Spring til hovedindhold

Lær om investering: 7 nøgletal du skal kende

Professionelle investorer bruger en række nøgletal, når de skal vurdere, om en aktie er værd at investere i. Men hvad betyder P/E, EPS og P/B egentlig? Og hvornår skal man bruge dem? Det gennemgår vi her.

Professionelle investorer bruger en række nøgletal, når de skal vurdere, om en aktie er værd at investere i. Nøgletal hjælper dem med at vurdere selskabets økonomiske sundhed og vækstpotentiale. I blogindlægget her gennemgår vi nogle af de mest udbredte nøgletal, som professionelle investorer typisk kigger på, når de undersøger en aktie. Husk, at nøgletal for en aktie er minimalt værd isoleret set, men kan være værdifulde, hvis sammenlignet med f.eks konkurrenters nøgletal. Der findes masser af andre former for nøgletal, som nogle investorer vil tillægge større betydning end andre. Vi kigger her på dem, som man se i vores platform på infosiden for de største aktier. 

Her finder du nøgletallene på Nordnet

For at finde nøgletallene, skal du først finde en aktie, du er interesseret i. I dette eksempel, kigger vi på nøgletal for Nordnets mest populære aktie i Danmark, Novo Nordisk. Når du trykker på ‘Om virksomheden’ i den øverste del af siden, bliver nøgletallene vist. Det er vigtigt at pointere, at Nordnet ikke har nøgletal på alle aktier, og nødvendigvis heller ikke alle de viste nøgletal tilgængelige, som set i eksemplet ovenfor. 

P/E (Price-to-Earnings ratio)

Dette nøgletal viser forholdet mellem aktiekursen og selskabets indtjening pr. aktie. Et lavt P/E kan signalere, at aktien er lavt prissat i forhold til selskabets indtjening. Et højt P/E omvendt kan signalere, at aktien er dyr i forhold til selskabets indtjening. Men det forholder sig ikke altid sådan, at aktier med lav P/E vil være en bedre investering end dem med en høj værdi. Et højt P/E er et udtryk for, at aktionærerne er villige til at betale mere for hver krone, som selskabet tjener, end de vil for et selskab med lav P/E, og fortæller derfor meget om, hvordan investorerne har det med en given virksomhed både historisk og i forhold til konkurrenter.

P/B (Price-to-Book ratio)

Dette nøgletal viser forholdet mellem aktiekursen og selskabets bogførte værdi. Det kan give investorerne en idé om, hvor meget investorerne betaler for hver krone, der er bogført i selskabet. En lav P/B kan signalere, at aktien er billig i forhold til selskabets bogførte værdi, mens en høj P/B kan signalere, at aktien er dyr i forhold til selskabets bogførte værdi. Det er vigtigt at sammenligne P/B-forholdet med andre selskaber i samme branche for at få et bedre billede af, om aktien er billig eller dyr. Nøgletallet bruges især i økonomiske nedgangsperioder og som en del af et historisk billede, når investorer skal vurdere, hvornår aktiekursen potentielt kan vende igen eller falde yderligere.

EPS (Earnings per Share)

Dette nøgletal viser selskabets indtjening pr. aktie og kan give investorerne en idé om, hvor godt selskabet performer økonomisk. En stigende EPS kan signalere, at selskabet er i god økonomisk form og kan have potentiale for vækst, mens en faldende EPS kan signalere, at selskabet er under pres og kan have begrænset vækstpotentiale. Det er vigtigt at sammenligne EPS med andre selskaber i samme branche for at få et bedre billede af selskabets økonomiske sundhed.

Udbytte/aktie (også kaldet DPS – dividend per share)

Dette nøgletal viser selskabets udbetalte udbytte pr. aktie. Det kan give investorerne en idé om, hvor meget i udbytte, de kan forvente at modtage pr. aktie, de ejer. En stigende DPS kan signalere, at selskabet har et godt cash flow og er villig til at dele udbyttet med investorerne, mens en faldende DPS kan signalere, at selskabet har mindre råd til at dele udbyttet med investorerne, eller at de har andre prioriteter for deres penge. Det er vigtigt at sammenligne DPS med andre selskaber i samme branche for at få et bedre billede af selskabets udbetaling af udbytte.

P/S (Price-to-Sales)

Dette nøgletal viser forholdet mellem aktiekursen og selskabets omsætning pr. aktie. Det kan give investorerne en idé om, hvor meget investorerne betaler for hver krone i omsætning, der genereres af selskabet. En lav P/S kan signalere, at aktien er billig i forhold til selskabets omsætning, mens en høj P/S kan signalere, at aktien er dyr i forhold til selskabets omsætning. Det er vigtigt at sammenligne P/S-forholdet med andre selskaber i samme branche for at få et bedre billede af, om aktien er billig eller dyr.

Direkte afkast

Direkte afkast, er det afkast, man modtager fra en investering i form af udbytter. Det er det afkast, man modtager direkte fra en investering, uden at tage højde for eventuelle kursændringer. Direkte afkast er et vigtigt mål for mange investorer, da det kan give et stabilt afkast, mens man venter på at investeringen stiger i værdi. Direkte afkast er specielt relevant, hvis du ønsker at opbygge en udbytteportefølje. Læs mere om udbytter.

PEG (Price-to-Earnings-to-Growth)

Dette nøgletal viser forholdet mellem P/E-forholdet og selskabets forventede vækstrate. Det kan give investorerne en idé om, hvor billig eller dyr aktien er i forhold til selskabets vækstpotentiale – og dermed hvor meget man betaler for den forventede vækst. En PEG-ratio på 1 eller mindre kan signalere, at aktien er billig i forhold til selskabets vækstpotentiale, mens en PEG-ratio på over 1 kan signalere, at aktien er dyr i forhold til selskabets vækstpotentiale. Det er vigtigt at sammenligne PEG-ratioen med andre selskaber i samme branche for at få et bedre billede af aktiens værdi i forhold til selskabets vækstpotentiale.

Prøv selv – find din favoritaktie på vores platform

Vi håber, oversigten her giver dig et bedre overblik over de nøgletal, man kan se på vores platform. Hvis du selv vil kigge på nøgletal for dine favoritaktier, kan du søge efter aktier på vores side, eller prøve aktiescreeneren til at lede blandt vores tusindvis af aktier fra det meste af verden.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer.Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer