Spring til hovedindhold

Invested.dk: Guld tæt på all time high – sådan kommer du med

Prisen på guld nærmer sig all time high.

Af Erik Bork, invested.dk

Der har været fart på guldet i de seneste måneder. Og for tredje gang i historien nærmer guld sig det højeste niveau nogensinde, der ligger omkring 2100 USD pr. troy ounce.

Kursudviklingen har fået mange analytikere til at holde vejret, for er tiden omsider kommet til, at guldet for alvor skal bryde igennem det gamle prisloft og dermed måske skyde videre op?

Hvis man anvender teknisk analyse, skal kursen først slå hul på 2075 USD – og helst blive over den pris i en handelsuge. Dermed fuldføres et kendt teknisk signal, der går under navnet cup-and-handle-formation. Hvis det sker, tilsiger det tekniske mønster, at prisen kan nå helt op i 2800 dollars. Hvilket vil sige en yderligere stigning på i hvert fald 35% i prisen på guld.

Download ETF-guide med tillæg om guld.
Hent e-guide til investering i ETF’er – blandt andet i guld. E-bogen er udarbejdet af invested.dk, og med e-bogen følger også skattereglerne i forhold til investering i ETF. Lige nu får du et tillæg til guiden, der omhandler investering i guld, også via ETC eller ETN. Download ETF-guiden her

Hvis man er bekymret for verdensøkonomien eller den storpolitiske udvikling, så er investering i guld en af de måder, man kan søge dækning. Det skyldes, at guld ofte stiger, når der er uro i verden. Gulds styrke er blandt andet, at det ikke rammes af inflation, fordi der udvindes en ganske begrænset mængde guld hvert år. Samtidig har guld traditionelt set været eftertragtet i årtusinder.

Det forhold har staterne for længst luret. Og i øjeblikket køber flere centralbanker aggressivt op i guld. Rusland har længe købt store mængder guld, men særligt Kina har købt massivt op. I april købte Kina 8,1 tons guld, hvilket var den sjette måned i træk med opkøb, der toppede i februar med 24,9 tons. Kina er tæt fulgt af Tyrkiet, der opkøbte 22,5 tons i samme måned. Måske i et forsøg på at gøre sig mere uafhængig af amerikansk dollar-dominans.

Men også private borgere køber i øjeblikket guld. I USA ramte salget af fysisk guld til private i 2022 det højeste niveau i 23 år.

Guld har alle dage betaget mennesket, og i øjeblikket er guld næsten mere værd end nogensinde før.

Når du køber et stykke guld, køber du samtidig et stykke af verdenshistorien. Lige siden mennesket samlede den første skinnende klump guld op fra jorden, har guld været attraktivt at eje – både på grund af guldets sjældenhed, skinnende overflade, men også på grund af dens formbarhed.

Alt guld på jorden blev skabt for milliarder af år siden under en nuklear kædereaktion i universet, og som sådan er guld nærmest uforgængeligt. Guld bevarer sin glans til alle tider, og finder du et stykke guld fra det gamle Egypten, så behøver du blot at gnide det med en tommelfinger – så funkler det igen.

Som investering er guld dermed noget ganske særligt. Et stykke guld har ikke andre ejere, end præcis den person, der er ejer af det. Det står i modsætning til for eksempel pengesedler, aktier eller obligationer, hvis værdi og ejerskab dybest set styres af staten eller virksomheder og organisationer.

Prisudviklingen i USD på guld siden år 2000. Kilde: Nordnet.dk


Sådan investerer du i guld

Groft sagt kan man som privat investere i guld på fire måder:

  1. Spekulation i spot-prisen på guld
  2. Spekulation i guld via aktier
  3. Investering i guld via ETF
  4. Investering i fysisk guld


Spekulation i prisudviklingen her og nu

Prisen på guld er volatil og bevæger sig ofte 1-2% om dagen. Det gør det attraktivt for tradere at spekulere i guld på meget kort horisont. Som privatperson skal man dog være varsom med den kortsigtede spekulation og kun handle, hvis man har en strategi, man har tillid til.

Siden 2003 har det været ret nemt for private investorer at spekulere direkte i prisen på guld – også uden at eje fysisk guld. I 2003 åbnede nemlig det første guld-understøttede papir. Det blev solgt på den australske børs og hedder ETFS Physical Gold GOLD. Siden er der kommet mange flere guld-certifikater til, og den største kaldes SPDR Gold Shares (også kendt som SPDR Gold Trust eller GLD), der har omkring 800 tons guld liggende i depoter. De ligger blandt andet i London, hvor titusindvis af private og store investorer har papir på, at de ejer en del af dette guld.

Disse papirer, hvor man kan spekulere i den direkte prisudvikling, kaldes fx ETC’er, ETN’er eller CFD’er, hvor det underliggende aktiv er enten guld eller fx sølv.

Flere af disse har – ligesom GLD – rent faktisk et lager af fysisk guld til at understøtte certifikatet. Det gælder fx også det nedenstående, der kan handles hos Nordnet:

Guld: Xetra-gold (4GLD – DE000A0S9GB0) investerer direkte i kursudviklingen på guld 1:1 og ejer guld fysisk svarende til udstedelsen (Ca. 200 tons). Det er tyske Deutsche Börse Commodities GmbH, som har udstedt certifikatet, der handles i EUR. Det kan bl.a. købes hos Nordnet. Man opkræves ikke løbende omkostninger, men derimod et exit-gebyr på 0,02%.

Det følgende er et såkaldt BULL/BEAR-certifikat, der alene kan handles hos Nordnet og er kurtagefrie, hvis man køber for mere end 1000 DKK:

Guld: BULL GULD X1 NORDNET D investerer indirekte i kursudviklingen på guld. BULL indikerer at certifikatets værdi stiger i værdi, hvis guld stiger. X1 refererer til, at certifikatet ikke gør brug af gearing, og kursværdien af certifikatet følger derfor udviklingen i guldprisen 1:1. De årlige omkostninger er ca. 1%. Det er kurtagefrit at handle certifikatet hos Nordnet, og man kan handle i DKK. Det er også muligt at spekulere i, at guld skal falde i værdi, hvilket kan gøres ved et BEAR-certifikat.

Hvis man investerer i den type certifikater med frie midler, beskattes det som kapitalindkomst efter lagerprincippet. Man bør samtidig være opmærksom på, at ved investering for frie midler behandles eventuelle tab anderledes end for fonde.

Skal du have guld i porteføljen? Så har Nordnet også samlet en masse inspiration på vores temaside om guld.

Investering i enkelte guldmineselskaber

Hvis du vil investere i guld, er det helt oplagt at købe aktier i et mineselskab, der udvinder guld. Når prisen på guld stiger, tjener selskabet bag guldminen ofte øjeblikkeligt flere penge – og dermed stiger aktiekursen typisk også.

Derfor har spekulation i ædelmetaller via mineselskaber i årtier været den mest almindelige guld-investering blandt private. Køb af guldminer lyder simpelt, men desværre er det ikke helt så enkelt at ramme rigtigt. Der findes nemlig tusindvis af guldminer, og selskabernes værdi er langtfra kun styret af prisen på guld.

Guldmineselskaberne tjener store penge i øjeblikket pga. den høje guldpris.

Ligesom i alle andre firmaer kan selskaberne været tynget af dårlig ledelse, problemer med økonomien, geologiske udfordringer, strejker, miljøforhold, politiske forhindringer osv. Guldminer er hele tiden afhængige af forekomsten af guld, og hvis guldet slipper op, eller hvis selskabet ikke formår at finde nye guldforekomster, ja, så kollapser værdien af selskabet.

Risikoen er dog mindre, hvis man investerer i de allerstørste guldmineselskaber. I den kategori finder man fx amerikanske Newmont med over 30.000 ansatte – eller canadiske Barrick Gold med 23.000 ansatte. Begge selskaber råder over mange guldminer og betaler udbytte.

Når prisen på guld stiger, vil aktiekursen på de største selskaber typisk også stige. Men man kommer ikke til at opleve en helt eksplosiv stigning omkring de store guldmineselskaber. Hvis man ønsker det, skal man kigge mod underskoven af mindre mineselskaber. De kan øge deres profitmargen voldsomt, hvis guldprisen stiger – eller måske ligefrem være heldige at finde en ny guldforekomst, der er relativt stor i forhold til virksomhedens størrelse.

Som privat investor siddende i Danmark kan det dog være meget svært at vurdere, hvorvidt en guldmine i Canada eller Sydafrika har potentiale på længere sigt. Ofte ved de professionelle analytikere det ikke engang. Det er derfor forbundet med stor økonomisk risiko at investere i guldminer. Til gengæld kan man også være heldig at ramme rigtigt – og så kan man af og til opleve at få sin investering flere hundrede gange igen. For eksempel hvis guldprisen stiger samtidig med, at mineselskabet finder en ny forekomst at guld.

Hvis man vil forsøge sig med investering i små guldminer, kan metoden være at undersøge, hvilke mineselskaberne de helt store investorer lægger sig i. En af verdens rigeste guldmine-investorer er fx canadiske Eric Sprott. Sprott har en baggund som fundmanager hos Merrill Lynch, og anbefalede fx opkøb af guld og guldminer lige før finanskrisen i 2008 med enorme gevinster til følge. Selv er Eric Sprott blevet milliardær på sine investeringer i netop miner – senest Kirkland Gold, der steg 10000% i værdi fra 2015 til 2019.

I begyndelsen af april 2023 forlød det, at Sprott købte massivt op i selskabet Freegold Ventures. Det rygte havde været en god idé at følge. Tre uger senere var aktien nemlig steget 45%. Nyheden om Sprotts opkøb af Freegold blev fx fundet på simplywall.st, men der findes mange nyhedssider, der kun beskæftiger sig med mineselskaber, fx mining.com

Investering i guld via ETF

Hvis man ikke tør satse på enkelte guldmine-selskaber, kan man i stedet investere i fonde (ETF’er), der indeholder en håndfuld guldminer. På den måde spreder man risikoen. Der er fonde for både de store mineselskaber og for de mellemstore (kaldet juniors). Som altid med investering i ETF’er skal man dog ikke regne med ekstreme afkast, fordi investeringerne er spredt ud. Men især en ETF i juniors kan alligevel ende med ganske pæne afkast, hvis guldprisen fortsætter med at stige.

Mange analytikere peger nemlig på en ganske speciel skævvridning i prisen i øjeblikket, der måske kan udnyttes. For selvom prisen på guld nærmer sig all time-high, så handles guldmineselskaberne (især de mindre) stadig billigt i forhold til, hvad der vil være naturligt i forhold til den nuværende guldpris. Faktisk 20-25% under det tidligere niveau i forhold til guldprisen.

Det kaldes en divergens, og kan betyde, at mineselskaberne skal stige kraftigt i pris i de kommende måneder for at følge med guldprisen. Det forudsætter naturligvis, at guldet ikke pludselig falder igen.

Divergensen er sandsynligvis opstået, fordi de store investeringshuse stadig tvivler på, at guldet vil holde det nuværende niveau. Men, hvem ved… Måske bliver de snart klogere.

Her er et par eksempler på ETF’er i store og små guldmineselskaber:

Store guldmineselskaber (seniors): VanEck Vectors Gold Miners UCITS ETF (G2X – IE00BQQP9F84) med årligt gebyr på 0,53%. En af de største fonde, der investerer i de store guldmineselskaber (for nærværende 46 i alt). Er vægtet mest mod Barrick Gold Corp og Newmont Gold Corp. Fondens afkast målt i USD var i 2021 -10% og i 2022 -9%.

Mindre guldmineselskaber (juniors): VanEck Vectors Junior Gold Miners ETF (G2XJ – IE00BQQP9G91) med 0,54% i årlige omkostninger. Verdens største fond, der følger de mindre guldmineselskaber (70 i alt) vægtet mest mod Kinross Gold Corp og Evolution Mining Ltd. Fondens afkast målt i USD var i 2021 -15% og i 2022 -9%.

Du kan finde flere ETF’er til investering i guld via invested.dk’s guide til investering i ETF’er samt guld. Hent den her.

Investering i fysisk guld

Et par guldbarrer i pengeskabet eller en klump guld gravet ned i haven – sådan forestiller mange sig, at investering i fysisk guld foregår.

Og det er heller ikke helt forkert. Investering i fysisk guld kan ses som den ultimative forsikring, hvis man frygter verdenskrige eller et globalt, økonomisk kollaps. I den forbindelse kan det være en god idé at holde guldet privat – uden for det finansielle system.

Under 1. Verdenskrig kunne 1 ounce guld fx købes for 100 mark i Tyskland. Men i årene efter krigen lå den nye Weimar Tyskland i konflikt med Frankrig og Belgien, og der blev sprøjtet penge ud i rasende fart for at betale for militæret under konflikten. Hele 45 milliarder mark blev hver dag skudt ud 23 print-fabrikker, hvilket betød, at inflationen kom ud af kontrol.

I 1923 kostede et par sko 30 billioner mark og et stykke brød 200 milliarder mark. En ounce guld kostede hele 87 billioner mark. En boligblok i Berlin kunne til sammenligning købes for kun 780 gram guld. Historien er et eksempel på, hvor galt det kan gå med inflationen af statens penge, og i en sådan situation bliver et stykke guld pludselig en meget væsentlig genstand, der netop bevarer sin værdi i forhold til omverdenen.

Hvis du er fristet til at købe fysisk guld, skal du dog være opmærksom på nogle vigtige forhold. For det første betaler du ofte et relativt højt såkaldt spread. Spread er udtryk for forskellen mellem købsprisen og salgsprisen. I danske forretninger ligger den typisk på mellem 4-7%, og dette kan opfattes som en slags kommission ved investering i guld. Din investering i fysisk guld skal altså stige mere en spreadprisen, før du har tjent på din investering.

American Eagle kan omsættes i hele verden.

Måske kender du nogen, der har købt guld med billigere spread – for eksempel som såkaldt skrotguld eller hos en tandlæge, der bruger guld til plombering – såkaldt dental guld. Men begge dele er en risikofyldt investering. Det kan godt være, at du kan købe skrotguld billigt, men samtidig er det ofte svært at sælge igen. Det skyldes, at indholdet ikke er ordentlig bestemt og kvantificeret.

Hvis du vil købe fysisk guld som investering, er det bedst at købe det igennem autoriserede forhandlere, fordi du dermed har større sikkerhed for, at du rent faktisk køber ren investeringsguld og ikke en legering.

Det er langt bedre at investere i guld i form af prægede mønter eller som stemplede guldbarer hos autoriserede forhandlere, fordi den type guld er meget nemmere at omsætte. En canadisk Maple leaf-guldmønt eller en schweizisk guldbarre kan sælges hurtigt overalt i verden, fordi guldopkøberne præcis kender indholdet og værdien af guldet. Følgende mønter kan fx omsættes i hele verden:

  • American Eagle: Den mest populære mønt, introduceret i 1986.
  • Canadian Maple Leaf: Anset for at være en af de smukkeste, introduceret i 1979.
  • Australian Kangaroo: Introduceret i 1987, kan oftest fås med et godt spread. Udseendet varierer.
  • South African Krugerrand: Tæt på at være lige så populær som American Eagle, introduceret i 1967.

Når du har købt og står med en guldmønt i hånden, har du god grund til at føle dig lidt ophøjet. Så holder du nemlig en af de mest grundlæggende betalingsenheder i menneskets historie, og det kan føles tilfredsstillende for mange. I de sidste mange hundrede år har pengesedler fungeret som ihændehaverbevis for guld. Sådan er det officielt ikke længere, hvor fx dollars og euros værdi står alene og blandt andet garanteres af staten. Men hvis staterne kommer i krise ses det ofte, at mennesker på trods af udviklingen, stadig søger mod guld som en slags ”sikker havn”. Guld er med andre ord din ultimative forsikring mod kaos.

Dette materiale er udarbejdet af Invested.dk og indeholder information, der kan anses for at være en investeringsanbefaling i henhold til Markedsmisbrugsforordningen (Europa-Parlamentets og Rådets forordning 596/2014), dvs. information som anbefaler eller foreslår en investeringsstrategi. Nordnet Bank, filial af Nordnet Bank AB, Sverige (Nordnet), har ikke deltaget i udarbejdelsen, gennemgået eller foretaget ændringer imaterialet. Invested.dkhar ansvaret formaterialetsindhold,og at det lever op til gældende lovgivning og regler.

Materialet har ikke været forelagt de omtalte selskaber. Erik Bork fra Invested.dk er selv investeret i VanEck Vectors Junior Gold Miners.

Dette materiale blev offentliggjort første gang den 11. maj 2023 kl. 09.50.

Indholdet i dette materialeudgør ikke personlig investeringsrådgivning. Det er vigtigt, at du som investor træffer dine investeringsbeslutninger ud fra din egen vurdering af information fra forskellige kilder. Nordnet påtager sigintet ansvar for direkte eller indirekte tab som følge af brug af information fra dettemateriale. Materialet må ikke gengives uden Nordnets udtrykkelige samtykke.

Det kan forekomme, at Nordnet har positioner i værdipapirer, der omtales imaterialet. En sådan beholdning er da alene af administrative hensyn og uden fortjeneste for Nordnet.

Nordnet er under tilsyn af Finansinspektionen i Sverige og det danske Finanstilsyn.

Der er altid en risiko forbundet med at investere. Historiske afkast er ikke en garanti for fremtidige afkast.Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer