Spring til hovedindhold

Her er Nordens største og mest populære aktier

Alle kender Novo Nordisk, men kender du de andre store selskaber i Norden? Vi har samlet fire grafikker om vores nabolande. For selvom vores investorer generelt er glade for at investere i danske aktier, findes der mange muligheder lidt længere mod nord. Kig med her og se de største selskaber, mest populære aktier, udviklingen i centrale aktieindeks og de fire økonomiers størrelse i forhold til hinanden.

De 10 største selskaber

Novo Nordisk topper listen over de største selskaber i Norden målt på markedsværdi (mia. kr.) og blev for nylig det største selskab i hele Europa. Med under halvdelen af Novos markedsværdi finder vi også et andet selskab inden for pharma i den øverste del af listen, svenske AstraZeneca, efterfulgt af det norske energiselskab EQUINOR. Se hele top-10 her:

Graferne viser de største selskaber i Danmark, Norge, Sverige og Finland målt på markedsværdi, mia. kr., pr. 13. september 2023. *Nordea Bank er børsnoteret i flere nordiske lande, men tæller som finsk her, da hovedsædet ligger i Finland.

Mest populære aktier og største sektor

Hvad fylder hos investorerne? Den kendetegnende sektor er forskellig fra land til land og skinner også igennem i listerne over de danske, svenske, norske og finske aktier, der er mest populære blandt Nordnets kunder i hvert land. Få overblikket her:

Største sektor og mest populære hjemlige aktier i Danmark, Norge, Sverige og Finland blandt Nordnets kunder pr. 13. september 2023.

Kommentar fra investeringsøkonomen

Hvad køber man, når man køber aktier i …?

  • Norge: “Det toneangivende indeks hedder OBX og dækker primært energi, shipping og fiskeopdræt.”
  • Sverige: “Indekset hedder OMX-S30. Det omfatter traditionel industri og pharma, men samtidig er der masser af muligheder for at investere i mindre og nye selskaber.”
  • Finland: “I det store indeks OMX-H25, også kendt som HEX, er der først og fremmest Nokia, skovindustri og traditionel industri at investere i.”
  • Danmark: “Der er ingen over og ingen ved siden af Novo Nordisk og i det hele taget fylder medicinalindustrien markedsværdigmæssigt mest i OMX-C25.”

Per Hansen, investeringsøkonom hos Nordnet.

Centrale aktieindeks

Alle fire lande har et toneangivende aktieindeks, som omfatter landets vigtigste selskaber. Figuren her viser de seneste fem års udvikling for OMX-C25 (Danmark), OMX-H25 (Finland), OBX (Norge) og OMX-S30 (Sverige):

Kilde: Yahoo Finance. Historiske afkast er ingen garanti for fremtidige afkast.

Økonomierne

Hvor store er økonomierne egentlig? Her er de målt på indbyggertal og BNP.

Indbyggertal og BNP (2022) i Danmark, Sverige, Norge og Findland. Kilde: Worldbank.org.

Hvis du vil sprede fine investeringer ved at kigge på tværs af landegrænser, sektorer og industrier, kan du finde mere inspiration til din næste investering her:

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer. Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer