Spring til hovedindhold

Aktiesplit: Den 13. september får Novo-investorer fordoblet deres beholdning

Mere end 100.000 Nordnet-kunder har dansknoterede aktier i Novo Nordisk. Den 13. september sker der det, at en aktie bliver til to, når Novo Nordisk gennemfører et såkaldt aktiesplit. Vi gennemgår, hvad der sker.

Mere end 100.000 Nordnet-kunder har dansknoterede aktier i Novo Nordisk. Den 13. september sker der det, at en aktie bliver til to, når Novo Nordisk gennemfører et såkaldt aktiesplit.

Det betyder noget for dig, som investerer i Novo Nordisk, men du behøver dog ikke at foretage dig noget. Alt sker automatisk.

Aktiesplit har ingen indflydelse på selskabets værdi

Årsagen til aktiesplittet er blandt andet, at Novo Nordisk gerne vil gøre aktien mere tilgængelig for flere private investorer, fordi aktiesplittet vil gøre det billigere at købe en aktie i selskabet. Det betyder ikke, at virksomheden er blevet hverken mere eller mindre værd. På samme måde som en kage ikke bliver større af at blive skåret i flere stykker, bliver et selskab som udgangspunkt ikke mere værd ved, at der kommer flere aktier. Men hver aktie bliver billigere.

Novo Nordisk-aktien har haft en imponerende udvikling de seneste år. Som det fremgår af figur 1, har investorerne over de seneste 5 år fået et afkast på mere end 340%

Figur 1: Kursudvikling, 5 år, Novo Nordisk pr. 11. september kl. 09.15. Kilde: Nordnet.

Dyr eller dyrere handler bl.a. om forholdet mellem pris/kvalitet

Når Novo Nordisks aktie stiger, bliver den ”dyrere” i den absolutte forstand. Det koster mere at købe en ejerandel i Danmarks mest værdifulde selskab.

Om aktien i investeringsforstand bliver dyrere, når kursen stiger, afhænger dog ikke kun af kursudviklingen, men om forholdet mellem pris og kvalitet.

Prisen = kursen. Kvalitet = indtjeningen.

Hvis aktien eksempelvis stiger med 25%, mens indtjeningen stiger med 35%, bliver aktien investeringsmæssigt reelt billigere, fordi kvaliteten af varen (altså indtjeningen) stiger mere end prisen.

Når en aktie i absolut henseende stiger meget, som tilfældet har været med og for Novo Nordisk, kan nogle investorer opfatte aktien som “dyr”, uagtet ovenstående. Det kan i det generelle tilfælde have en indflydelse på, hvor meget aktien handles og bliver omsat.

Succesfulde virksomheder splitter på den gode måde

Nogle virksomheder vælger at dele deres aktier i mindre stykker. Det er det, som Novo Nordisk gør nu. Et aktiesplit er normalt et tegn på, at udviklingen har været god, og at den underliggende udvikling i selskabet og forventningerne til fremtiden er stigende. Det er karakteristika, som har kendetegnet Novo Nordisk-udviklingen de seneste år.

Facts om Novo Nordisk hos Nordnet Danmark

Danske kunder med Novo-Nordisk aktier91.315 personer (102.634 i hele Nordnet)
Procentdel af danske kunder, der har Novo Nordisk-aktier22,41%
Samlet beholdning af Novo Nordisk-aktier9.778.658 aktier
Samlet beholdning i kr.12.980 mia. kr.
Gennemsnitlig værdi af Novo Nordisk-aktier142.000 kr.
Kilde: Nordnet.dk – 5. september 2023

Den 13. september har du dobbelt så mange aktier i Novo Nordisk

Med virkning fra den 13/9 vil hver af dine aktier i Novo Nordisk (noteret i Danmark) blive delt i to. Den naturlige reaktion vil være, at 1 aktie til ca. 1370 (kurs per 11. september kl. 9.15) vil blive til 2 aktier a hver kurs 685. 1x 1370 = 2x 685. Når aktiehandlen slutter den 12. september, er det sidste dag før split. Når aktiehandlen starter onsdag den 13/9, vil ombytningen være sket og gennemført på dit Nordnet-depot.

Hvis du ejer amerikansknoterede aktier i Novo Nordisk (ADR), vil ændringen ske med virkning fra den 20. september.

Novo Nordisk i dansk, norsk, svensk perspektiv

Novo Nordisk kursridt har været spektakulært. Mens Novo Nordisk strides med LVMH om at være Europas mest værdifulde selskab, og er kommet ind i den globale top-20, er her lidt om hvor meget Novo Nordisk fylder i Danmark/Norge/Sverige med udgangspunkt i markedsdata onsdag den 5/9:

  • Novo Nordisk udgør markedsværdimæssigt over halvdelen af de øvrige 24 danske C25 selskaber (54,73 %).
  • Lidt over halvdelen af de svenske aktier i OMX S30 (51,40 %)
  • 171,87 % af de norske aktier i det norske OBX indeks
  • Novo Nordisk udgør 22,97 % af de samlede markedsværdier i Danmark, Norge, Sverige
  • På en top-ti liste over store danske, svenske og norske selskaber kommer Novo Nordisk naturligvis ind på en suveræn 1. plads
  • På andenpladsen kommer AstraZeneca
  • Listen domineres af 5/6 svenske selskaber alt afhængig af om man betragter Nordea som et svensk eller finsk selskab
  • Norge har 2 selskaber på listen: Equinor og DNB som nummer 9
  • Det 2. danske selskab på listen er DSV

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer.Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
6 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Patricia
Patricia
2023-09-20 01:36

Hvad bliver det næste store? Kup?

Frank Hansen
Frank Hansen
2023-09-14 16:11

Jeg har endnu ikke fået fordoblet antal aktier den 14 september kl 16. Hvorfor ikke?

Jens
Jens
2023-09-12 22:49

Hvis man bruger; https://companiesmarketcap.com/ som referenceramme, så er hverken Astra Zeneca eller ABB med på listen over svenske virksomheder. Tænker det skyldes, at de er kun “halvt” svenske, og deres hovedsæder ligger heller ikke i Sverige, men derimod i henholdsvis Storbritannien og Schweiz (-ABB). Nordeas hovedsæde ligger i Helsinki og regnes derfor heller ikke som et svensk selskab, ligesom det heller ikke regnes for et dansk selskab selvom Nordea også er noteret i Danmark. Mvh Jens P.s. Når jeg lægger jeres bud på de “svenske” virksomheder sammen, så bliver den samlede markedsværdi næsten ligeså meget værd som Novos markedsværdi..! Altså… Læs mere

Philip Hettel
Philip Hettel
2023-09-12 12:27

Mørkeblå skrift på mørkegrøn baggrund = komplet ulæselig skrift. Hmm.. det kan gøres bedre.

Katrine Andersen
Katrine Andersen
Svar til  Philip Hettel
2023-09-12 12:32

Hej Philip. Det har du helt ret i. Det er rettet 🙂 Tak for feedback, og ha’ en dejlig dag. Vh. Katrine, Nordnet