Spring til hovedindhold

Aktivér dine udbytter – det vil dit fremtidige jeg takke dig for

I starten af året udbetaler investeringsforeninger og fonde årligt udbytte. Sådan får du mere ud af udbyttet med geninvestering.

Investerer du i investeringsforeninger og fonde? Så læs med her. Begyndelsen af året er oftest der, hvor investeringsforeningerne og fondene udbetaler deres årlige udbytte. I år sker det i begyndelsen af februar 2024 på en lang række af de største danske investeringsforeninger.

Det er udbytterne fra deres resultater i 2023, som udbetales i starten af 2024. Afkastet på investeringer i 2023 var blandet, afhængig af hvor dine investeringer var. Investering i danske aktier var en blandet oplevelse, mens udvalgte amerikanske aktier var den diametrale modsætning. Forventningen er derfor, at udbytterne over en bred kam minder om de udbytter, der blev udbetalt i 2022. Som altid er der undtagelser, så for nogle private investorer kan udbyttedagen være en festdag – også selvom der skal betales skat af udbyttet.

Få mere ud af udbyttet gennem geninvestering

Der er nogle detaljer, som kan være værdifulde for dig at kende, hvis du vil have dit udbytte til at arbejde for dig og få mere ud af din formue på længere sigt.Lad os regne lidt på, hvad det kan blive til over tid.

I grafen herunder ser vi et eksempel på en opsparing på 100.000 kr. Der er ingen løbende indbetaling, et årligt afkast på 5% og en udbyttebetaling på 2% af formuen, som der skal betales 27% i udbytteskat af.

Kilde: Egen tilvirkning. Viser udviklingen efter udbytteskat, men før realisationsbeskatning. Grafen er ikke en prognose for fremtidigt afkast.

Grafen viser forskellen på, hvad din formue kan blive til, hvis du geninvesterer dit udbytte (de turkise søjler), og hvis du ikke geninvesterer dit udbytte (de lyserøde søjler).Over tid løber der et afkast på i begge eksempler. Efter 10 år er investeringen vokset til:

  • 154.700 kr. hvis du geninvesterer dine udbytter
  • 133.600 kr. hvis du ikke geninvesterer udbytterne.

Over 30 år er de 100.000 kr. vokset til cirka 241.000 kr., hvis du ikke geninvesterer udbyttet, det er blevet til hele 370.000 kr., hvis du geninvesterer.

Med andre ord: Forskellen mellem geninvestering eller forbrug er over 10 år ca. 21.000 kr., mens det over 30 år bliver til hele 129.000 kr. i forskel (de lysegrønne søjler). Også selvom der årligt betales udbytteskat på 27% af de 2%, der udbetales i udbytte.

Hvis du som investor skal leve for eller på anden vis har brug for udbytterne løbende, skal du ikke geninvestere dem. Det ændrer naturligvis det samlede billede, for så vil formuen arbejde mindre for dig og over en længere årrække, vil du få mindre ud af at geninvestere dine udbytter.

Eksemplet herover tager ikke udgangspunkt i realisationsskat, når beviserne sælges.

Hvad kan jeg så vælge at gøre?

Hvis du tænker, at du ikke har brug for din investering nu og hér, og synes, at det kan give god mening at aktivere din opsparing, så kan du via vores månedsopsparing automatisk få geninvesteret de udbytter, der bliver udbetalt til dit aktiedepot – helt uden omkostninger.

Bemærk derfor også, at hvis du har en månedsopsparing knyttet til dit depot, og du vil gøre brug af de udbytter, der bliver udbetalt, så skal du flytte pengene, inden den almindelige månedlige handel via din månedsopsparing igangsættes. Hvis du ikke når det, kan du altid sælge det beløb, du har brug for.

Værdien falder, hvorfor gør den det?

Når udbytterne udbetales, er det fx investeringsforeningerne, der skal udbetale dem til investorerne. Enten som følge af, at der er realiserede gevinster ved salg af beviser i investeringsforeningen, eller fordi de underliggende selskaber udbetaler udbytte. Når udbyttet udbetales, falder kursen på investeringsforeningen derfor.

Det giver mening, fordi investeringsforeningens samlede kapital falder, når den udbetaler udbytterne. Man kan tænke lidt på det, som at “kagen bliver delt op i flere stykker” og delt ud til investorerne.Det er med andre ord dine egne penge, du får udbetalt.

Eksempelvis betyder det, at hvis dit investeringsbevis er 120 kr. værd pr. styk, og der udbetales 10 kr. i udbytte, så bør værdien af dit investeringsbevis falde til 110 kr. Til gengæld har du modtaget 10 kr. kontant før udbytteskat. Det er den samme størrelse på kagen, dog delt op i flere stykker.

Vær opmærksom på, at der altid betales udbytteskat af udbytte fra danske investeringsforeninger.

Hvornår udbetaler investeringsforeningerne udbytte?

Hvis du gerne vil vide præcist, hvor stort dit udbytte er, så anbefaler vi, at du ser nærmere på de enkelte udbyderes hjemmesider. Her er en oversigt over de forventede datoer for udbetaling af acontoudbytter for 2023 på de investeringsforeninger, hvor der er flest investorer hos Nordnet:

InvesteringsforeningForventet datofor udbetaling
Danske invest09.02.2024
Nordea InvestUkendt
Sparinvest/SparIndex06.02.2024
Nykredit Invest06.02.2024
Multi Manager Invest06.02.2024
MajInvest02.02.2024
C Worldwide25.01.2024
BankInvest06.02.2024
FormuePleje06.02.2024
SEB InvestMarts 2024

Mangler du inspiration til, hvordan du kan genaktivere dit udbytte?

Hvis du er på udkig efter, hvordan du kan genaktivere dit udbytte, har vi her samlet et bud på, hvor du kan finde inspiration:

Nordnets syv indeksfonde giver dig mulighed for at investere bredt og billigt i aktiemarkedet, uden at du skal betale kurtage. Indeksfondene er akkumulerende (betaler ikke udbytte, men geninvesterer udbyttet for dig i fonden), og du skal derfor ikke tænke på, at du skal geninvestere dine udbytter hvert år.

Nordnet One er en oplagt mulighed, hvis du leder efter fonde med en blanding af aktier og obligationer, hvor risikoen spredes, og hvor udbyttet automatisk geninvesteres.

Du kan investere i Nordnets indeksfonde og Nordnet One via en månedsopsparing. På den måde bestemmer du selv størrelsen på din investering hver måned.

Find de investeringsforeninger, der passer dig

Ønsker du billige investeringsforeninger, dem med det bedste afkast eller de mest bæredygtige investeringsforeninger? På vores inspirationsside har vi gjort det nemt for dig at få et overblik, så du kan finde værdipapirer, der passer til dine behov.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer.Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage. Inden du investerer i en fond, bør du læse prospektet, som er tilgængeligt hos fondsselskabet, og central investorinformation, som du finder i ordreafgivelsesvinduet samt på fondens produktside pånordnet.dk.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
1 Kommentar
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Lars Michael
Lars Michael
2024-03-19 21:43

I eksemplet nævnes beskatning på 27%.. men det er vel kun op til det ret lille beløb 61000,- herefter er det 42%?