Spring til hovedindhold

Invester for dit barn: Depot for mindreårige

Du har måske hørt noget om, at det er muligt at benytte barnets eget frikort, når der investeres på et depot for mindreårige. Men hvordan hænger det lige sammen, og hvilke ting skal man være opmærksom på?

Tid er den væsentligste faktor på investeringsmarkedet, så hvorfor ikke hjælpe dit barn med at komme i gang? Den traditionelle børneopsparing i banken kan suppleres med et depot for mindreårige, som giver mulighed for at investere uden et loft og med stor valgfrihed.

Du har måske hørt noget om, at det er muligt at benytte barnets eget frikort, når der investeres på et depot for mindreårige. Men hvordan hænger det lige sammen, og hvilke ting skal man være opmærksom på, hvis man vil give sit barn et forspring på investeringerne og benytte frikortet til at opnå en skatterabat på de gevinster, der måtte komme på barnets depot? Det gennemgår vi i dette blogindlæg. Nederst finder du også en trin-for-trin-guide.

Den traditionelle børneopsparing vs. depotet for mindreårige

Den traditionelle børneopsparing, du måske allerede har oprettet til dit barn i din almindelige bank, er en rigtig god start. Her er der dog en indskudsgrænse på 6.000 kr. om året og et maksimum på 72.000 kr. totalt set.

Hvis du vil spare op til dit barn udover børneopsparingen, kan du gøre det på et depot for mindreårige, hvor der hverken er en indskudsgrænse eller begrænsning på, hvad du kan investere i. Der kan dog være nogle skattemæssige fordele ved at investere i værdipapirer, der beskattes på en bestemt måde. Herudover har du mulighed for at investere kurtagefrit gennem en Månedsopsparing.

Invester skattefrit for dit barn

Når du investerer dit barns opsparing, har den mulighed for at vokse eksponentielt med renters rente-effekten. Og her er tiden din bedste ven. Jo længere tid pengene kan stå investeret, desto højere et beløb kan dit barn potentielt stå med i sidste ende.

Du kan selv prøve investeringsberegneren, eller se et eksempel nedenfor med 0 kr. i startbeløb og faste månedlige investeringer på 800 kr. over henholdsvis 9 år og 18 år, hvor vi antager, at det gennemsnitlige årlige afkast er 7%. Her ses det tydeligt, hvad de sidste investeringsår gør for den mulige samlede opsparing. I løbet af de sidste 9 år fordobles opsparingen ikke kun, den næsten tredobles.

*Det årlige afkast afhænger af en lang række faktorer eksempelvis markedsudviklingen og sammensætningen af din portefølje. På nordnet.dk finder du information om den historiske udvikling af såvel individuelle værdipapirer som indeks. Bemærk, at tidligere afkast ikke er nogen garanti for fremtidige afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi, og der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Benyt frikortet

Den gevinst, der kommer på barnets investeringer, beskattes forskelligt alt afhængigt af, om der er investeret i værdipapirer, som betragtes som aktieindkomst eller kapitalindkomst.

Ved at investere barnets opsparing i værdipapirer, som betragtes som kapitalindkomst, er det muligt at benytte barnets frikort og derved spare skatten af afkastet. Det er nemlig muligt at medregne kapitalindkomst i frikortet. På den måde kan barnet få endnu mere ud af investeringerne. For personer under 18 år er beløbet på frikortet som udgangspunkt 38.400 kr. i 2023.

Hvordan finder du ud af, hvad der er kapitalindkomstbeskattet?

Hos Nordnet har vi en række af vores egne internationale indeksfonde, der giver en bred eksponering mod verden, Europa, USA, nye markeder og teknologi, og som samtidig er kapitalindkomstbeskattede. Det gælder også for Nordnet One, der er en komplet løsning, hvor du både får aktier og obligationer fra hele verden. Med Nordnet One skal du vælge mellem lav, mellem eller høj risiko. Herefter foretager fonden løbende det, der hedder rebalancering. Det betyder, at du får en investering med lave omkostninger, som holder det risikoniveau, du har valgt fra starten.

Hvis du selv vil finde internationale fonde, investeringsforeninger eller ETF’er til dit barns depot, skal du være opmærksom på at tjekke, at de ikke står på Skattestyrelsens positivliste.

Hvad er Skattestyrelsens positivliste?
Skattestyrelsens positivliste er en liste over internationale fonde, akkumulerende investeringsforeninger og børshandlede fonde (ETF’er), som beskattes som aktieindkomst. Listen kan ændre sig løbende, både i løbet af året men særligt fra år til år. Det er derfor vigtigt, at holde sig opdateret på ændringer på skat’s hjemmeside.

Hvis barnet selv skal beskattes og have mulighed for at benytte sit frikort, skal barnets opsparing altså investeres i internationale fonde, udloddende obligationsbaserede investeringsforeninger, akkumulerende investeringsforeninger eller ETF’er, der IKKE er på den omtalte positivliste fra Skattestyrelsen.

4 trin til at komme i gang

1. Opret et depot for mindreårige til dit barn ved at udfylde denne digitale formular. Vær opmærksom på, at samtlige indehavere af forældremyndigheden skal skrive under. Bedsteforældre kan efterfølgende få fuldmagt til depotet og investere på barnets vegne, hvis I ønsker det.

2. Overfør penge til dit barns depot hos Nordnet. Det kan eksempelvis være fra bedsteforældre eller pengegaver i forbindelse med fødselsdage eller højtider. Vær opmærksom på, at der er en grænse for, hvor store pengegaver du må give til nært beslægtede uden at betale gaveafgift. I 2023 er grænsen 71.500 kr. om året.

Du kan nemt overføre direkte til barnets depot i Nordnet. Du finder konto- og registreringsnummer under Mine sider → Indbetaling. Du kan skifte konto under det første punkt ved at klikke på pilen i højre side. Her ser du nu alle dine egne depoter samt dem, du har fuldmagt til. Vælg barnets depot, og overfør til konto- og registreringsnummeret nedenfor.

3. Vælg det, du vil investere i. Hvis du vil holde dig til værdipapirer, der beskattes som kapitalindkomst, har du mulighed for at vælge A) seks af Nordnets egne fonde, B) ETF’er (der ikke fremgår af Skattestyrelsens positivliste), C) akkumulerende investeringsforeninger (der ikke fremgår af Skattestyrelsens positivliste) eller D) internationale fonde, der ikke handles på børsen.

A. Nordnets egne fonde, der er kapitalindkomstbeskattede:

B. ETF’er:

ETF står for Exchange Traded Fund, og er altså en fond, der handles på børsen. De fleste ETF’er er passive og følger et givent indeks, hvilket giver dem mulighed for at holde omkostningerne lave – noget der har gjort dem populære blandt mange investorer. Du finder mere end 1600 forskellige ETF’er på vores platform. Dem kan du let søge rundt i ved hjælp af vores ETF-screener. Søg eksempelvis på region, risiko, bæredygtighed, uønskede beholdninger og meget mere.

Brug ETF-screeneren til at finde vej blandt mere end 1600 ETF’er.

Når du har fundet de ETF’er, som du finder spændende, skal du nu selv tjekke, at de ikke står på Skattestyrelsens positivliste. Listen finder du på skat’s hjemmeside under betegnelsen ”Lister over aktiebaserede investeringsselskaber 2023”.

Download excel-filen, og krydstjek værdipapirernes ISIN-koder. Du finder det enkelte værdipapirs ISIN-kode under ”Detaljer” og ud for feltet ”ISIN”.

Find ISIN-koden under “Detaljer” i venstre side.

Når du har åbnet excel-filen, kan du trykke på ’ctrl+f’ (eller ’command+f’ på en MAC). Nu indtaster du ISIN-koden i søgefeltet og trykker ’enter’. Hvis der ikke kommer noget søgeresultat frem, fremgår værdipapiret ikke af positivlisten, og den valgte ETF betragtes derfor som kapitalindkomst.

C. Akkumulerende investeringsforeninger:

Akkumulerende investeringsforeninger betaler ikke udbytter til sine aktionærer, men geninvesterer dem i stedet. Uanset om investeringsforeningens beholdning primært er i aktier eller obligationer, bliver afkastet beskattet som kapitalindkomst. Akkumulerende investeringsforeninger er dog undtaget denne regel, hvis de fremgår af Skattestyrelsens positivliste. Du kan typisk kende de akkumulerende investeringsforeninger ved, at de har et ’(Acc.)’ i navnet.

Du finder de akkumulerende investeringsforeninger i vores screener for investeringsforeninger. Her vælger du under ”Udbyttepolitik” → ”Akkumulerende”.

Du krydstjekker med Skattestyrelsens positivliste på præcis samme måde som vist ovenfor med ETF’erne.

4. Hvordan vil du investere? Når du har fundet ud af, hvilke værdipapirer du vil investere i på dit barns depot, skal du dernæst tage stilling til, hvordan eller hvor ofte der skal investeres.

Du kan vælge enten at investere månedligt via Månedsopsparingen eller ved at foretage engangskøb, som det passer ind.

Fordelen ved en Månedsopsparing hos Nordnet er, at du kan investere automatisk og kurtagefrit, når du (eller bedsteforældre) først har sat en automatisk overførsel op fra jeres almindelige bank til barnets depot i Nordnet.

Du kan investere via en Månedsopsparing, hvad enten du vælger Nordnets egne indeksfonde, Nordnet One eller selv vil finde internationale fonde eller ETF’er og akkumulerende investeringsforeninger.

Hvis du vil investere via en Månedsopsparing på barnets depot, kan du starte her. Du opretter blot Månedsopsparingen via barnets depot, når du er logget ind på platformen.

Kort fortalt

 • Et depot for mindreårige er et supplement til den traditionelle børneopsparing
 • Du kan benytte barnets frikort og spare skat på afkastet, når du investerer i værdipapirer, der er kapitalindkomstbeskattet.
 • Værdipapirer, der beskattes som kapitalindkomst, inkluderer:
  • Nordnet Indeksfonde (med undtagelse af Nordnet Indeksfond Danmark)
  • Nordnet One
  • ETF’er som ikke er på Skattestyrelsens positivliste
  • Akkumulerende investeringsforeninger som ikke er på Skattestyrelsens positivliste
  • Internationale fonde, som ikke er børshandlede og som ikke er på Skattestyrelsens positivliste.
 • Du kan investere på barnets depot via en Månedsopsparing eller investere løbende, som du ønsker.

—-

Værdipapirerne i oversigterne nedenfor er ikke ment som investeringsanbefalinger, men en generel oversigt over de muligheder, der findes. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage, og vi gør opmærksom på, at historiske afkast ikke er garanti for fremtidige afkast. Inden du investerer i en fond, bør du læse prospektet, som er tilgængeligt hos fondsselskabet og central investorinformation, som du finder i ordreafgivelsesvinduet samt på fondens produktside pånordnet.dk.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
11 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
B. Tornbjerg
B. Tornbjerg
2023-10-25 12:50

Burde det ikke nævnes, at det skal være barnets egne midler, der skal investeres for. Der har i hver fald tidligere været sådan, at afkast af midler, der stammer fra forældrene, skal beskattes hos forældrene, og ikke hos barnet.

marielouisehald
marielouisehald
Svar til  B. Tornbjerg
2023-10-25 14:02

Hej B. Tornbjerg
Det er korrekt, at midlerne skal være barnets egne. Derfor er det en fordel, hvis pengegaverne kommer fra bedsteforældrene.
Vh. Marie-Louise, Nordnet

Martin Lindberg Lüttge
Martin Lindberg Lüttge
Svar til  marielouisehald
2023-10-25 22:12

Hej Marie-Louise,

Hvis vi overfører eks. 500,- til vore børns depot hver måned, vil det så ikke betegnes som deres midler?
Skal vi gøre noget særligt andet for det eller skal vi i virkeligheden så få bedsteforældrene til at overføre beløbet og selv betale dem? (lyder lidt underligt).

Håber du kan belyse hvad der skal til for at det er “barnets egne midler”?

Venligst,
Martin

marielouisehald
marielouisehald
Svar til  Martin Lindberg Lüttge
2023-10-26 11:03

Hej Martin

Jeg forstår godt forvirringen, det er ikke helt gennemskueligt med de skatteregler.

Som udgangspunkt hedder det, at det skal være barnets egne midler, altså egen opsparing eller gave fra fx bedsteforældre.
Du kan altid kontakte Skattestyrelsen med et konkret scenarie, og så vil de vejlede dig.

Bedste hilsner
Marie-Louise, Nordnet

Stine
Stine
Svar til  marielouisehald
2023-10-26 13:00

Hvis børnene har deres egen bankkonto og pengene blot bliver ført fra den og til Nordnet, er det så nok for at det er deres egen midler, selvom pengene evt kommer i form af lommepenge fra forældrene hver måned?
er der krav til hvor gamle børnene skal være før man kan oprette et depot til dem?

Alex R B
Alex R B
Svar til  Martin Lindberg Lüttge
2023-11-02 10:57

Det er kun udbytte fra udbyttebetalende aktier/investeringsforeninger, som skal beskattes hos forældrene og ikke hos barnet, hvis midlerne kommer fra forældrene. Det er i øvrigt også en dårlig løsning uanset, da der så skal betales 27%/42% i skat af afkastet (da det er aktiebeskattet). Vælg i stedet fonde/investeringsforeninger/ETF’er som beskattes som kapitalindkomst. Så går afkastet ind på barnets årsopgørelse, hvor der jo er fradrag (frikort) for de første knap 40.000 kr i indtjening. Dermed bliver afkastet skattefrit, såfremt barnet ikke også tjener penge andre steder, så barnet opbruger hele frikortet/personfradraget). Afkast/indtægt derudover beskattes som al anden indkomst med ca. 42%… Læs mere

Jonas Andersen
Jonas Andersen
Svar til  Alex R B
2023-11-08 09:27

Selve indberetningen til SKAT af barnets kapitalindkomst, sker dette automatisk når blot man har valgt ek kapitalbeskattet forening/EFT? Skal man som forældre selv gøre noget for at “aktivere” frikortet på vejne af barnet?

Diana
Diana
Svar til  B. Tornbjerg
2023-10-26 13:02

Det er derfor at man skal vælge akkulumerende, så er der ikke nogen udbytter som forældrene beskattes af, og man er “home safe”

Tina
Tina
2023-11-05 12:07

For børn er månedsopsparringen kurtage fri, og de skal ikke betale 10kr i kurtage?

marielouisehald
marielouisehald
Svar til  Tina
2023-11-06 08:59

Hej Tina

Månedsopsparingen er fortsat kurtagefri, også for børn. De 10 kr., vi har indført på to ud af fire månedsopsparingsmuligheder, er et gebyr pr. månedsopsparing. Der er intet gebyr, når du investerer i internationale fonde, Nordnet One eller vores egne indeksfonde. Vh. Marie-Louise, Nordnet

Anders
Anders
2023-11-14 17:10

På skats positivliste optræder ingen indeksfonde registreret i USA. Skal det forstås sådan, at samtlige amerikanske indeksfonde (f.eks. SPY) beskattes som kapitalindkomst?