Spring til hovedindhold

Sådan finder du ud af, hvor mange penge du bør investere

En ting er, at du har besluttet dig for at investere nogle penge. Så langt, så godt. Men nu bliver du helt sikkert overvældet af alle de tusind spørgsmål, som stiller sig i kø. For hvordan kommer du egentlig i gang? Hvor mange penge bør du investere for? Og hvordan finder du ud af, hvad du skal investere i?

Du skal altid starte samme sted

I dag tager jeg dig i hånden og hjælper dig med at beslutte, hvor mange penge du bør investere. Jeg starter altid med at anbefale, at man kigger på… 🥁 Nemlig, budgettet.

Dit budget er med til at give dig overblikket over din samlede økonomi. Og det er det overblik, som skal vise dig, hvor mange penge du har råd til at investere for. Både her og nu, men også på månedlig basis. Så derfor kan du dele din økonomi op i tre kategorier:

  1. Daglig drift
  2. Kortsigtet opsparing og buffer
  3. Langsigtet opsparing
Få en budgetskabelon, der giver dig overblik

Pernille Oldgaard har tidligere lavet en budgetskabelon, som du kvit og frit kan hente. Hun viser også forskellige beregninger på, hvor længe det vil tage at blive millionær.

Find budgetskabelonen og beregningerne her

Sådan kan du dele din økonomi op

Daglig drift: Det giver måske sig selv for nogen, men det er de penge, som du bruger på at leve. De går til regninger, mad og husholdning, oplevelser, lommepenge etc.

Kortsigtet opsparing og buffer: Det er de penge, som du kan få brug for inden for de kommende tre år. Det kan fx være ferie, bryllup, gaver, udbetaling til hus eller bil. Det kan også være til en buffer i tilfælde af, at du mister dit arbejde, eller der kommer en stor tandlægeregning. De fleste af os har nok prøvet, at der dumper en uforudset ekstraudgift eller to ind ad den digitale brevsprække.

Langsigtet opsparing: Det er de her penge, som du bør overveje at investere. Det kan være opsparinger til store drømme, som fx jordomrejse, udbetaling til et sommerhus ude i fremtiden, børnenes efterskoleophold, konfirmation, børneopsparinger og ikke mindst din egen pensionsopsparing. Så alle de penge, du ikke forventer at skulle bruge inden for tre år, kan du med fordel overveje at investere.

Så hvor mange penge bør du investere?

Det er nu, at du skal i gang med at lave dit budget over dine langsigtede opsparinger. Hvor mange penge har du, som du kan sætte til side hver måned? Har du en del penge stående på en opsparing til en meget lav rente, og forventer du alligevel ikke at skulle bruge dem inden for de kommende tre år? Så bør du også overveje at investere dem.

Et af mine egne eksempler er, at vi sparer op til vores børns eventuelle konfirmationer, efterskoleophold og kørekort. Jeg har regnet mig frem til, at vi kan undvære 1.500 kroner pr. måned til denne opsparing i vores budget. Så derfor investerer vi fast 1.500 kroner om måneden via en månedsopsparing hos Nordnet.

Hvad er en månedsopsparing?

En månedsopsparing er en måde at investere på. Det betyder, at du kan knytte din månedsopsparing til forskellige kontotyper som fx dit aktiedepot eller dine pensionskonti hos os. Med en månedsopsparing kan du investere et fast beløb pr. måned (minimum 100 kr.), og når du først har sat den i gang, vil den investere for dig hver måned helt automatisk.

Du må godt have flere månedsopsparinger. Det kan være, at du fx gerne vil have én målrettet et indskud til en bolig, en til dine børn og en tredje til anden langsigtet opsparing. Det er helt op til dig.

Jeg startede med at indsætte 10.000 og har siden suppleret med et månedligt indskud på 1.500 kroner. Opsparingen er vokset med ca. 10% på et år og er i dag ca. 30.500 kroner værd. Jeg forventer, at opsparingen vil vokse med et gennemsnitlig årligt afkast på 7% og derfor vil være omkring 280.000 kroner værd om ni år, hvor den første udgift forventeligt falder til vores datters konfirmation. Jeg har valgt at have en samlet månedsopsparing til ”børnenes begivenheder”.

En ”større” sum og en fast månedlig investering

I dag kræver det ikke en kæmpestor sum penge at komme i gang. Har du en opsparing stående, som du ikke skal bruge de kommende tre år, kan du sagtens investere den på én gang. I min verden bør du ikke have mere end 3-5.000 kroner at investere for, og derefter er det en god idé at supplere din investering op med en månedsopsparing. Du kan også sagtens bare starte med en månedsopsparing, og her kan du allerede komme i gang for 100 kroner pr. måned, alt efter hvad du investerer i.

Frem med lommeregneren
Sæt dine opsparingsmål ind i dit budget og se, hvor mange penge du har tilovers i din daglige økonomi, som ikke skal bruges lige nu og de kommende tre år – for det er lige præcis det tal, som du med fordel kan investere fast hver måned.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer.Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Pernille Oldgaard
Moneymum | Finansøkonom | Tidligere filialdirektør

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer