Spring til hovedindhold

Aktivér dine udbytter

Inden længe udbetaler de fleste danske investeringsforeninger udbytter for 2022. Vil du have udbytterne til at arbejde for dig, har Head of Business Management, Brian Buus Madsen, samlet nogle af sine bedste tips.

Primo februar 2023 udbetaler de fleste danske investeringsforeninger udbytter for året 2022. Afkast i 2022 var for mange investorer virkelig dårligt, så derfor må det forventes, at udbytterne bliver markant mindre end det, der blev udbetalt i februar 2022. Der er dog få undtagelser, så for nogle private investorer kan det være en festdag, når udbytterne triller ind på kontoen. Men der er dog nogle detaljer, som kan være værdifulde for dig at kende, hvis du vil have dit udbytte til at arbejde for dig.

Historisk afkast – med og uden udbytter

Kilde: Nordnet

Forudsætninger i ovenstående graf:

  • Startformue: 300.000 DKK
  • Årligt afkast på aktier: 5%
  • Årligt udbytte på aktier: 2%
  • Årlig skat på udbytter: 27%

Som det fremgår af grafen, så giver det en fin rentes rente-effekt at geninvestere udbytterne, også selvom der årligt betales 27% i udbytteskat af de 2%.

Hvis du som investor gerne vil bruge udbytterne løbende, skal du naturligvis ikke geninvestere dem, men så vil din formue i ovenstående eksempel ende med at være ca. 380.000 DKK mindre om 25 år, end hvad den kunne have været. Du vil i løbet af de 25 år dermed have brugt 194.919 DKK, der svarer til summen af alle udbytter efter skat i 25 år.

I dette eksempel er der ikke trukket løbende skat af det årlige afkast på 5%, hvilket skal betales, når aktierne sælges.

Husk, at du selv skal geninvestere det udbytte, du får udbetalt. Her kan du fx bruge vores Månedsopsparing, hvor du kurtagefrit kan investere i investeringsforeninger og ETF’er på ny.

Husk: Værdien falder, når udbytterne udbetales

Mange investorer glemmer ofte, at udbytte er en værdi af investeringen, der udbetales kontant til investeringsforeningens investorer.

Udbyttet er lovbestemt og afhænger hovedsageligt af to faktorer:

  • Udbytte fra de underliggende aktier i investeringsforeningen.
  • Realiserede kursgevinster på de underliggende aktier og obligationer. Er der realiserede kurstab, vil disse blive modregnet.

Vær også opmærksom på, at der tilbageholdes 27 procent i acontoskat på aktieudbytter fra danske investeringsforeninger.

Nu tænker du måske: ”Jo jo, men hvad betyder det konkret for mig?”

Det betyder, at hvis dit investeringsbevis fx er 120 kroner værd pr. styk, og der udbetales 10 kroner i udbytte, så bør værdien af dit investeringsbevis falde til 110 kroner. Til gengæld har du modtaget 10 kroner kontant før udbytteskat.

Savner du inspiration til geninvestering af dine udbytter?

Hvis du er på udkig efter spændende investeringsforeninger, har vi her samlet et bud på, hvor du kan finde inspiration.

Nordnets seks indeksfonde giver dig mulighed for at investere bredt og billigt i aktiemarkedet, uden at du skal betale kurtage. Indeksfondene er akkumulerende, og du skal derfor ikke tænke på, at du skal geninvestere dine udbytter hvert år.

Nordnet One er også en oplagt mulighed, hvis du leder efter fonde med blanding af aktier og obligationer, hvor udbyttet automatisk geninvesteres. Dertil er det muligt at investere i Nordnets indeksfonde og Nordnet One via en Månedsopsparing. På den måde bestemmer du selv størrelsen på din investering hver måned. Hvis det lyder som noget for dig, kan du se mere om Månedsopsparingen her.

Find de investeringsforeninger, der passer dig

Ønsker du billige investeringsforeninger, dem med det bedste afkast eller de mest bæredygtige investeringsforeninger? På vores inspirationssider kan du finde værdipapirer, der passer til dine behov.

Vi har nemlig gjort det nemt for dig at få et overblik lige her.

Vil du se, hvor stort et udbytte du modtager på dine investeringsforeninger?

Tjek investeringsforeningens hjemmeside, hvor du kan finde oplysninger på præcis dine afdelinger.


Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer. Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
15 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Kristian E. Jensen
Kristian E. Jensen
2023-01-17 09:18

Hvad er egentlig fordelen ved at udbetale udbytter i forhold til et tilbagekøbsprogram? Investorerne har jo bedre mulighed for at optimere beskatningen. Jeg kan ikke se ulempen.

Kristian E. Jensen
Kristian E. Jensen
Svar til  Brian Buus Madsen
2023-01-17 15:13

Men får man ikke en endnu bedre forrentning ved at udskyde beskatningen?

Det lyder som om, at vi har en lovgivning der favoriserer udenlandske investeringsforeninger.

Stine Schmidt
Stine Schmidt
2023-01-23 17:38

Ved månedsopsparing, skal man da opskrive den følgende måneds investeringsbeløb eller investeres for det indgåede udbytte plus den månedlige overførsel automatisk?

Per Andersen
Per Andersen
Svar til  Stine Schmidt
2023-01-23 19:50

Ja det skal du. Hvis man nu investerer 3000 kr om måneden og du sætter månedsopsparingen til 5000 kr. Så vil der kun blive købt for 3000 kr, fordi, der er jo ikke flere penge at købe for. Men når der bliver udbetalt udbytte. Så vil de blive geninvesteret, da den vil prøve at købe for 5000 kr.

Jens
Jens
Svar til  Brian Madsen
2023-02-15 23:45

Hej Per
Har I overvejet at lave en feature, der kan geninvestere udbytter? Danske Banks investeringsmodul i mobilbanken har f.eks. et geninvesteringsfunktion, som automatisk investerer dit udbytte.
Mvh
Jens

Sean Jensen
Sean Jensen
Svar til  Jens
2023-02-16 09:54

Hej Jens
Det er helt bestemt på tale, for os at arbejde på og tilbyde sådan en feature. Vi kan dog ikke sige noget om, hvorvidt det skulle blive en realitet eller hvornår.
Som også beskrevet tidligere i tråden her, kan man som alternativ bruge månedsopsparingen, som en inddirekte geninvesterings feature. Vær dog opmærksom på, at det her kan være nødvendigt, at man justerer beløbet for, hvor meget ens månedsopsparing skal handle for.
Mvh
Sean Jensen

Anders E
Anders E
2023-01-23 20:15

Kære Nordnet.

Flere pengeinstitutter tilbyder gratis geninvestering af udbytte.
Har I denne feature? Hvis ikke, hvad er årsagen til det?

John Drechsler
John Drechsler
2023-02-09 18:24

Om reinvestering: Jeg synes det er misvisende ikke at beregne skat af gevinsten, hhv. 27/42%. Forskellen med geninvestering og hæve udbyttet er meget mindre end beregningerne og grafen giver udtryk for.

John Drechsler
John Drechsler
Svar til  Brian Madsen
2023-02-10 10:01

Hej Brian.
Du skriver i din sidste sætning at der ikke er beregnet skat af gevinsten på reinvestering.
Der skal vel betales skat af kr. 380.000,- dvs 27% af 56.500,- og 42% af 323.500,- i alt 151.125,-
Fortjeneste efter skat er 228.875,-
Alternativ forbrugt udb. 194.919,-
Netto gevinst 33.956,- ved at vente i 25 år

Har jeg forstået det rigtigt?

Med venlig hilsen
John