At tale om økonomi med dit barn fra en tidlig alder kan gøre en stor forskel for dem på lang sigt. Mange børn begynder at tjene deres egne penge fra et fritidsjob, fra de er omkring 13 år, og flere kommer pludseligt til en relativ stor opsparing, hvis de bliver konfirmeret eller nonfirmeret. Vil I have mere ud af opsparingen, kan I investere den sammen hos os.
Din teenager kan lære at investere sammen med dig
Hos os kan man ikke oprette en traditionel børneopsparing. Har din teenager ikke en børneopsparing i forvejen, er det værd at oprette en i jeres bank. Det har nemlig en række fordele. Men vil I bygge ovenpå og få endnu mere ud af opsparingen, har vi i stedet et depot for mindreårige, hvor du og din teenager sammen kan investere opsparingen og dermed give den mulighed for at vokse. Modsat en traditionel børneopsparing er der ikke nogen øvre grænse for, hvor meget du må indsætte på depotet, og så kan du hæve opsparingen når som helst.
Børn har en skattefordel
Børn har tilmed en potentiel ekstra skattefordel: Alle børn har nemlig et frikort, som også kan benyttes ved investering. Det kræver dog, at investeringen er i “akkumulerende fonde” – det kommer vi mere ind på længere nede i denne artikel.
Hvis I allerede er klar på at åbne et depot og investere nu, kan I læse mere her:
Alternativ til børneopsparing
20.000 og et fritidsjob kan blive til 140.000 på syv år
Hvis en teenager fx har fået 20.000 kr. i konfirmationsgaver og tjener 2.500 kr. om måneden og sparer de 1.000 kroner op (og bruger de 1.500 på sig selv), kan beløbet have vokset sig ganske stort, allerede når teenageren fylder 21.
Mangler du selv en god gaveidé til fx konfirmation, kan du nu give et gavekort til Nordnet. Find vores gavekort her

Mød Lars og Mathias Christensen
Vi har sat os ned med økonom Lars Christensen og hans søn Mathias Strandgaard Christensen til en snak om, hvordan de forholder sig til det at investere som teenager. Se interviewet her, og hør, hvordan de griber det an hjemme hos dem:
Invester med din teenager: Se interviewet

Om skat for børn under 18 år
Brug frikortet – skattefordel for børn.
I Danmark har alle et frikort. Detbetyder, at alle børn op til 18 år ikke skal betale skat af de første 38.400 kr., de tjener hvert år. Når man fylder 18 år, stiger frikortet til 48.000 kr. (Beløbsgrænserne her er for 2023).
Gevinster ved børns investeringer beskattes forskelligt afhængigt af, om det er aktieindkomst eller kapitalindkomst.
Aktieindkomst.
Børn under 18 år bliver beskattet på samme måde som voksne, når det gælder aktieindkomst. Beskatning af udbytter afhænger dog af, om værdipapirerne eller midlerne til køb af disse er givet som gave, eller om de er barnets egne.
- Er det barnets egen opsparing eller gave fra fx bedsteforældre, vil barnet selv blive beskattet ved udbytter.
- Er investeringerne eller midlerne en gave fra forældre, er det forældrene, der beskattes af udbytterne, og barnet, der beskattes af kursgevinster.
Kapitalindkomst.
Børn under 18 år, der ikke har benyttet deres frikort fuldt ud, kan medregne kapitalindkomst i frikortet og derved spare skatten på deres investeringer.
Det kan være en fordel, og du bør derfor overveje at investere dit barns opsparing i investeringer, der er beskattet som kapitalindkomst, så længe dit barns frikort ikke er udnyttet.
Vil du udnytte skattefordelen på frikortet, kan du vælge akkumulerende fonde.
Som beskrevet ovenfor, bliver man med frikortet ikke beskattet af op til 38.400 kr. årligt, hvis man investerer, så gevinsterne bliver beskattet som kapitalindkomst.Men kan du så ikke investere i aktier? Jo, men det kræver, at du vælger investeringsforeninger, fonde eller ETF’er, som er akkumulerende og ikke står på skats positivliste som aktieindkomst.
Inspiration: Hvad kan I investere i?
Vi har samlet inspiration til alle aktivklasser nedenfor, så det er nemt at komme i gang med at investere.
Nordnets fonde – frikort kan godt bruges
Nordnets egne fonde er oplagte til unge, fordi de er akkumulerende og dermed tæller med som kapitalindkomst. Derudover er der ikke kurtage, når du handler Nordnets fonde, og de årlige gebyrer er lave. Læs mere her:
- Om Nordnet One. Den eneste opsparing du behøver
- Alle Nordnets indeksfonde (Fondene er med undtagelse af Nordnet Indeksfond Danmark ESG akkumulerende og kan bruges under frikortet)
Investering i enkeltaktier – frikort kan ikke bruges
Hvis din teenager gerne vil investere i enkeltaktier, er det også muligt. Men aktier beskattes som aktieindkomst, også for børn under 18 år, og frikortet kan derfor ikke benyttes til at opnå en ekstra skattefordel.
I kan finde inspiration til aktier inden for teknologi, bæredygtige selskaber eller medicinal direkte i vores app eller på vores temaside her: Inspiration til aktier
Obligationer – frikort kan godt bruges
Vi har samlet al inspiration om obligationer på vores temaside her: Investering i obligationer
Hos Nordnet er vores udbud af obligationer størst med ETF’er og investeringsforeninger. Det er også nemmest, når det kommer til beskatning, da du ikke selv skal indberette noget ved disse. Hvis du investerer i almindelige obligationer, skal du selv indberette kursgevinster og tab til skat.
ETF’er og investeringsforeninger – vælg med omhu
Hvis du investerer i ETF’er eller investeringsforeninger, skal du være opmærksom på, at nogle af dem kan bruges med frikort, mens andre ikke kan. Det afgørende er, at de skal være akkumulerende og IKKE må være på skats positivliste.
Fakta om investering for teenagere.
- Teenagere under 18 år kan investere sammen med forældre.
- Forældrene skal oprette en konto af typen “konto for mindreårig”.
- Der er intet loft på indbetalinger.
- Du kan hæve pengene, når det er nødvendigt.
Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer. Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.
Som forældre med månedsopsparing til mit barn drømmer jeg om et årligt overblik over akkumuleret ETF’er der er kapitalbeskattet.
Kunne være fedt hvis i beskrev hvordan man sikrer at skat faktisk også anvender barnets frikort.
Hej Mads Jeg kan sagtens forstå din forespørgsel og værdien i det. Det ville helt bestemt gøre det nemmere og mere overskueligt, at investere på vegne af en mindreårig, med henblik på, at gøre brug af frikortet. Som udgangspunkt beskattes ETF’er som kapitalindkomst. Du kan ligeledes via vores screener sortere i udbyttepolitiken, således at der kun vises ETF’er med akkumulerende udbyttepolitik. Dernæst er det også vigtigt at du sætte ETF’erne op mod Skattestyrelsens positivliste, som indeholder ETF’er der er godkendt til beskatning i aktieindkomst. Mht. sikring af, at Skat gør bruger af barnets frikort, må vi her henvise til, at… Læs mere