Spring til hovedindhold

Kvinder og investering: 3 ting, vi tager med os

Mere end 200 kvinder deltog i sidste uge i to investeringscafeer i København og Aarhus, hvor fokus var på at lære om investering. Her er de tre vigtigste pointer samt helt friske data om forskellen på mænd og kvinder.

I sidste uge havde vi inviteret flere end 200 kvinder til to aftener i København og Aarhus, hvor fokus var på at lære mere om investering. Vi ved af erfaring, at mange kvinder gerne vil vide alt om investering, inden de går i gang. Udfordringen er bare, at investering af mange forskellige årsager kan være (tæt på) umuligt at vide alt om – især hvis man ikke kommer i gang.

Hos Nordnet har vi en ambition om, at investering skal være for alle. I dag udgør kvinder 35% af vores kunder, og det tal vil vi gerne have højere op. Derfor har vi løbende initiativer og arrangementer for at forsøge at få mere balance i de tal.

Du er ikke alene med dine spørgsmål

Sidste gang vi havde et lignende event, delte vores landechef Tine Vestergren Uldal, at der selv efter 18 år i branchen er ting, hun ikke ved om investering. Du skal derfor huske, at det er helt normalt at have spørgsmål til investering, og at der ikke er nogen, der ved alt om investering.

Derfor kan det være både befriende og lærerigt at samle en masse kvinder om emnet investering. For det kan godt være, at nogle kvinder er i tvivl og typisk gerne vil vide det hele, men de er til gengæld enormt gode til at bakke hinanden op og til at være nysgerrige. Aftenerne gav os samtidig god indsigt, og derfor deler vi her de spørgsmål og samtaler, der oftest gik igen.

1. Kvinderne halter efter, men forskellen bliver mindre

Det er nok ikke overraskende, at vores mandlige kunder har en væsentlig større formue end de kvindelige. Men vi er rigtig glade for at se, at den forskel bliver mindre.

Vores seneste tal viser, at forskellen på mænd og kvinders formue er vokset fra 46 milliarder kroner i 2022 til 56.84 milliarder i dag – og selvom det på overfladen kan snyde, viser de underliggende tal en helt anden historie.

Hvor kvinderne i 2022 havde en formue på 19.7 mia. kr., har de i dag en formue på 27.45 mia. kr., mens mændenes formue er vokset fra 65.5 mia. kr. i 2022 til 84.29 mia. kr. i dag. Altså viser tallene, at udviklingen i kvindernes formue er steget mere end 39% siden 2022, hvor mændenes formue i samme periode ‘blot’ er steget ca. 29%.

Skal det give mening at sammenligne de to køns formuer, skal vi rense tallene. Forestiller vi os, at der er lige mange kvinder og mænd i Nordnet, vil forskellen i formuen være 33.74 mia. kr. Det er noget mindre end de 56.84 mia. kr.

Tabel 1: Data om kvinder og mænd i Nordnet Danmark. Data trukket den 12. marts 2024.

2. Månedsopsparing: Hvad og hvordan?

Der er flere end 75.000 danske kunder, der har en månedsopsparing. Det skyldes, at det er en måde at investere på, som er interessant for både erfarne og nye investorer. Og her det vigtigt at understrege, at en månedsopsparing er en måde at investere på.

Det betyder, at du kan bruge månedsopsparingen til flere af dine depoter hos os. Det kan fx være et helt normalt aktiedepot, hvor du kan overføre dine frie midler til, men det kan også være pensionsdepoter som ratepension eller aldersopsparing.

En månedsopsparing kan sættes op på lige præcis den måde, der passer til dig.

Her er det, du skal tage stilling til:

  1. Hvor meget vil du investere?
    Minimumsbeløbet for en månedsopsparing er 100 kr. om måneden. Du kan sætte beløbet, lige så det passer til dig og din økonomi. Og du kan altid justere beløbet efterfølgende, hvis der er måneder eller perioder, hvor du har færre eller flere penge til rådighed.
  2. Hvad vil du investere i?
    En månedsopsparing investerer i investeringsfonde. Det vil sige, at du skal vælge, om du vil investere i fx ETF’er eller investeringsforeninger, eller om du vil investere i fonde.

Af erfaring ved vi, at det er det sidste, der er det sværeste. Der er flere hundrede muligheder, og hvis man stadig er ny inden for investering, kan det føles overvældende. Men vi er her også for at dele historien om, at det kan gøres simpelt og mere overskueligt!

Hvad kan du investere i?

  • En god løsning kan for mange være Nordnet One. Det er tre fonde, der alle har en blanding af aktier og obligationer. Forskellen på fondene er, hvor stor en del aktierne fylder. Jo større andel af aktier, jo højere risiko.
  • Det kan også være, at du gerne vil investere i et specifikt tema eller en bestemt region. Så kan du vælge en ETF, altså en børshandlet fond, eller en investeringsforening. De kan fx fokusere på IT-sikkerhed, vandenergi eller kunstig intelligens.
  • Du kan også vælge en indeksfond, som følger det danske marked, det amerikanske marked eller hele verdenen.

Spørg derfor dig selv: Hvad betyder noget for mig? Hvad interesserer jeg mig for? Og hvad vil jeg gerne undgå?


Brug de tilgængelige værktøjer til at skabe overblik

Der er i skrivende stund 314 investeringsforeninger, du kan købe hos os. Til gengæld kan kun 154 fås i månedsopsparingen. Hvis du vælger “Danmark” under region, er udvalget nu nede på 21 muligheder. Det er alt andet lige noget lettere at overskue. Du kan også krydse af i uønskede beholdninger, hvis du fx ikke ønsker at investere i våben, olie eller andet.

Eksempel: Screener for investeringsforeninger med filter “Fås i månedsopsparingen” valgt. Kilde (kræver login): nordnet.dk/markedet/investeringsforeninger-liste

Der er hele 1.629 ETF’er, hvor 156 fås i månedsopsparingen. Hvis du samtidig vælger kategorier som energi og teknologi er udvalget nede på 34 ETF’er.

3. Risiko er et ord, der kan skræmme

De to arrangementer var lavet i samarbejde med Formuepleje, der er en bankuafhængig kapitalforvalter. Her var Helle Snedker afsender på et oplæg om pension og investeringsmuligheder.

Pointen i oplægget var, at din risikoprofil bør afspejle, hvordan din tidshorisont ser ud. Altså, hvornår du skal bruge de investerede penge. Faktisk kan forskellen blive til 1 million kroner, hvis du har en tidshorisont på 30 år.

Derfor var hendes pointe, at du nøje skal overveje, hvad du vil have ud af dine penge, og at tjekke din pension kan være den bedste timeløn, du kan give dig selv.

Graf over forskellen på høj og lav risiko. Forudsætninger: 24.000 i årlig opsparing. Afkast med lav risiko: 2% pr. år, afkast med høj risiko 6% pr. år. Kilde: Formuepleje.

Flere deltagere i eventet var overraskede over forskellen. De følte ikke, at de havde fået det forklaret på samme måde før. Samtidig udtrykte de en vis frustration over ordet risiko, der som brancheterm kan virke afskrækkende – særligt for kvinder.

Hvis du er nysgerrig på risiko, og hvad lav, mellem og høj risiko kan betyde for dig og dine investeringer, så kan du læse mere her:

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer. Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
7 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gitte
Gitte
2024-03-14 13:07

Desværre bliver/ blev Odense endnu en gang forbigået. Det er vel egentlig også en slags diskrimination.

Erlinger
Erlinger
2024-03-14 11:00

Se, her mener jeg at Nordnet bevæger sig ud på usikker grund. Her arrangerer man altså møder, hvor hovedparten af Nordnets kunder ikke kan være med. Den går ikke!! For selv om Nordnet skriver, at investering skal være for alle, så er der kun en gruppe som kan få særlig hjælp, nemlig kvinderne. Prøv en gang at tænke på hvilken reaktion, der ville have været, hvis disse arrangementer udelukkende havde været for mænd. Den ville heller ikke have gået!! Jeg mener ikke, at der er forskel på feminine eller maskuline investeringer, – det er jo den samme børs der handles… Læs mere

Jonas Melander Hammer
Svar til  Erlinger
2024-03-14 12:33

Hej Erlinger Du har helt ret i, at vi mener, at investering skal være for alle. Derfor bruger vi også enormt meget tid og mange kræfter på at ramme alle de forskellige personer, der er kunder hos Nordnet. Det gør vi både på vores blog, nyhedsbrev og kommunikation på de sociale medier. Jeg synes på ingen måde, at vi i vores kommunikation fremstiller kvinder som svage eller som nogen, der har behov for særlig hjælp. Og jeg synes på ingen måde, vi dyrker kønsforskellen – tværtimod. Når vi holder events, er vi begrænset af lokalepladsen, hvorfor vi til nogle events… Læs mere

Sabine
Sabine
2024-03-14 08:15

Jeg deltog i arrangementet og syntes det var super fedt at sidde i “samme båd” som mange andre kvinder… og der var INGEN dumme spørgsmål – alt blev besvaret så fint, præcist og pædagogisk at selv jeg forstod det 😉 Tak for en rigtig god aften, som jeg håber I gentager igen og igen og igen 🙂

Katrine Korning
Katrine Korning
Svar til  Sabine
2024-03-14 09:45

Hej Sabine.
Det er jeg rigtig glad for at høre. Tusind tak for det! 🙂
Vi synes også, at det var nogle virkelig gode aftener med hyggelig stemning og mange gode spørgsmål, input og idéer.
Mange hilsner
Katrine Korning, Nordnet

Marie Christensen
Marie Christensen
2024-03-13 16:04

Dette arrangement blev så hurtigt udsolgt at hverken jeg el veninde nåede at tilmelde os. Er det et arrangement der kommer igen og kan man komme på en venteliste? Det er så rart st sådan arrangementer sættes op, då man går mod på at komme igang med at investere 😊

Katrine Korning
Katrine Korning
Svar til  Marie Christensen
2024-03-13 16:19

Hej Marie! Tusind tak for din kommentar, og dejligt, at I begge havde lyst til at deltage. Vi har ikke planlagt nogle nye arrangementer endnu, men det hjælper bestemt at vide, at der er efterspørgsel og lyst til at være med. Mange hilsner Katrine