Spring til hovedindhold

Forstå begrebet: Det betyder risiko egentlig

Risiko

Hvad dækker høj, middel og lav risiko egentlig over? Og hvorfor støder vi hele tiden på begrebet risiko? Som ny investor kan der være meget at holde styr på, men det behøver ikke være så kompliceret.

For noget tid siden, skrev jeg en artikel om, hvordan du kan komme i gang med at investere, selvom risikoen kan virke skræmmende. Hos Nordnet ved vi af erfaring, at rigtigt mange finder det enormt grænseoverskridende at lave deres første investeringer. Men usikkerheden kan hænge ved, selvom man er kommet i gang. Det vil jeg gerne prøve at afhjælpe en smule.

Når vi taler investering, er begrebet risiko noget af det første, du vil støde på. Det er vigtigt at sprede din risiko, det er vigtigt at finde din risikoprofil – og skal du tage høj, middel eller lav risiko? Risiko, risiko, risiko.

Ordet risiko har utvivlsomt en negativ klang, og når jeg selv hører det, blinker de første alarmklokker allerede. Derfor synes jeg også, at ordet har sin berettigelse, når vi taler investering. For selvfølgelig er der risiko forbundet med at investere. Men når vi investerer, kan vi selv være med til at minimere de forskellige risici – ja, risiko kan sågar være en god ting. Forvirret? Så håber jeg, du om et par minutter vil føle dig bedre klædt på, når du har læst artiklen til ende.

Jonas Melander Hammer
Jonas Melander Hammer

Hej! Jeg arbejder som Kommunikations- & PR Manager i Nordnet.
Jeg har efterhånden investeret i en håndfuld år, men selvom jeg beskæftiger mig med investering hver eneste dag, har jeg stadig masser at lære. Én ting har jeg dog lært – investering behøver ikke være svært.

Derfor er risiko en vigtig faktor

Når vi investerer, vil vi gerne tjene penge. Vi vil gerne slå den rente, vi får i banken. Ellers var der ikke nogen grund til at løbe risikoen ved at investere. Det lykkes heldigvis for rigtigt mange – og den primære vej til succes er at sprede sin risiko. Hvordan gør man så det?

Først og fremmest er det vigtigt, at man bygger en fornuftig portefølje. Sørg for, at du har fordelt dine penge ud på flere forskellige selskaber, brancher, lande – ja, i den optimale verden fordeler du også dine investeringer over tid. På den måde sikrer du bedst muligt, at du ikke investerer alle dine penge, når aktie X, Y og Z er på sit højeste, og et par uger senere falder til sit laveste.

Hos Nordnet kan vi generelt se, at vores kunder er enormt dygtige til at sprede deres risici. Det kan eksempelvis gøres ved at investere i fonde, ETF’er eller investeringsforeninger. Her kan du investere i en række selskaber eller obligationer i et specifikt land eller en specifik branche for et lavere beløb, end hvad det typisk ville koste at sprede sin risiko lige så bredt i enkeltaktier.

At sprede sin risiko er essentielt som investor. Det er det både for dig, der er helt ny – og for de, der har været i gang i årtier.

Tag din risikoprofil seriøst

Når du skal i gang med at sprede din risiko, er det vigtigt, at du har gjort op med dig selv, hvilken type investor du er. Nogle har det fint med, at deres investeringer har store udsving fra år til år. Andre har det bedst med, at det langsomt, men sikkert, bevæger sig i den rigtige retning. Husk, at det kun er dig selv, der kan mærke, hvad der er rigtigt for dig.

Men! Tænker du så. Jeg har da hørt, at høj risiko giver det største afkast – skal jeg så ikke bare investere med høj risiko?

Hvor er jeg glad for det fiktive og ikke særligt ledende spørgsmål! Det er jeg dog ikke den rigtige til at svare på. Om du skal vælge høj, middel eller lav risiko afhænger nemlig af en lang række faktorer. Hvornår skal du bruge dine penge igen? Hvordan reagerer du, når markedet går ned? Hvad er målet med dine investeringer? Nu tænker du gab, et jakkesæts-agtigt svar.

Men det er nu, det bliver spændende! For din risikoprofil er noget af det vigtigste, når du investerer. Og rigtigt mange af dem, vi støder på hos Nordnet, bliver faktisk skræmt af ‘høj risiko’. Hvorfor skulle nogen som helst dog ønske at risikere sine hårdt opsparede penge?

Det betyder høj risiko egentlig

Høj risiko er en anden måde at sige, at dine investeringer har en overvægt af aktier. Altså at størstedelen af din formue er investeret i aktier – typisk 80% eller derover. Da aktier er mere volatile end obligationer, vil du derfor opleve, at en portefølje med høj risiko har større udsving fra dag til dag. Dermed er der også større risiko for, at hele eller dele af dit investerede beløb kan gå tabt. Men da aktier historisk har givet et større afkast end obligationer, har en portefølje med høj risiko også størst sandsynlighed for at levere det største afkast.

Hvad betyder volatil?
At aktier er mere volatile end obligationer betyder, at der er større udsving i værdien af dine investeringer. Høj volatilitet vil altså betyde, at dine investeringer svinger meget op og ned, hvor lav volatilitet betyder, at dine investeringer svinger mere stabilt.

Middel risiko er en anden måde at sige, at dine investeringer har en nogenlunde ligevægt af aktier og obligationer. En portefølje med middel risiko vil derfor have mindre udsving end en portefølje med høj risiko – og et større udsving end en portefølje med lav risiko.

Lav risiko er en anden måde at sige, at dine investeringer har en overvægt af obligationer. Da obligationer historisk har leveret et mere stabilt afkast, vil en typisk portefølje med lav risiko også have mindre udsving.

Så når vi taler høj, middel og lav risiko, kan du huske dig selv på, at vi principielt bare taler om, hvor stor en portion af dine investeringer, der er sat i henholdsvis aktier og obligationer.

Hvornår er høj risiko så noget for mig?

Som udgangspunkt plejer vi hos Nordnet at sige, at jo længere tid der går, før du skal bruge dine penge igen – jo større risiko kan du tåle at tage. Vi plejer også at sige, at skal du bruge dine penge inden for tre år, giver det ikke nødvendigvis mening at investere dem. Kommer der en ny pandemi søndag, og skal du bruge pengene til den årlige sommerfest, kan du risikere at stå med en lang næse. Det er derfor vigtigt, at du giver dine penge ro til at arbejde for dig.

Nå, jeg lovede dig, at du kunne tage noget med herfra, så lad os komme til det interessante.

Der hvor de fleste danskere har en lang tidshorisont – altså lang tid til, de skal bruge pengene igen – er på deres pension. Og som jeg skrev tidligere, betyder en lang tidshorisont generelt, at man kan tåle at tage højere risiko. Ikke med det sagt, at høj risiko er den rigtige løsning for alle, slet ikke.

Kigger vi på, hvad en pensionsopsparing kan blive til, hvis du vælger henholdsvis lav, middel og høj risiko, kan det have enorm stor betydning for, hvor stor din pensionsopsparing kan nå at vokse sig, inden du en dag trækker dig tilbage fra arbejdsmarkedet. Derfor er det også vigtigt, at du tager stilling til din risikoprofil en ekstra gang. Det kan vise sig at blive den bedste timeløn, du nogensinde får.

Eksempel:
Du har en pensionsopsparing på 500.000 kroner, du gerne vil investere i dag. Der er 30 år til, du går på pension. I regneeksemplet tager vi udgangspunkt i, at du investerer i en af Nordnets tre Nordnet One-fonde.

Forventet årligt afkast:
Nordnet One Forsigtig – lav risiko: 4,96%
Nordnet One Balance – middel risiko: 5,77%
Nordnet One Offensiv – høj risiko: 6,41%

Sådan gjorde vi:
Rådet for Afkastforventninger kommer hvert halve år med deres afkastforventninger. Vi har taget hver af de tre Nordnet One-fondes besiddelser og regnet det forventede afkast ud på baggrund af fordelingen af fondenes værdipapirer. Vi har taget udgangspunkt i afkastforventningerne til de kommende 1-5 år. På baggrund af det forventede afkast viser figuren nedenfor udviklingen de kommende 30 år. Beregningerne tager ikke højde for årlige omkostninger og skat.

Kilde: Rådet for Afkastforventninger og Nordnet. Simulerede afkast er ingen garanti for fremtidige afkast. Beregningerne tager ikke højde for omkostninger.

I det forsimplede regnestykke ovenfor vil din pensionsopsparing vokse markant anderledes afhængigt af din risikoprofil. Hvor den halve million investeret med en lav risiko vokser til 2.136.410 kroner, vokser den investeret i høj risiko til 3.224.358 kroner. Det er en forskel på 50,92%.

Det er vigtigt at understrege, at der ikke er noget rigtigt og forkert. Der findes desværre heller ikke én løsning, der passer til samtlige investorer. Mit bedste råd til dig vil derfor være; sæt dig ned, gennemgå dine investeringer og din pension. Og så håber jeg, du er mere tryg ved begrebet risiko – og kan træffe den rigtige beslutning for dig selv på et mere oplyst grundlag.

Og så lige for at gentage den vigtige pointe – høj, middel og lav risiko er reelt bare et udtryk for, hvor mange af dine penge, der er investeret i henholdsvis aktier og obligationer.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer. Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Inden du investerer i en fond, bør du læse prospektet, som er tilgængeligt hos fondsselskabet og central investorinformation, som du finder i ordreafgivelsesvinduet samt på fondens produktside på nordnet.dk. Nordnet modtager provision fra salg af fonde. Se alle satser her.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer