Spring til hovedindhold

Nordisk udbytteportefølje for 2022

Af: Thorleif Jackson

Jeg har siden efteråret 2010, hvert år, udvalgt en nordisk udbytteportefølje bestående af 12 nordiske aktier, der giver mindst 4 pct. i direkte udbytteafkast. Porteføljen har nu eksisteret i 11 år. Den seneste portefølje blev udvalgt i november 2020. Du kan se resultatet for porteføljen nedenfor.

Som det fremgår, gav porteføljen et kursafkast på 25,9 pct. og et udbytteafkast på 7,4 pct. Samlet gav porteføljen et imponerende og meget tilfredsstillende totalafkast på 33,3 pct. Markedet steg imidlertid endnu mere med hele 36,2 pct. Sådan kan det gå. I meget stærke markeder vil udbytteaktier nok ofte have en tendens til at underperforme, da de er mindre sexede end vækstaktier, der ikke udbetaler udbytte. Porteføljens stærkeste aktier var finske Aspo (+83,9 pct.), danske D/S Norden (+56,6 pct.) og svenske Diös Fastigheter (+55,6 pct.). Porteføljens svageste aktier var svenske Betsson (-8,6 pct.), norske Telenor (+2,9 pct.) og finske TietoEVRY (+16,2 pct.). Nedenfor er vist en tabel med aktuelle nøgletal for 2021-porteføljen.

Jeg har siden start kun valgt aktier med et forventet udbytteafkast på mindst 4 pct. Som det fremgår af tabellen, er der tre aktier, der ikke kan klare dette krav, nemlig Diös Fastigheter (3,3 pct.), Aspo (3,7 pct.) og Bilia (3,8 pct). Jeg må derfor desværre sige farvel til disse aktier. Jeg siger desuden farvel til Spar Nord Bank for at få plads til en svensk bank, og jeg siger farvel til Telenor, som har skuffet igen og igen. Jeg giver dermed genvalg til følgende syv aktier: D/S Norden, Scandinavian Tobacco, Betsson, TietoEVRY, Selvaag Bolig, Veidekke og Nokian Tyres. Og jeg giver nyvalg til følgende fem aktier: Svenska Handelsbanken, Clas Ohlson, Kemira, Atea og Topdanmark.

Svenska Handelsbanken, Sverige
Svenske Handelsbanken er den mindste af Skandinaviens seks store banker. Handelsbanken har en tradition for overbevisende resultater, der blandt Skandinaviens storbanker kun er rivaliseret af norske DNB. De seneste 18 år er indre værdi eksempelvis vokset støt fra 27,5 svenske kroner til 92,1 svenske kroner i september 2021. Det svarer til en stabil årlig tilvækst på 7,0 pct. Se graf nedenfor.

Udover denne værdiskabelse har aktionærerne hvert år modtaget høje udbytter, idet gennemsnitligt 56 pct. af indtjeningen er udbetalt som udbytter. Det forventede udbytte på 6,72 kroner for 2021 giver et forventet udbytteafkast på 6,6 pct. for A-aktien og 5,8 pct. for B-aktien. Handelsbanken har nemlig to børsnoterede aktier. A-aktien handles aktuelt med 10,2 pct. rabat i forhold til B-aktien. Jeg køber selvfølgelig A-aktien til porteføljen. Jeg er glad for at kunne inkludere en rigtig kvalitetsaktie i den nordiske udbytteportefølje.

Clas Ohlson, Sverige
Clas Ohlson er en svensk isenkramforretning med 228 butikker i primært Sverige, Norge og Finland. Selskabet er stabilt og lønsomt med en gennemsnitlig overskudsgrad på 6,8 pct. de seneste ti år. Gennemsnitligt er 80 pct. af indtjeningen udbetalt som udbytter de seneste ti år. I 2021 forventes indtjeningen pr. aktie (EPS) at stige ca. 15 pct. til 7,64 svenske kroner, og det forventede udbytte på 6,38 kr. svarer dermed til en payout ratio på 83,5 pct., hvilket er på niveau med det historiske og virker dermed bæredygtigt. Det forventede udbytte giver med en aktuel kurs på 105,9 kr. et højt forventet udbytteafkast på 6,0 pct.

Kemira, Finland
Kemira er en finsk kemikalieproducent. Selskabet er stabilt og lønsomt med en gennemsnitlig overskudsgrad på 5,9 pct. de seneste ti år. Gennemsnitligt er 65 pct. af indtjeningen udbetalt som udbytter de seneste 14 år. I 2021 forventes indtjeningen pr. aktie (EPS) at stige ca. 1 pct. til 0,87 euro, og det forventede udbytte på 0,59 euro svarer dermed til en payout ratio på 68 pct., hvilket er på niveau med det historiske, og det virker dermed bæredygtigt. Det forventede udbytte giver med en aktuel kurs på 13,66 euro et forventet udbytteafkast på 4,3 pct.

Atea, Norge
Atea er en norsk virksomhed, der sælger og servicerer IT-udstyr. Omsætningen stiger pænt år for år, og overskudsgraden er stabil med et gennemsnit på 2,3 pct. de seneste ti år. Atea har tradition for at udbetale al overskydende kapital til aktionærerne. Gennemsnitligt er 124 pct. af indtjeningen udbetalt som udbytter de seneste 10 år. I 2021 forventes indtjeningen pr. aktie (EPS) at stige 31 pct. til 6,96 norske kroner, og det forventede udbytte på 6,75 kroner svarer dermed til en payout ratio på 97 pct., hvilket er lidt under det historiske. Det virker dermed bæredygtigt. Det forventede udbytte giver med en aktuel kurs på 160 kroner et forventet udbytteafkast på 4,2 pct.

Topdanmark, Danmark
Topdanmark behøver vist ingen præsentation. I 2021 forventes høj indtjening svarende til 21,1 kr. pr. aktie. Det annoncerede udbytte for 2021 på 20 kr. svarer dermed til en payout ratio på 95 pct. Det forventede udbytte giver med en aktuel kurs på 333,2 kr. et højt forventet udbytteafkast på 6,0 pct.

Efter de fem udskiftninger ser porteføljen ud som følgende:

Som det fremgår, forrenter selskaberne i gennemsnit egenkapitalen med imponerende 19,6 pct. Og porteføljen er aktuelt prissat svarende til P/E2021=13,3, P/E2022=13,6 og P/E2023=12,7. Jeg synes, at porteføljen er attraktivt prissat i forhold til kvaliteten. Det fremgår også, at porteføljen giver et højt forventet udbytteafkast på 5,8 pct. Hvis målet er et afkast på 10 pct., er porteføljen mere end halvvejs i mål bare med udbytterne. Det bliver spændende at se, hvordan porteføljen klarer sig i forhold til markedet frem til næste status i november 2022. Jeg planlægger også at lave en mellemstatus halvvejs i maj 2022.

Nedenfor kan du se porteføljens afkast år for år siden start.

Samlet har porteføljen givet afkast på 325 pct. eller 14,1 pct. p.a., mens markedet har givet afkast på 238 pct., svarende til 11,7 pct. p.a. Se nedenstående graf.

Porteføljen har dermed slået markedet med 87 pct. svarende til ca. 2,4 pct. p.a. Hvad mener du om den nordiske udbytteportefølje? Tror du, at den vil klare sig godt i 2022? Er der aktier, som jeg burde have smidt ud af porteføljen? Er der aktier, som jeg har overset, som burde have været med?

Nærværende indlæg er ikke ment som en købsanbefaling. Læseren er selv ansvarlig for evt. køb og salg af aktier samt konsekvenserne heraf.

Disclaimer: Thorleif Jackson ejer selv aktier i D/S Norden, Svenska Handelsbanken, Nokian Tyres og Topdanmark.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

guest
4 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Thomas Møller
Thomas Møller
2021-11-19 14:30

Hej Thorleif. Tak for inspiration. Kunne man ikke have taget norske Yara med i stedet for Kemira? Og hvad med selskaber der ligger under 4% i direkte afkast men til gengæld køber egne aktier op, det er jo med til at give en højere kurs.
Vh. Thomas

Thorleif Jackson
Thorleif Jackson
Svar til  Thomas Møller
2021-11-26 13:57

Hej Thomas, Norske Yara betaler rigtignok et højt udbytte på 38 kroner for 2020, og forventet 39,7 kr. for 2021. Det giver et højt udbytteafkast på ca. 9%. Men Yaras indtjening var kun 22 kroner pr. aktie i 2020 og forventes at stige til 26,5 kroner 2021. Udbyttet er dermed langt højere end indtjeningen, og Payout Ratio er langt over 100%. Yara dermed falder for mit kriterie på maksimalt 100% payout ratio. Det er ikke bæredygtigt i længden med en payout ratio over 100%. Du har en god pointe med aktietilbagekøb. Det er dog vanskeligt systematisk at medregne aktietilbagekøb, og… Læs mere

Jack zander
Jack zander
2021-11-22 12:54

suiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

Thorleif Jackson
Thorleif Jackson
Svar til  Jack zander
2021-11-28 12:17

Hej Jack,
Kan du være lidt mere specifik? Venligst Thorleif