Spring til hovedindhold

Pernille Oldgaard: Får dine børn også pengegaver? Så bør du oprette et depot for mindreårige

Mange forældre og bedsteforældre oplever glæden ved at give deres børn og børnebørn pengegaver til særlige begivenheder. Men hvordan kan du sikre, at disse pengegaver ikke bliver ædt op af inflation men i stedet bliver mere værd over tid?

Mange forældre og bedsteforældre oplever glæden ved at give deres børn og børnebørn pengegaver til særlige begivenheder som dåb, fødselsdage, jul eller andre store milepæle i livet. Det kan være en måde at hjælpe sine børn og børnebørn på og give dem en solid økonomisk start på livet. Men hvordan kan du sikre, at disse pengegaver ikke bliver ædt op af inflation men i stedet bliver mere værd over tid?

Mit svar er: opret et depot for mindreårige hos Nordnet og kom i gang med at investere dit barns pengegaver.

Et depot for mindreårige…

…er et supplement til den klassiske børneopsparing. Depotet oprettes på vegne af et barn og fungerer som en investeringskonto. På denne måde kan du investere pengegaver på vegne af dit barn, så pengene arbejder for jer over tid. Det er en fantastisk måde at forberede dit barn på en god og solid økonomi samt give dem en god start på voksenlivet.

Vil du åbne et depot for mindreårige, har Nordnet lavet en trin-for-trin guide: Suppler børneopsparingen

Investering med barnets frikort:
👶🏻 Depot for mindreårige.
🗓️ Kan frit hæves – der er ingen binding.
💰 Barnets personfradrag på 49.700 (2024) kan anvendes.
📈 Invester kun i værdipapirer der beskattes som kapitalindkomst.
👨‍👧 Hvis barnet modtager forhøjet børnebidrag fra den ene forælder, anvendes frikortet også.
🧾 Du behøver ikke at oprette barnets frikort, hvis deres investeringsgevinster ikke overstiger den årlige frikortsgrænse.

Det skal du være særligt opmærksom på👇

Når du skal investere via barnets frikort, er der nogle bestemte ting, du skal være opmærksom på, så du kommer godt igang 🎯

  • Beskatning
  • Frikort muligheden
  • Kapitalindkomst
  • SKATs positivliste
  • Forhøjet børnebidrag
  • Akkumulerende eller udbyttebetalende fond

Det er langt fra alle værdipapirer, du kan investere i, hvis du ønsker at opnå et helt eller delvist skattefrit afkast ved at investere via barnets frikort. Du kan fx ikke købe helt almindelige enkeltaktier.

For at opnå et helt eller delvist skattefrit afkast hos barnet og investere via dets frikort, skal der investeres i værdipapirer, der beskattes som kapitalindkomst, altså helt almindelig indkomst og ikke aktieindkomst. Forskellen er, når du investerer i værdipapirer, der beskattes som kapitalindkomst, kan du bruge frikortet. omvendt når du investerer i værdipapirer, der beskattes som aktieindkomst, skal barnet betale den normale aktieskat på 27 % af gevinsten. Derfor synes jeg, at det giver mest mening at kigge på investeringer, som beskattes som kapitalindkomst, når du ønsker at dit barns pengegaver skal vokse 📈

Og hvordan finder du dem? Værdipapirer, som beskattes som kapitalindkomst, vil oftest være investeringsforeninger baseret på obligationer, akkumulerende investeringsfonde og ETF’er. Det vigtige er, at de værdipapirer, du investerer i, ikke fremgår af det, der hedder SKATs positivliste. Positivlisten er en liste over fonde, der beskattes som aktier. Den finder du her: ”Lister over aktiebaserede investeringsselskaber 2023”.

Så når du finder en fond eller en EFT du vil investere i, er du nødt til at krydstjekke med positivlisten for at finde ud af, om fonden er aktiebeskattet eller kapitalbeskattet.

Det er en meget lang liste med fonde, som du altså ikke skal investere i. Listen opdateres hvert år, men også en gang imellem i løbet af året. Du skal altså holde løbende øje. Besværligt? Yes, helt enig!

Derfor kan det også være en god ide at vælge nogle af Nordnets egne fonde eller Nordnet One, som både er beskattet som kapitalindkomst og ikke fremgår af SKATs positivliste.

Du skal desuden være opmærksom på, om du investerer i en akkumulerende fond eller en udbyttebetalende fond.

👉 Hvis du investerer i en udbyttebetalende fond, vil du typisk en gang årligt modtage et udbytte. Udbytte er en del af afkastet, du modtager som investor i en udbyttebetalende fond, og dette udbytte beskattes som aktieindkomst hos dig som forælder, hvis det er dig, der har indsat pengene på barnets depot – også selvom det er en gave fra dig. Hvis derimod gaven kommer fra fx bedsteforældre, vil de ikke blive beskattet af udbyttet.

👉 Hvis du investerer i en akkumulerende fond, bliver der ikke udbetalt udbytte. Her geninvesteres udbyttet i stedet, hvilket betyder, at det tilføjes fondens indre værdi, og din investering vil stige. Så ved at investere i akkumulerende fonde, slipper du som forældre for at blive beskattet med 27% af eventuelle udbytter, som barnet måtte få.

Hold øje med…

Hvis barnet har andre indtægter ud over afkast på værdipapirer, vil der blive brugt af barnets frikortet, og således vil der være et mindre beløb tilbage, som barnet kan benytte til et skattefrit afkast.

Ud over dit barns eventuelle fritidsjob, skal du også være opmærksom på forhøjet børnebidrag, hvis du er skilt. Barnet vil nemlig blive beskattet af det beløb, der overstiger normalbidraget. Så tjek reglerne, hvis dit barn modtager forhøjet børnebidrag.

Hvis du gerne vil investere i enkeltaktier for dit barn, skal du overveje at gøre det på den klassiske børneopsparing i banken, da denne type opsparing er 100% skattefri uanset, hvad der investeres i.

___________________

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer.Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Inden du investerer i en fond, bør du læse prospektet, som er tilgængeligt hos fondsselskabet og central investorinformation, som du finder i ordreafgivelsesvinduet samt på fondens produktside pånordnet.dk.Nordnet modtager provision fra salg af fonde.Se alle satserher.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
21 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Allan Törnqvist
Allan Törnqvist
2023-12-08 09:19

Hej Pernille. Lige et par spørgsmål vedr. evt. oprettelse af Nordnetkonto til mindreårig. Hvis nu jeg som bedsteforældre ønsker at give pengegaver til mit barnebarn, så må jeg i 2023 overføre 71.500, – . Den kvinde jeg er gift med er ikke barnebarnets mor, så hun kan vel ikke samtidig give skattefri pengegaver – ej heller hvis barnets biologiske mor ikke formår at udnytte det skattefrie gavebeløb – eller? Når du skriver, at et årligt udbytte vil blive beskattet hos forældrene. hvis det er dem der har indbetalt på barnets depot….men ikke hvis det er bedsteforældrene der har indbetalt, kan… Læs mere

Pernille Oldgaard
Pernille Oldgaard
Svar til  Allan Törnqvist
2023-12-15 12:01

Kære Allan Tak for dine spørgsmål. Det er korrekt, at du må give dit barnebarn 71.500 kr. i skattefri gave i 2023 og så må du igen give en ny gave 1.1.2024 og der er grænsen hævet til 74.100 kr. I forhold til din kone, så forstår jeg loven sådan, at hun gerne må give til dit barnebarn ud fra denne §, men hvis I vil være helt sikre, så ring og spørg hos skat. § 22 En person kan afgiftsfrit give gaver, hvis samlede værdi inden for et kalenderår ikke overstiger et grundbeløb på 58.700 kr. (2010-niveau) til  a) afkom, stedbørn… Læs mere

Nick
Nick
2023-11-10 15:35

Rigtig god artikel og super informativ kommentarstrøm. Mange tak Pernille.

Tommy Thøgersen
Tommy Thøgersen
Svar til  Nick
2023-11-27 17:25

Hej Pernille,
Super god artikel.
Jeg har lige flyttet begge mine drenges (15 & 17 år) børneopsparinger fra banken over til Nordnet og valgt at investere dem i Nordnets egne fonde. Tænker du at det er dumt ift. den store fylder 18 år her til Januar?

Og hvordan er det med pengene man overfører. Lige pt. smider jeg selv et månedligt beløb over hver mdr som deres månedsopsparing køber for. Ender jeg skal med at skulle betale skat af noget fra deres konto der?

Hav en god aften.
Mvh Tommy

Pernille Oldgaard
Pernille Oldgaard
Svar til  Tommy Thøgersen
2023-12-01 10:30

Hej Tommy, Tak for dit spørgsmål. Jeg synes du skal tale med den store om, at han har mulighed for at beholde de her investeringer. Fordi han bliver 18 år, betyder det ikke, at han skal bruge pengenen. Hvis han derimod står og skal bruge dem indenfor et par år på noget specifikt, så anbefaler man som udgangspunkt ikke at investere pengene. Så jeg synes helt klart, at du skal tage en god snak med din store om det? Du kan godt investerer og bruge dine børns frikort, hvis du fx investerer i Nordnet one, så er du home safe,… Læs mere

Pernille Oldgaard
Pernille Oldgaard
Svar til  Nick
2023-12-01 10:31

Tusind tak for din pæne kommentar Nick!
Glædelig 1, december 🙂

Pernille Oldgaard
Pernille Oldgaard
Svar til  Nick
2023-12-15 11:50

Tusind tak for det Nick 🙂

Kent
Kent
2023-10-31 09:15

Hej Pernille

Nu ved jeg godt at du er ansat af Nordnet og du derfor gerne skal promovere deres produkter. Men det er værd at nævne at det bedste er at oprette et depot på en børneopsparing i banken, og hvis dit barn får penge så overføres de til børneopsparingen og aktier købes herfra. Så skal der ikke betales en krone i skat om 10-20 år når aktierne evt sælges. Præmissen er selvfølgeligt at du ikke allerede har overført de årlige 6000 som må overføres til børneopsparingen. 🙂

Søren
Søren
Svar til  Kent
2023-10-31 11:26

Det kommer da helt an på hvad omkostningerne er i banken..
Det jeg har kunnet finde ud af, er at jeg skal give op imod 3,5% i årlige omkostninger afhængigt af den fond du sætter pengene i

Kent
Kent
Svar til  Søren
2023-10-31 15:54

Det er fonden du betaler til, ikke depotet. Hvis du køber enkeltaktier på en børneopsparing skal du ikke betale noget 🙂

Kent
Kent
Svar til  Pernille Oldgaard
2023-11-01 12:53

Ja det er korrekt du skal selvfølgeligt betale kurtage på 29 kr. Men det bør stadig på lang sigt være bedre end at betale 27-42% af afkastet. Lad os sige vi køber Tesla i dag for $200 og den 10x’er på eksempelvis 18 år til $2000. Så vil det i alle tænkelige tilfælde være langt bedre at betale 29kr og slippe for skat end at betale 27-42% af $1800. på 18 år vil afkast som disse ikke være urealistiske og selv hvis aktien på 18 år blot fordobler (hvilket er urealistisk) så vil det stadig være en bedre deal. Er… Læs mere

Kent
Kent
Svar til  Kent
2023-11-01 12:55

EDIT: ahh jeg missede lige de alle sidste 2 linjer hvor du selv nævner børneopsparing til enkeltaktier, det er det jeg prøver at argumentere for. Min fejl 🙂

Kent
Kent
Svar til  Pernille Oldgaard
2023-11-02 08:58

De regler omkring depot på børneopsparing du ridser op her var jeg ikke klar over. Faktisk har jeg selv til min datter et depot med 100% Tesla og min privatrådgiver har ikke sagt noget om at man højest måtte have 20% i en enkelt aktie på trods af at jeg har gjort det klart for hende at jeg har 100% af aktierne i samme virksomhed. Jeg tror lige jeg skal have fat i min privatrådgiver og høre omkring det. Tak for at nævne det 🙂

Kent
Kent
Svar til  Pernille Oldgaard
2023-11-02 15:50

Update. Jeg skrev til min bankdame og du har helt ret. Det havde hun åbenbart ikke lige ment var relevant at nævne for mig da hun opfordrede mig til at rykke min datters aktier over på børneopsparingsdepot. Tusinde tak for at gøre opmærksom på dette, det er da bestemt en relevant begrænsning 🙂

Hanne
Hanne
Svar til  Kent
2023-11-03 10:39

Hej Pernille.
Jeg har investeret børneopsparing som pulje med den risiko jeg kunne have nerver til. Jeg skal lige forstå det korrekt. Der er omkostninger (for bankens service) men er der også omkostninger i form af, at banken får en andel af evt. positivt afkast?

Hvordan får jeg præcis viden om udgifter for puljen? Jeg tænker på om det kan betale sig at droppe børneopsparingen på 6000kr pr år og investere pengene i Nordnet eller andet sted. Mine børn har endnu ikke indtægt, og det drejer sig kun om de 6000kr pr år.
Mvh Hanne