Spring til hovedindhold

Afholder skat også dig fra at komme i gang med at investere?

Pernille Oldgaard har i mange år arbejdet som rådgiver og filialdirektør i Nordea. Nu lever hun af at være økonomisk mentor og rådgiver. Hun deler her, det du skal vide om skat på dine investeringer.

En af de ting jeg oplever, som afholder de fleste fra at komme i gang med at investere, er hele skattedelen. Vi danskere har igennem flere årtier fået en eller anden form for skatteangst, fordi vi nok er flere, der har prøvet at få et skattesmæk. Og lad os være ærlige. Sådan et skattesmæk føles lidt som at få en hammer i hovedet – for det er virkelig en ubehagelig oplevelse, og man aner ikke, hvorfor man får det skattesmæk.

Men men men! Lad ikke skatten være det, der holder dig tilbage for at få dine egne penge til at arbejde for dig.

Det skal du vide om skat

Som udgangspunkt skal du faktisk kun betale skat, hvis du tjener penge på dine investeringer. Og at tjene penge på sine investeringer er jo en god ting, og det er jo netop formålet med at investere sine penge. Så nu vil jeg tage dig igennem de mest gængse ting, som kan være rart at vide, uanset om du er i gang med at investere, eller du er på vej til at lave din første investering.

Det første, der kan være en god idé at kende forskel på, er realisationsbeskatning og lagerbeskatning. De to skatteformer er nemlig lidt hinandens modsætninger.

1. Realisationsbeskatning

Realisationsbeskatning – også kaldet realisationsprincippet – er, når en gevinst eller et tab på en investering først beskattes, når investeringen sælges eller realiseres. Det betyder, at du ikke betaler skat af en stigning i værdien af dine investeringer, før du faktisk sælger dem og dermed realiserer gevinsten.

Det praktiske

 • Realisationstidspunktet: Beskatningen sker først, når investeringen sælges.
 • Beregning af gevinst/tab: Gevinsten eller tabet beregnes som forskellen mellem salgsprisen og købsprisen. Har du købt til forskellige priser løbende, beregner man en gennemsnitlig anskaffelsespris.
 • Skattesats: Skattesatsen kan variere alt efter hvilken type investering, der er tale om. Men som udgangspunkt kan du forvente en skattesats på 27-42%.
 • Fradrag: Når du sælger dine investeringer med tab, kan du få et fradrag, som kan modregnes i dine gevinster.
 • Indberetning: Nordnet indberetter som udgangspunkt automatisk dine køb og salg til skat. Så du skal ikke foretage dig noget aktivt selv.

Lav eller høj skat af aktieindkomst

Når aktieindkomst beskattes efter realisationsprincippet, skelnes der mellem lav og høj beskatning. Aktieindkomst beskattes med enten 27% eller 42% afhængig af størrelsen på din aktieindkomst:

 • De første 61.000 kr. (2024) beskattes med 27%.
 • Beløb over 61.000 kr. (2024) beskattes med 42%.

Hvis du er gift og bor sammen med din ægtefælle, fordobles denne beløbsgrænse. Det betyder, at I sammen kan tjene op til 122.000 kr. på aktier til en beskatning på 27%. Indkomst derover beskattes med 42%.

2. Lagerbeskatning

Lagerbeskatning er, når en gevinst eller et tab på en investering beskattes løbende hvert år, uanset om investeringen er solgt eller ej. Det betyder, at du betaler skat af en stigning i værdien af dine investeringer hvert år, selvom du ikke har realiseret gevinsten ved salg.

Det praktiske

 • Lagerbeskatningen: Beskatningen sker årligt, baseret på investeringens markedsværdi ved årets udgang.
 • Beregning af gevinst/tab: Gevinsten eller tabet beregnes som forskellen mellem værdien d. 1. januar og d. 31. december hvert år.
 • Skattesats: Skattesatsen kan variere alt efter hvilken type investering, der er tale om. Men som udgangspunkt kan du forvente en skattesats på 27-42% ved aktieindkomst og 30-42% ved kapitalindkomst. Beskatningsformen afhænger af, hvad du har investeret i.
 • Fradrag: Hvis din investering er faldet i værdi, får du et fradrag.
 • Indberetning: Nordnet og andre investeringsplatforme indberetter som udgangspunkt automatisk værdistigninger til skat. Så du skal ikke foretage dig noget aktivt selv.

Lav eller høj skat af lagerskat

For kapitalindkomstafhænger skattesatsen af din øvrige kapitalindkomst (fx renteindtægter og -udgifter). Skatteloftet for kapitalindkomst er 42%, og typisk ligger satsen mellem 30-42%. Taler vi om aktieindkomst ved lagerskat, er satsen den samme som beskrevet ovenfor.

Skat og aktiesparekonto

Beskatningen på en aktiesparekonto fungerer forskelligt fra andre investeringskonti. Her er der nemlig for det første penge at spare, da skattesatsen kun er 17%. Beskatningen på en aktiesparekonto fungerer også efter lagerprincippet, hvorfor man skal betale skat hvert år. Her trækkes skatten direkte på kontoen omkring februar måned efter skatteåret.

Jeg håber, at du har mod på at kaste dig ud i dine første investeringer. Det ene udelukker ikke det andet. Du kan sagtens både investere på en aktiesparekonto og på et aktiedepot, hvor nogle af dine investeringer beskattes efter realisationsprincippet og andre efter lagerprincippet, fx hvis du bruger Nordnet One.

Jeg selv elsker at have en blanding af det hele. God fornøjelse.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer.Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Pernille Oldgaard
Moneymum | Finansøkonom | Tidligere filialdirektør

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
26 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Keld
Keld
2024-07-02 15:39

Er det ikke en fordel ved lagerbeskatning at man år efter år har en lavere sats for beskatning af de første 61.000?
Hvis man hvert år har en gevinst på fx 50.000 vil disse så ikke blive beskatter med 27% hvert år?
Ved realisationbeskatning efter 5 år vil man så have en gevinst på 5×50.000 hvor alt over 61.000 så vil blive beskattet med 42%.
Er det rigtigt?

Malene T
Malene T
2024-06-20 16:46

Hej Pernille, Tak for en fin artikel. Din motivation for artiklen er at informere om de forskellige skatteforhold for at undgå at få et skattesmæk. For både lagerbeskatning og realisationsbeskatning skriver du, at Nordnet indberetter automatisk til skal “Så du skal ikke foretage dig noget aktivt selv”. MEN har man ikke lavet sin forskudsregistrering korrekt, så får man jo et skattesmæk uanset om Nordnet indberetter automatisk eller ej! Jeg synes du burde beskrive, hvordan man bedst forskudsregistrerer de forskellige investeringer for det er her det virkelige problem ligger – jeg skal jo gætte på hvor meget mine forskellige investeringer vil… Læs mere

Lasse
Lasse
2024-06-20 09:34

Fordele ved realisationsbeskatning

 • Udskudt skat: Du udskyder din betaling af skatten, indtil du vælger at sælge din investering. Det giver dig mulighed for at udnytte renters rente-effekten mest muligt.

Hej Pernille. Tak for indlæg. Jeg forstår ikke hvad du mener med at man kan udnytte renters rente-effekten i forhold til Skat. Kan du give et eksempel på hvordan man får mere ud af at betale skat efter realisation end løbende år for år? mvh/L

Steen
Steen
2024-06-20 07:38

Hej Pernille. Selvom man bliver lagerbeskattet af en ratepension, havde jeg fået forståelsen af, at man stadigvæk skulle betale noget skat når man går på pension og begynder at få pensionen udbetalt. Har jeg misforstået noget?

Poul Nielsen
Poul Nielsen
Svar til  Steen
2024-06-20 10:34

Når ratepensionen udbetales, indgår den på linje med fx folkepension og ATP, der indkomstbeskattes som A-indkomst.
Det gælder det samlede beløb, der udbetales.
Dit eget indskud har du vel fået skattefradrag for, og avancen er vel blevet PAL-beskattet.

Kim S Pedersen
Kim S Pedersen
2024-06-19 22:37

Fint indblik i skatteregler. Vi har 4 børnebørn som hver især får 120 kr. Indsat på hver deres konto, hvordan vil du indvistere dem bedst for dem. Den yngste har 5000 og den ælste 9 år har 16.000

malene
malene
2024-06-19 21:42

Hej Pernille. Jeg bøvler stadig lidt mht. lager og realisastionsskat – mht. valg./hvad er bedst. Og det er der selvfølgelig ikk et klart svar på. HVIS man lagerbeskattes, så har man betalt skat. MEN hvis så ens værdipapir falder, vil man så miste mere. Eks. min investering købt til 100 kr. stiger med 25 kr. jeg betaler skat af det, hvorefter, tænkt eksempel. Den falder til 25kr i værdi, så har jeg tabt mere. Eller kan man ikke tænke ind i det? Spørgsmål 2: hvis man er en mini investor, er det så mere smart at fylde sin ASK op,… Læs mere

Poul Nielsen
Poul Nielsen
Svar til  malene
2024-06-20 10:44

Hvis din investering falder fra 125 kr til 25 kr i værdi, har du et tab, som kan modregnes i værdistigning i andre aktier, eller i følgende år.
Stigningen kunne være til 42% beskatning, og tabet til kun 27% beskatning, afhængigt af avancen totalt.
I så fald skal der betales 42 % i aktieindkomsskat ved stigning, men der gives kun 27% fradrag ved tab.
Det er en risiko ved lagerbeskatning

Ulla Iversen
Ulla Iversen
2024-06-19 20:37

Hej Pernille.
Tusind tak for at skære skattereglerne ud i pap.Jeg er dog ikke helt med på, hvad man skal gøre, hvis man ønsker, at ens ægtefælle skal give rettighed til at beløbsgrænserne bliver doblet op.
De bedste hilsner, Ulla

Poul Nielsen
Poul Nielsen
2024-06-19 20:37

Jeg undrer mig over, at der ikke er skat ved salg af lagerbeskattede aktier. Hvis værdien primo er fx 100.000 kr, og man sælger i løbet af året. dvs inden 31.12 til et beløb på fx 150.000 kr. er der en avance på 50.000 kr., som vel skal beskattes ?
Det er også en ulempe ved lagerbeskatning, at en stor kursstigning i år 1 til 42% beskatning, måske i år 2 efterfølges af et stor kursfald, hvor skatten kun er 27%

Klaus Folmann
Klaus Folmann
2024-06-19 20:34

Lav og høj aktiebeskatning gælder ikke for pensionister med fast ejendom. Ved samlede indtægter på ca. 227.000 incl. folkepension, betales 16% oveni som ejendomsværdibeskatming. Ved aktieindkomst 100.000 og samlede indtægter over 227.000, betales 42% + 16% = 58% i aktieskat.

flemming
flemming
2024-06-19 19:49

når man modtager pension og tillæg, påvirkes det så?

Peter Almer Frederiksen
Peter Almer Frederiksen
2024-06-19 19:23

Hej Pernille, superfin og letforståelig oversigt som jeg også tror gavner nybegyndere i skat af investeringer. 🙂
Der mangler lige et 1-tal her: “Beløb over 61.00 kr. (2024) beskattes med 42%”

Katrine Korning
Katrine Korning
Svar til  Peter Almer Frederiksen
2024-06-19 20:15

Hej Peter! Tusind tak for kommentaren. Det er hermed rettet 🙂 God aften. Mange hilsner Katrine

Mikkel
Mikkel
2024-06-19 10:09

Fejl under afsnittet 1. Realisationsbeskatning – Lav eller høj skat af aktieindkomst: 2×61.100=122.200 og ikke 114.400 som du skriver.

Katrine Korning
Katrine Korning
Svar til  Mikkel
2024-06-19 10:20

Hej Mikkel! Tusind tak for det, godt spottet. Det er nu rettet. Mange hilsner Katrine, Nordnet