Spring til hovedindhold

Danskerne har rekordmange penge i banken: Men bliver du fattigere?

Penge

Danskerne har rekordmange penge stående i banken. Men er du en af dem, der bliver fattigere? Ved at investere mindre end 10 procent af din formue, kan du sikre dig mod inflationen.

Danskernes lønninger er i år steget markant, og nu kan den gennemsnitlige dansker igen få lige så meget for sine penge, som de kunne før inflationskrisen. Men det har også haft den effekt, at danskerne har rekordmange penge stående i banken – noget der kan vise sig at være en dårlig forretning.

For mens indlånsrenterne godt nok har rykket sig et stykke væk fra de negative renter, gør inflationen stadig sit for at æde indlånsrenterne op – og mere til.

Spoler vi tiden et par år tilbage til dengang med negative renter, oplevede vi en overvældende interesse for investering. Den har heldigvis holdt ved. Danskerne har for alvor fået øjnene op for at investere – og de har ikke mindst fået smag for at hente et større afkast på aktie- og obligationsmarkederne, end de kan hente på opsparingen i banken. Men med sammenlagt 1.168,9 milliarder kroner i banken, kan flere danskere risikere at blive fattigere over tid.

Pas godt på dine penge

De seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at der i Danmark er 4.824.374 danskere over 18 år. Antager vi, at det er dem, der tilsammen har de 1.168,9 milliarder kroner stående på bankkontoen, svarer det til, at hver dansker i gennemsnit har 242.290 kroner i banken. Får man en indlånsrente på 1,5%, mens inflationen til gengæld udgør 2,0%, vil formuen blive mindre år for år.

Vælger man i stedet at investere enten 25 eller 50 procent af de penge, man har stående i banken med et årligt afkast på 6%, vil formuen omvendt vokse sig større år for år.

Sådan gjorde vi: Eksemplet tager udgangspunkt i en formue på 242.290 kroner. I det ene eksempel står 100 procent af formuen på en konto med 1,5% i indlånsrente. I det andet eksempel er 25 procent af formuen investeret med 6% i årligt afkast, mens de 75 procent af formuen står på en konto med 1,5% i indlånsrente. I det tredje eksempel er 50 procent investeret med 6% i årligt afkast, mens 50 procent af formuen står på en konto med 1,5% i indlånsrente. I alle tre eksempler er der indregnet en årlig inflation på 2,0%. Beregninger tager ikke højde for investeringsomkostninger. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast.

Startbeløb på 242.290 kronerFormue efter 10 år inkl. inflation
Hele formuen står i banken til 1,5% i indlånsrente230.671 kroner
25 procent af formuen investeret med 6,0% i årligt afkast, mens resten står i banken til 1,5% i indlånsrente.261.991 kroner
50 procent af formuen investeret med 6,0% i årligt afkast, mens resten står i banken til 1,5% i indlånsrente.293.312 kroner

Regneeksemplet viser, at man ved at lade sine penge stå kontant i banken til en indlånsrente på 1,5% reelt bliver 11.619 kroner fattigere efter 10 år. Men eksemplet viser også, at man langt fra behøver investere hele ens formue, for at sikre sig mod inflationen.

Investerer man 25 procent af sin formue med et årligt afkast på 6%, mens resten står i banken, vil ens samlede formue efter 10 år i stedet være 19.701 kroner mere værd end den oprindelige formue. Investerer man 50 procent af sin formue med et årligt afkast på 6%, mens resten står i banken, vil ens samlede formue efter 10 år være hele 51.022 kroner mere værd end den oprindelige formue.

Vil man udelukkende sikre den samme købekraft efter 10 år, viser udregningerne, at man reelt ‘kun’ behøver at investere 9,3% af sin samlede formue, mens man kan lade det resterende stå på en konto med 1,5% i indlånsrente.

Investér det, du har råd til

Hos Nordnet kan du let og nemt komme i gang med at investere. Den stadig mest populære måde at komme i gang er månedsopsparingen. Her betaler du hverken kurtage eller depotgebyrer, når du opretter dig. Det betyder, at du kan få mere ud af dine egne penge – og på den måde sikre din formue bedst muligt.

Har du hørt om månedsopsparingen, men er du stadig ikke kommet i gang, har vi for nyligt skrevet en blog, hvor vi én gang for alle gør op med de myter, vi oftest hører. Den kan du læse her.

Vil du gerne læse mere om månedopsparingen – eller se, hvad din formue kan vokse til, kan du se alt om månedsopsparingen her.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer.Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
1 Kommentar
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Jens
Jens
2024-07-12 09:45

Mange danskere uden for arbejdsmarkedet oplever slet ikke, at inflationen de seneste par år er indhentet. Der er et kæmpeefterslæb, som i bedste fald først vil være indhentet om 2-3 år !