Spring til hovedindhold

Er du i fare for at miste din pension?

Pension

Har du en klatpension? Så kan du let risikere, at den er 0 kroner værd den dag, du går på pension. Det kan du heldigvis undgå ganske simpelt.

Pensionsalderen i Danmark bevæger sig langsomt opad. Er du eksempelvis født efter 1982, kan du, som tingene ser ud i dag, se frem til tidligst at blive folkepensionist som 72-årig. Og er du født senere, kan din folkepensionsalder blive endnu højere. Samtidig kan der være en forventning om en øget selvfinansiering i fremtiden. Kort sagt har det aldrig været mere relevant at se på sin pension.

Har du en klatpension? Der findes 600.000 af dem i Danmark

Den seneste opgørelse fra Forsikring og Pension peger på, at hver tredje dansker har pension mere end ét sted – og at der findes ca. 600.000 af de såkaldte klatpensioner i Danmark.

Klatpension er en betegnelse for en pensionsordning på mindre end 20.000 kroner, du ikke længere indbetaler til. Og det er lige præcis klatpensioner, der kan ende med at koste dig rigtigt dyrt. Klatpensioner kan ofte helt forsvinde, inden du går på pension – så hvordan undgår du det?

Omkostninger er altafgørende

For at undgå, at din klatpension helt forsvinder, er det vigtigt at være opmærksom på, hvilke omkostninger du betaler for din pension. Langt størstedelen af pensionsselskaber kræver et årligt administrationsgebyr for hver eneste pension. På samme måde er de årlige investeringsomkostninger hos de traditionelle pensionsselskaber typisk højere, end hvad de kan være, hvis du selv investerer din pensionsopsparing.

Vi har foretaget en gennemgang af de største, danske pensionsselskaber, der viser, at den gennemsnitlige pensionskunde betaler et årligt administrationsgebyr på ca. 750 kroner – og at de årlige investeringsomkostninger typisk ligger på mellem 1,0 og 2,5 procent.

Det er lige præcis de udgifter, der kan blive fatale for din pensionsopsparing. I de fleste tilfælde vil gebyrer i den størrelsesorden ganske enkelt æde din klatpension op, inden du en dag trækker dig tilbage fra arbejdsmarkedet.

I grafen nedenfor har vi regnet på, hvordan en klatpension på 10.000 kroner udvikler sig, hvis du lader den stå hos et traditionelt pensionsselskab sammenlignet med, hvad den kan vokse til, hvis du flytter den til Nordnet. Eksemplet viser, at en klatpension på 10.000 kr. vil være 0 kr. værd inden folkepensionsalderen for dig, der er henholdsvis 35, 40, 45 og 50 år gammel. Det skyldes udelukkende gebyrerne.

Sådan gjorde vi: Eksemplet tager udgangspunkt i én klatpension af en værdi på 10.000 kroner. Det årlige administrationsgebyr er 750 kroner, mens de årlige investeringsomkostninger er 1,0%. Der er regnet med et nominelt afkast før skat på 7,0% om året, en årlig inflation på 2,0% og en årlig PAL-skat på 15,3%. Vær opmærksom på, at dit nuværende pensionsselskab kan opkræve et gebyr i forbindelse med, at du flytter din pension til Nordnet. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast.

En stor gevinst at hente

Hos Nordnet betaler du ikke et administrationsgebyr for at have din pensionsopsparing stående. Her får du også mulighed for at investere din pension, som du har lyst til. Det betyder, at du kan slippe med årlige omkostninger, der er markant lavere, end hvad man typisk betaler hos de traditionelle pensionsselskaber. Den besparelse kan vokse til en stor gevinst.

Eksempel på konsekvensen for klatpensioner

Traditionelt pensionsselskab
Du er 45 år gammel og har en klatpension på 10.000 kr.
Årligt administrationsgebyr: 750 kr.
Årlige investeringsomkostninger: 1,0%.
Når du fylder 64 år, vil din klatpension på 10.000 kr. være 0 kr. værd.

Nordnet
Du er 45 år gammel og har en klatpension på 10.000 kr.
Årligt administrationsgebyr: 0 kr.
Årlige investeringsomkostninger: 0,5%.
Når du fylder 64 år, vil din klatpension på 10.000 være vokset til 18.905 kr. Går på pension som 72-årig, vil den være vokset til 24.719 kr. – det er en gevinst på 147,19%.

Sådan gjorde vi: Eksemplet tager udgangspunkt i én klatpension af en værdi på 10.000 kroner. Det årlige administrationsgebyr er 750 kroner, mens de årlige investeringsomkostninger er 1,0%. Der er regnet med et nominelt afkast før skat på 7,0% om året, en årlig inflation på 2,0% og en årlig PAL-skat på 15,3%. Vær opmærksom på, at dit nuværende pensionsselskab kan opkræve et gebyr i forbindelse med, at du flytter din pension til Nordnet. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast.

Ikke alle klatpensioner bliver spist af gebyrer

Det er vigtigt at understrege, at det ikke er alle klatpensioner, der bliver spist fuldstændigt op af gebyrer. Din alder og størrelsen på din klatpension er til enhver tid afgørende for, hvor hurtigt eller langsomt gebyrerne gør indhug i din pensionsopsparing.

Overvejer du derfor at flytte din klatpension til Nordnet, er der flere ting, du skal være opmærksom på. Først og fremmest skal du undersøge, hvad du betaler for at have din klatpension hos det nuværende selskab. Derefter skal du undersøge, om dit nuværende pensionsselskab opkræver et gebyr for at flytte din klatpension til Nordnet. Er gebyret for at flytte din pension tilpas højt, kan det sagtens være, du ikke vil have nogen fordel af at flytte den til os.

Sådan flytter du din klatpension til Nordnet

Hvis du vil flytte din pension til os, kan du bruge vores flytteguide på linket her. Du kan også besøge vores side, der hedder ‘Flyt din pension‘, hvor du kan læse mere om, hvad du kan få ud af at flytte din pensionsordning til Nordnet.

Med flytteguiden logger du ind med MitID og henter dine oplysninger fra PensionsInfo. Når oplysningerne er hentet, giver vi dig et overblik over, hvilke pensioner du kan flytte til os. Husk, at dit nuværende pensionsselskab kan kræve et gebyr for at flytte din pension – vi tager intet gebyr. Når du har bekræftet, at du vil flytte din pension, tager det typisk 6-8 uger, før du kan se din pension på din depotoversigt.

For at komme godt i gang tilbyder vi lige nu en fast kurtage på 10 kroner de første tre måneder, hvis du flytter din pension inden 30. juni 2024. På den måde giver du dig selv og din pension de absolut bedste muligheder for at vokse.

Virker det grænseoverskridende at skulle investere din pension selv? Og vil du gerne investere den i det, der minder mest muligt om, hvad din nuværende pension er investeret i? Så har vi skrevet et blogindlæg om Nordnet One, der er vores bud på den komplette pensionsløsning. Vil du gerne investere din pension med lidt højere risiko, lancerede vi i oktober vores første gearede fond, Nordnet Global 125, der er “som skabt til pension” – den kan du læse mere om her.

Sådan flytter du en pension til Nordnet.

Se med i optagelsen her, hvor vi gennemgår, hvor nemt det er at flytte din pension til Nordnet.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer. Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer