Spring til hovedindhold

Forbered dig på, at cykliske aktier kan blive absurd billige

Bare fordi en aktie ser billig ud – betyder det ikke, at det er et røverkøb. Per Hansen kigger på spillereglerne for de såkaldte cykliske aktier, som ofte kan opføre sig anderledes, end man ser på mere stabile aktier.

Debatten om A.P. Møller Mærsk – Køb eller sælg billigt kører stadig for fuld tryk. Det er helt naturligt. Denne note er ikke skrevet for at puste til ilden og debatten, men for at illustrere hvordan spillereglerne på aktiemarkedet kan være lidt anderledes and andre steder. Investorerne vinder ved at kende spillereglerne. Det er nemmere at tilpasse sig virkeligheden end at forsøge at ændre reglerne:

  • Mærsk er indiskutabelt en af de allerbilligste aktier, som er børsnoteret i Danmark.
  • Indtjeningen er eksploderet. Først og fremmest af to årsager, som Mærsk ingen indflydelse har på selv. Nemlig pga. høje rater (som var 10-doblet, da de toppede) og samtidig en kapacitetsudnyttelse, som har været presset op og til et niveau, som langsigtet ikke er holdbart.
  • Indtjeningen er svulmet i både 2020 og 2021. 2022 vil blive et år som ejerne vil huske for altid. Indtjeningen vil næppe nogensinde komme tilbage på det niveau.
  • I stedet for at tiljuble udviklingen og lade aktien følge den ekstreme indtjeningsstigning op, tøver investorerne og prissætter aktuelt Mærsk til noget, der ligner blot et par års indtjening.
  • Mærsk er speciel på grund af corona (sammen med bl.a. DSV/NTG), men vil de kommende kvartaler ikke komme til at stå alene. Mærsk deler skæbne med en række andre cykliske aktier, hvis økonomi har det ekstra godt, når det går godt i verdenshandlen, men er under pres i nedgangstider. Indtjeningen er altså meget variabel og foranderlig generelt. Også udover Corona-tiden og eftervirkningerne.
  • Vi er på vej ind i en periode, hvor risikoen for recessioner i USA/Europa (perioder med tilbagegang i bruttonationalproduktet minimum to kvartaler i træk, definitorisk) er meget stor.
  • Aktieinvestorerne forsøger løbende at være foran og forberede sig både på de gode og de dårlige tider. Aktier bevæger sig således før virkeligheden indfinder sig.
  • Aktiekursen er altså ”foran” indtjeningsforventningerne, og de cykliske aktier kan derfor i en lavkonjunktur eller recession gå fra at se ud til at være ”billige”, ”ekstremt undervurderede” til ”vanvittigt billige”.
  • Det afspejles i nøgletallet P/E (Price/Earning, eller på dansk kurs/indtjening).
  • Man kan sige, at kursen (P) er proaktiv, mens indtjeningen (E) er reaktiv.
  • Ingen kender fremtiden, men alle hader og frygter usikkerhed. Ingen ved med sikkerhed om vi møder en recession; hvor længe den i givet fald varer, og hvor kraftig den bliver. Den usikkerhed forplanter sig til aktiemarkedet først og allerkraftigst.
  • Forholdet mellem kursen (P) og indtjeningen (E) P/E, vil få en række cykliske aktier til at sende, om ikke et falsk, så dog et meget tidligt signal om at afkast/risiko er bedre end det, i det mindste kortsigtet, vil vise sig at være. Før en nedtur giver aktiekursen sig, men indtjeningen ”tilpasser” sig under nedturen.
  • Det er op til den enkelte investor at afgøre, om cykliske aktier er interessante og passer sammen med investeringshorisont og risikoprofil. En række cykliske aktier vil under den nedtur, som formentlig kommer, vise sig at være gode køb i gennemsnit for de investorer, som har den rette risikoprofil, og is i maven.
Kend reglerne, og spil efter dem!

Som investor er det vigtigt at kende spillereglerne og få det bedste ud af dem. Vær forberedt på, at de aktier, som du finder interessante efter et køb kan gå fra ”meget billige” til ”hysterisk billige”, før de igen vender tilbage til den ”rette pris”, når risikopræmien igen normaliseres, og de økonomiske skyer er draget videre, og fremtiden igen ser lovende ud.

Hvad er cykliske aktier?

Cykliske aktier er selskaber, hvor salget følger økonomiens cyklus. Det vil sige, at salget stiger i tider med højkonjunktur, og omvendt at salget falder under lavkonjunktur, fordi forbrugerne skærer ned på disse varer/services.

Det modsatte af cykliske aktier er mere stabile aktier, med produkter og services, som forbrugerne køber uanset om den økonomiske udvikling peger op eller ned.

Hvad er P/E?

Forkortelsen P/E står for price/earnings eller på dansk aktiepris/indtjening per aktie. P/E-forholdet bruges til at vurdere, om en aktie er dyr eller billig. Kort forklaret siger man, at et lavt P/E-tal = billigere, mens et højt P/E-tal = dyrere.

Eksempel:Virksomhed AB har et P/E-tal på 10. Det betyder, at du betaler 10x det årlige overskud, når du køber aktien – og derfor vil det teoretisk set tage 10 år, før virksomheden har tjent dine investerede penge. Dette er dog en yderst teoretisk antagelse.

Mere praktisk bruger du P/E-tallet til at se, hvad markedet (dig og alle andre investorer tilsammen) er villige til at betale for aktien lige nu. Et lavt P/E-tal indikerer, at markedet lægger en lav/billig pris på overskuddet lige nu. Større og mere stabile virksomheder har tendens til at have lave P/E-tal, da de har velfungerende forretningsmodeller og stabil indtjening.

Mindre og flere nystartede virksomheder har ofte et højt P/E-tal, da de endnu ikke tjener så mange penge. Disse virksomheder købes i håb om, at overskuddet vil stige i fremtiden. Det betyder også en højere risiko, da markedet så forventer en kraftig stigning i fortjeneste – hvis stigningen ikke kommer, kan aktien falde kraftigt.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer.Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer