Spring til hovedindhold

Guide: Valutakonto

Vi guider til, hvordan du opretter en valutakonto hos Nordnet, hvordan du bruger den og ikke mindst, hvad det er vigtigt, du er opmærksom på.

Handler du meget i udenlandsk valuta? Så kan veksling via en valutakonto give dig større fleksibilitet. Her guider vi til, hvordan du opretter en valutakonto, hvordan du bruger den og ikke mindst, hvad det er vigtigt, du er opmærksom på.

Hvad er fordelene ved en valutakonto?

Hvis du har en valutakonto, står du selv for at veksle valuta manuelt. Det betyder, at det såkaldte spread (forskellen mellem købs- og salgsprisen) er lavere, end hvis Nordnet veksler for dig automatisk. Alle transaktioner i værdipapirer sker i værdipapirets noteringsvaluta, og du behøver derfor ikke at veksle ved hver transaktion, når du har en valutakonto. Det kan reducere dine omkostninger.

Når du veksler valuta, betaler du nemlig en procentsats af den totale handelssum uanset hvilke valutaer, du veksler mellem. Kursen, du veksler til, vil derfor afvige med det pågældende valutavekslingsgebyr i forhold til markedskursen på vekslingstidspunktet. Når du har en valutakonto er vekselgebyret 0,15%.

Hvad skal du være opmærksom på?

Du kan tilknytte en valutakonto til et almindeligt aktiedepot og i følgende valuta: USD, EUR, NOK, SEK og CAD. Du kan ikke tilføje en valutakonto på en aktiesparekonto, et pensionsdepot eller et aktiedepot for mindreårige.

For at åbne en valutakonto skal du have gennemført en videnstest og have en godkendt kreditaftale. Det gennemgår vi også i trin-for-trin-guiden nedenfor. De to ting skal være på plads for at sikre, at du har det nødvendige kendskab til produktet og dets risici.

Når du har en valutakonto knyttet til dit aktiedepot, skal du være opmærksom på, at alle dine handler med værdipapirer i fremmed valuta bliver foretaget på den relevante valutakonto. Hvis du køber udenlandske værdipapirer, betaler du med den valuta, værdipapiret er noteret i. Hvis du sælger udenlandske værdipapirer, modtager du betaling i den valuta, værdipapiret er noteret i. Det betyder, at hvis du ikke har en positiv saldo i noteringsvalutaen på købstidspunktet, vil saldoen på din valutakonto blive negativ, også selvom du samtidig har en positiv saldo i en anden valuta. Det ses som et valutalån, og derfor er det en forudsætning, at du har en kreditaftale, hvis du ønsker at aktivere en valutakonto. Du betaler renter i den valuta, som du har en eventuel negativ saldo i.

Sådan opretter du en valutakonto.

  1. I menuen på nordnet.dk vælger du Mine sider – Depotoversigt. Her kan du finde ”Se valutakonti” under Min portefølje
  2. Herefter kan du klikke på knappen Åben valutakonto:

  3. For at åbne en valutakonto skal du: 1. gennemføre en videnstest, og 2. have en godkendt kreditaftale. Når du klikker på knappen i trin 2, kommer du automatisk til videnstesten. Når du har gennemført den, kan du igen klikke på Åben valutakonto, hvorefter du kommer til ansøgning om en kreditaftale
  4. Når din kreditaftale er godkendt, kan du oprette en valutakonto via knappen Tilføj til valutakonto. Her kan du vælge den valuta, som du ønsker at oprette en valutakonto i

  5. Når valutakontoen er oprettet, vil du altid kunne se den i din depotoversigt under Min portefølje.

Hvordan bruger du en valutakonto?

Med en valutakonto kan du veksle på flere måder:

Du kan bruge Veksl alt-funktionen. Den veksler alt inde- eller udestående på den pågældende valutakonto til din DKK-konto, som er din basisvalutakonto hos Nordnet. Har du fx 100 EUR stående på din EUR-konto, betyder det, at alle 100 EUR veksles til DKK. Har du derimod -100 EUR på din valutakonto, veksles der fra din DKK-konto til din EUR-konto med et beløb i DKK, som kan indfri den negative saldo i EUR.

Du kan også angive manuelt, hvilken valuta du vil veksle til og fra samt for hvilket beløb. Det gør du til højre under Veksl valuta, som vist i billedet nedenfor.

Du kan afgive din ordre om veksling når som helst, men vekslinger gennemføres som udgangspunkt på svenske bankdage, ca. kl. 11:30, 17:00 og 22:00.

Når vekslingen i den pågældende valuta er gennemført, finder du den under dine transaktioner.

Hvad betyder de forskellige ting på valuta-siden?

Klik på billedet for at se en større version

Lokal valuta (1): Viser det beløb, du har stående i den pågældende valuta. Har du fx 150 EUR på din EUR-valutakonto, vil der stå 150 her.

DKK (2): Angiver saldoen på den pågældende valutakonto, dog omregnet til DKK, som er basisvaluta.

Igangværende vekslinger (3): Viser de vekslinger mellem valuta, du har igangsat, indtil de er gennemført. Vekslinger sker som udgangspunkt på svenske bankdage, ca. kl. 11:30, 17:30 og 22:00.

Præliminære gennemsnitskurser (4): Viser de foreløbige gennemsnitskurser for forskellige valutaer, og hvordan kursen har udviklet sig i forhold til den danske krone i dag.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
4 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Kristian R Harreby
Kristian R Harreby
2023-05-16 11:10

Synd for de mindrårige at de skal betale overdrevede omkostninger…(5x mere end dem med valutakonto) men de er jo uvidende om det og klager vel ikke over det.

john owan
john owan
Svar til  Kristian R Harreby
2023-07-06 12:17

medlemmer af dansk aktionær forening får det billigere. så råder til at melde sig ind der,

Jens Schumacher
Jens Schumacher
2023-11-15 19:17

Hvordan finder jeg min valuta konto i jeres app?
Virker fint på web men kan ikke finde det på mobilen….

Sean Jensen
Sean Jensen
Svar til  Jens Schumacher
2023-11-27 10:39

Hej Jens
Valutakonto overblikket er på nuværende tidspunkt ikke tilgængeligt via ens oversigt i appen, som man kender det fra hjemmesiden.
Dog kan du i appen, via Overførsler og Udbetaling, få et overblik over dine valutakonto.
Mvh
Sean Jensen