/Israel kun spiller en birolle. De seneste ugers usikkerhed har forplantet sig i investorernes humør og optimisme. Se figur 1.

Figur 1: Fear & Greed Index. Kilde: edition.cnn.com

Her er cocktaileffekten med 5 ingredienser og 7 input

  1. 1 del Mellemøsten-usikkerhed
  2. 1 del Tesla-nedtur, efter at selskabet har annonceret, at de afskediger 10% af arbejdsstyrken. Uanset hvordan man vender og drejer det, og hvordan Elon Musk forsøger at spinne den historie, er det et tydeligt bevis på afsætningssvækkelse. Dårlig stemning i Tesla er med til at drive markedet
  3. 1 del generelle aktiefald i markedet og frygt for, at der kan komme en større korrektion
  4. 3 dele stigende renter efter uventet stærke amerikanske detailsalgstal. Det fik ikke kun renterne til at stige yderligere, men fik drejet fokus på, at renterne er steget ganske meget. Her til morgen ligger den 10-årige amerikanske rente i 4,61%. Renteudviklingen år-til-dato i USA fremgår af figur 2.
  5. 1 del nervøsitet for de kommende regnskaber og ikke mindst, hvordan investorerne tager imod resultaterne.

I alt syv dele fordelt på fem ingredienser, hvor de stigende renter altså har mest at sige.

Figur 2: Udviklingen i den 10-årige amerikanske rente 2024. Kilde: cnbc.com

Rød dansk aktieåbning

Den amerikanske nedtur vil også kunne mærkes i Europa og i Danmark, hvor en generel indeksnedgang på 1% ikke vil være overraskende.

Den opadgående tendens og den gode stemning fra de seneste fem måneder er vendt til kortsigtet stigende risikofornemmelse med udgangspunkt i Mellemøsten, rentefølsomhed og de kommende regnskaber. I Danmark er det Tryg, som bliver det første C25-selskab til at aflægge regnskab i morgen.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer.Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
1 Kommentar
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Mikkel Møller-Sørensen
Mikkel Møller-Sørensen
2024-04-16 12:58

Fint indlæg, Per. Ser frem til uddybelse af Trygs regnskab. Er det i øvrigt tid til at ‘hedge’ sig i guldaktier?