Spring til hovedindhold

Sådan har jeg investeret i REITs og fået 21% i afkast

Sammensæt din egen amerikanske ejendomsportefølje med amerikanske REITs

I dette indlæg vil jeg skrive lidt om en type af aktier, som man måske ikke kender så godt. Eller det gjorde jeg i hvert fald ikke, inden jeg læste et blogindlæg fra den svenske blogger Petrusko. Disse aktier udgør i dag den største del af min udbytteportefølje. At jeg siden start er oppe 21% er bare en bonus, da jeg egentlig kun investerer i disse aktier for at få et godt udbytte løbende (hver måned eller hvert kvartal). Jeg elsker at få udbytte ofte. 🙂
Hvad er de så for nogle? I USA findes der en type af fonde, som handles som aktier. Ja, de er jo nok også egentlig aktier, selvom de kaldes for “trusts”. De kaldes for Real Estate Investment Trusts, eller REITs.

Hvad er REITs?

U.S. REITs were established by Congress in 1960 to give all investors, especially small investors, access to income-producing real estate.

REITs, ellerReal Estate Investment Trusts(kan nok nemmest oversættes til “Ejendomsfond”), er noterede virksomheder, som giver minimum 90% af sin skattepligtige indtjening i udbytte. Dette for at få skattemæssige fordele. REITs kan sammenlignes med fonde, da de tilbyder investorer at blive delejere i kommercielle ejendoms-porteføljer, som får deres indtjening fra leje fra f.eks. udlejningsjendomme (bolig), sygehus, kontorejendomme, hotel, shoppingcentres etc. Jeg synes selv, det er en glimrende måde at få diversificeret sin portefølje med ejendomme. For at en virksomhed skal klassificeres som en REIT, er der nogle regler, de skal følge, f.eks.:

  • Investere minimun 75% af sine aktiver i ejendomme, kontanter eller ‘ U.S. Treasuries’
  • Minimum 75% af indtjening SKAL komme fra ejendomme
  • Man skal betale ud minimum 90% af skattepligtig indtjening til aktionærer i form af udbytte

Vil du læse mere om REITs, kig ind på Investopedias infosideHER.

Dividend Aristocrat REITs

Dividend Aristocrats er, som I måske ved, en liste med store amerikanske virksomheder, som har givet et stabilt og voksende udbytte hvert år de seneste 25 år (53 virksomheder).

Her er en listepå 7 REITs, som har haft de mest stabile udbytter over (ca.) 25 år.Federal Realty,Universal Health Realty,National Retail PropertiesogRealty Incomeer alle på >25 år, fulgt af tre st som snart er oppe i 25 år (Tanger, Urstadt og Essex). Tabellen er en screenshot fra DETTE indlæg, og vil du lære mere anbefaler jeg at kigge rundt inde på SeekingAlpha, som jeg synes har mange gode artikler om REITs.

Min REITs-portefølje

Lige nu har jeg 7 REITs i min portefølje.Udover de 7 jeg har, er min plan også at købe REITs med fokus på industri, da jeg savner en sådan lige nu. Jeg vil gerne have spredning i forskellige typer af ejendomme. Lige nu kigger jeg på f.eks.STAG IndustrialogDUKE Realty, men jeg skal lige læse lidt mere og måske finde en bedre indkøbspris. Mit seneste køb var nogle få aktier i Tanger Outletfor at få lidt bedre spredning.

Min portefølje består pt af Omega Healthcare Investors (NYSE:OHI)), LTC Prop (NYSE: LTC), Medical Prop Trust (NYSE: MPW), EPR Prop (NYSE: EPR), Tanger Factory (NYSE: SKT), Essex Prop (NYSE: ESS) og Realty Income (NYSE: O).

Her nedenfor kan du se fordeling af mine REITsen i to pie charts og en ‘hjemmelavet’ tabel med mere info.

Aktie Fokus for REIT Procent af portefølje Afkast siden køb Udbytte per år (antal) Udbytte ($) Mit direkte afkast Direkte afkast December 2018
Omega Healthcare Investors Healtcare (senior) 8,6 41,7% 4 2,64 9,10% 7,10%
LTC Properties Healtcare (senior) 15,3 8,0% 12 2,28 5,00% 5,18%
Medical Properties Trust Healtcare (broad focus) 3,9 23,5% 4 1,00 7,00% 5,89%
EPR Properties Entertainment, Recreation, Education 24,3 36,0% 12 4,32 7,60% 6,18%
Tanger Factory Outlet Centers Outlet centers 5,4 -1,4% 4 1,40 5,90% 5,99%
Essex Property Trust Apartments 12,1 14,4% 4 7,44 3,10% 2,83%
Realty Income Corporation Single-tenant commercial properties 30,4 28,9% 12 2,65 4,90% 4,03%
Average 21,59% 3,10 6,09% 5,31%

Som I kan se, har mine REITs gået fint i 2018. Bedst er Omega med ca. 42% plus. For alle REITs ligger jeg ca 21,6% oppe siden køb (exkl utdelningarna). Jag køber løbende og har også været i minus i år. Jeg køber ikke for kursgevinst, men for det løbende gode udbytte.

Fordeling af REITs i min portefølje

Skat

Selvfølgelig er det lidt bøvl med skat, når det kommer til udbytte fra amerikanske aktier (eller fra udenlandske aktier i det store hele). Man skal nemlig ansøge om at få en del at skat retur. Jeg vil selvfølgelig komme ind på dette (her eller på min egen blog), men jeg skal lige finde ud af det selv. Jeg kommer jo fra et andet land med en lidt anderledes (nemmere 🙂 ) skattemiljø. Until then så anbefaler jeg jer, som er interesserede at kigge ind på Pengepugerens indlæg omkring detteeller en artikel fra Dansk Aktionærforening, som du finderHER.

As always, det er også en risiko at investere i REITs, som med alle aktier. Du kan læse mere om risiko for REITs i indlægget fra InvestopediaHER.

Glædelig jul til jer, og håber I har haft en godt aktie-år 2018. 🙂

/Linnéa

//Disclaimer: Jeg er ikke en økonomisk rådgiver, og jeg skriver om ting, jeg lært hen ad vejen, og som jeg selv synes er vigtigt. Jeg er ikke ansvarlig for, hvad læsere investerer i. //

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
8 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2020-09-05 17:35

Hej! Nordnet tilbageholder 15 procent i Nordamerikansk skat, så man skal intet foretage sig!

Gæst
Gæst
2020-01-27 20:28

Super godt indlæg! Det kunne være, at man skulle have lidt REITs i frihedsportføljen: https://www.frinans.dk

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2020-01-29 11:20

Ja, jeg kan i hvert fald lide dem som en del af min strategi 🙂

Gæst
Gæst
2019-01-15 10:24

Handler du dem i alm aktiekonto eller via en pensionskonto? Og evt hvilken type konto?
Fedt indlæg forresten 🙂

Gæst
Gæst
2018-12-18 19:59

Tak for et godt indlæg. Jeg har et par kommentarer: 1) Er du sikker på det er 90% af EBT, som skal betales? I så fald betaler de jo mere end de tjener, da der vel også skal betales skat. 2) Hvis man ikke vil så langt væk, kan man også købe Baltic Horizon Fund. Den minder vist lidt om de amerikanske på vilkårene. 3) Jeg betaler ikke mere end 15% i udbytteskat af mine amerikanske aktier, så der er ikke noget at tilbagesøge. Og de 15% modregnes jo som bekendt i den danske skat, så det er som var… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2018-12-19 15:40

Hej David. Så vidt jeg ved, så er Reit’er fritaget for selskabsskat. De skal dog udlodde 90 pct. Af deres skattepligtige indtægt i dividende. 🙂

Gæst
Gæst
2018-12-18 17:04

USA tilbageholder 30% i dividendeskat for non-residents. Jeg tror ikke du kan søge om at få det tilbage?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2018-12-18 20:01

30% af udbyttet fra hvad?