Spring til hovedindhold

Myter om månedsopsparingen: Forstå den én gang for alle

Månedsopsparing

Månedsopsparingen er Nordnets mest populære tjeneste – men hvad er månedsopsparingen egentlig? Med udgangspunkt i kundernes oftest stillede spørgsmål vil jeg forsøge at give dig det fulde overblik.

Du har med garanti hørt om Nordnets månedsopsparing. Ja, jeg vil faktisk gå så vidt som at sige, at det er den tjeneste, der er flest, der forbinder Nordnet med. Og nu er den også blevet anbefalet af Forbrugerrådet Tænk.

Vi støder dog tit på kunder, der er i tvivl om, hvad månedsopsparingen helt præcis er. Det vil jeg forsøge at ændre. Så, hvad er månedsopsparingen helt præcis?

Månedsopsparingen er en måde, du kan spare op på.

Det er kort sagt en tjeneste, der gør, at du ikke behøver logge ind hver måned for at placere den samme handel igen og igen. Med månedsopsparingen sørger vi for, at du automatisk handler hver måned.

Ved at investere med en månedsopsparing skal du altså kun tage stilling til, hvad du vil investere i – og hvor meget du ønsker at investere hver måned. Resten kan du trygt overlade til os.

Månedsopsparingen er ikke en konto

Den misforståelse jeg oftest støder på er, at folk tror, at månedsopsparingen er en konto ligesom et aktiedepot eller en aktiesparekonto.

Hos os hedder din ‘bankkonto’ et aktiedepot. Og hvor du fra din traditionelle bank måske kender til Betalingsservice, fungerer månedsopsparingen på helt samme måde. Du sørger for, at der står penge på dit aktiedepot (bankkonto), og så sørger månedsopsparingen (Betalingsservice) for, at der hver måned bliver handlet (betalt regninger) – uden du selv skal gøre yderligere.

Ved at bruge månedsopsparingen til at handle, spreder du dine investeringer over tid. Det har den fordel, at du ikke risikerer at købe, når markedet er på sit højeste eller laveste. Du behøver altså ikke spekulere på, om det er det rette tidspunkt at købe på eller ej.

Hvordan tjener jeg penge på min månedsopsparing?

Et andet spørgsmål jeg tit bliver mødt af er, hvordan man tjener penge på en månedsopsparing. Og jeg kan godt forstå forvirringen. Men når du opretter en månedsopsparing, køber du ikke ‘månedsopsparingen’.

For månedsopsparingen er selve tjenesten, der trykker køb hver måned. Når du opretter en månedsopsparing, skal du selv tage stilling til, hvad du vil investere i – og det er enten fonde, investeringsforeninger eller ETF’er.

Når din månedsopsparing har handlet, vil de fonde, investeringsforeninger eller ETF’er, du har investeret i fremgå af dit aktiedepot. Her kan du se, om de enten er steget i værdi, eller om de har udbetalt udbytte – og på den måde tjener du penge på dine investeringer.

Kan jeg ændre min månedsopsparing?

Rigtigt mange spørger også, om de kan ændre deres månedsopsparing. Og ja, det kan man. Når du har oprettet en månedsopsparing, kan du til enhver tid ændre, hvad du investerer i, hvor meget du investerer.

Det kan også ske, at du en måned ikke har fået overført penge til dit aktiedepot. Og står der ikke penge på dit aktiedepot, kan månedsopsparingen ikke handle. Næste måned vil din månedsopsparingen igen forsøge at lave samme handel, og står der denne gang penge på dit aktiedepot, vil handlen gå igennem.

Der er altså ingen binding på en månedsopsparing. Du er hverken tvunget til at investere i et halvt eller helt år.

Hvad sker der med mine penge, hvis jeg sletter min månedsopsparing?

Når månedsopsparingen handler, bliver dine fonde, investeringsforeninger eller ETF’er placeret på dit aktiedepot, hvor du til enhver tid kan se, hvor mange penge du har investeret – og hvordan din investering har udviklet sig.

Sletter du din månedsopsparing, sletter du ikke dine investeringer og dine penge. De vil stadig være placeret i dit aktiedepot. Du kan derfor trygt slette din månedsopsparing, hvis den ikke længere er aktuel.

Det, du har investeret i, kan stadig stige og falde i værdi, selvom du sletter din månedsopsparing. Dine investeringer ‘stopper’ først den dag, du sælger dine fonde, investeringsforeninger eller ETF’er.

Det betyder også, at du til enhver tid kan sælge dine investeringer, og udbetale dine penge, hvis du skal bruge dem til noget andet. Du behøver ikke vente på, at månedsopsparingen handler næste gang.

Hvad skal jeg investere i? Og hvilken dag er bedst?

Det absolut mest stillede spørgsmål er, hvad man skal investere i, og hvornår man skal gøre det. Og det er der heldigvis kun én, der kan svare på – dig.

Du ved allerbedst, hvad dit temperament er til. Vil du have høj eller lav risiko? Tror du på det globale aktiemarked, det danske, eller har du en fidus til Asien? Har du ét år at investere i, eller har du en tidshorisont på 30 år? Der er heldigvis intet, der er rigtigt og forkert.

På samme måde er der heller ikke noget forskning eller nogen data, der viser, at der findes én specifik dag hver måned, der er den bedste at investere på. Alle dage kan være lige gode – eller dårlige. Mit bedste råd til dig vil derfor være: kom i gang, prøv det af.

Hvordan føles det at have investeret, når markedet bevæger sig opad? Og hvordan føles det ikke mindst, når det bevæger sig nedad? Ligger du søvnløs, hvis du har tabt penge tre dage i streg, er det ikke sikkert, at en investering med høj risiko passer dig. Er du derimod komfortabel med, at dine investeringer har større udsving, fordi du i sidste ende tror på et højere afkast, passer høj risiko måske dig bedre.

De lidt mere tekniske spørgsmål

Der er en bred misforståelse om, at man skal have mange penge for at komme i gang med at investere. Sådan var det måske engang – men sådan er det bestemt ikke længere. I dag kan man komme i gang for blot 100 kroner om måneden.

Opretter du en månedsopsparing, der investerer i fonde, er minimumsbeløbet for at investere netop 100 kroner. Vælger du i stedet at investere i investeringsforeninger og ETF’er, skal du mindst investere 500 kroner om måneden.

Du kan nogle gange opleve, at der kan gå 1-5 hverdage, fra din månedsopsparing handler, til dine værdipapirer fremgår af dit aktiedepot. Det skyldes, at handler i fonde har en længere behandlingstid. Du kan dog altid følge din ordrestatus ved at trykke ‘ordrer’.

Har du stadig spørgsmål til månedopsparingen, kan du læse alt, der er at vide på Nordnet Academy.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer. Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
4 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Halfdan
Halfdan
2024-05-15 14:32

Er der ikke noget med at Månedsopsparing har en skattefordel ift bare at sætte penge ind og købe aktier?

Viggo Madsen
Viggo Madsen
2024-05-09 13:21

God solid oplysning! Er der nogen aldersgrænse for månedsopsparing?