Spring til hovedindhold

Hvordan investerer du i råvarer?

De fleste har nok bemærket den markante prisstigning, der i øjeblikket er på de fleste varer, men hvad har forårsaget stigningen?

En samlet kurve på råvarer viser, at de gennemsnitlige priser nu er på deres højeste indenfor de sidste 10 år. Covid-19 krisen lagde store dele af verden ned, hvilket betød store produktionsnedskæringer i flere brancher og sektorer. Efter marts 2020, hvor vi så en bund i mange råvarer, har verden igen oplevet stor vækst samt en tro på, at vi kommer videre og ovenpå efter Covid-19.

Den voldsomme vækst som vi har oplevet, har desværre betydet, at lagrene er betydeligt nedbragt og produktionen endnu ikke er kommet helt på højde med efterspørgslen.

Udover de markante prisstigninger oplever vi også en bilbranche, som slet ikke kan følge med. Der kan nemt gå 6 måneder, fra du bestiller en bil, til du rent faktisk får den leveret.

Bloomberg har 13. september 2021 skrevet en artikel om de stigende råvarer og deres forventninger til prisudviklingen de næste par år. I artiklen fortæller finanshuset, Goldman Sachs Group, at de forventer flere stigninger i de kommende år. Læs hele artiklen fra Bloomberg her.

Et håndgribeligt eksempel på stigende priser, som rammer mange danskere, er udviklingen i benzinpriser.

Hos OK Benzin kan du her se prisudviklingen på benzin, som viser, at prisen for en liter blyfri 95 var under 10 kr. i april 2020, og i dag (17. oktober 2021) koster den 13,99 kr. Det er en stigning på ca. 40 pct.

Prisudvikling 2019 – 2021 på blyfri 95

Kilde: Egen tilvirkning

Kursudvikling på udvalgte råvarer

Nedenfor er vist kursudviklingen på tre forskellige råvarer.

Kursgraf på kobber sidste år (15. oktober 2021):

Kilde: Copper – Følg indeks for Kobber – Nordnet

Kursgraf på aluminium sidste år (15. oktober 2021):

Kilde: Aluminium – Følg indeks for Aluminium – Nordnet

Kursgraf platin sidste år (15. oktober 2021):

Kilde: Platinum – Følg indeks for Platin – Nordnet

Er en råvareinvestering forudsætningen for den grønne omstilling?

Er det ikke imod den grønne tankegang at investere i råvarer? Nej, er det korte svar. Verden kan ikke omstille sig til en mere bæredygtig fremtid uden brug af råvarer.

Det Internationale Energi Agentur (IEA) har foretaget en analyse, som bl.a. viser, hvor mange råvarer det kræver at producere el-biler, vindmøller og meget andet. Læs hele analysen fra IEA her

Investering i råvarer hos Nordnet

Hvis du ønsker at investere i råvarer, er der flere muligheder hos Nordnet. Du kan f.eks. investere i mineaktier, ETF’er eller Certifikater.

Aktier og ETF’er:
Læs vores temaside med industrielle råvarer her.

Certifikater hos Nordnet Markets mod råvarer:
Certifikater egner sig ikke til alle investorer, da det er komplekse produkter. Komplekse produkter kræver et indgående kendskab til de underliggende markeds- og produktspecifikke vilkår og egenskaber. Læs mere om Nordnet Markeds her og få et overblik over hvilke certifikater Nordnet tilbyder her.

Alle investeringer i finansielle instrumenter er forbundet med risiko, og kan både stige og falde i værdi. Læs mere om risiko her samt i afsnittet nedenfor.

WisdomTree uden købskurtage frem til 15. november 2021

WisdomTree specialiserer sig i ETF’er og ETC’er inden for råvarer, og har et stort udvalg. Frem til 15. november 2021 har Nordnet et kommercielt samarbejde med WisdomTree, hvor du som Nordnet-kunde kan investere i et udvalg af deres produkter uden købskurtage.

Et af deres kampagne produkter følger bl.a. kobber, som du kan se her.

Læs mere om WisdomTree kampagnen her, hvor du kan blive klogere på deres produktudbud og risiko.

Forstå hvordan du investerer i trackercertifikater

Som beskrevet tidligere er certifikater komplekse produkter, og egner sig ikke til hvem som helst. For at sikre at man har forståelse for produktet, kræver Nordnet, at man består en test indenfor Certifikater, før man må investere.

Er du nysgerrig, og vil uddanne dig indenfor produktet, kan du tage videnstesten om Certifikater her.

Anm: Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer.
Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning.
Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse, og er ikke et tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg. Historisk afkast er ingen garanti for et fremtidigt afkast, og investering kan medføre tab.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer