Spring til hovedindhold

Mens vi venter på lavere renter: Hvor skal aktierne hen i 2024?

Det er nu 5 uger siden, den amerikanske centralbank sendte, hvad investorerne opfattede som startskuddet til ‘risk on’. Siden dengang er der sket meget, men er der mere at hente for investorerne, og kan de se frem til et tronskifte?

På det seneste møde i den amerikanske centralbank fik investorerne efter min mening en ‘invitation’ til at øge deres risiko i investeringsporteføljerne. Se eller gense min kommentar i det her link.

Hvad er sket?

Aktierne er steget, og markedsrenterne er faldet. Investorerne var allerede i ‘købshumør’, og den amerikanske centralbank Federal Reserves meddelelse har blot yderligere forstærket den tendens. Det er ikke kun aktieinvestorerne, som har nydt godt af den udvikling, men også obligationsejerne og traditionelt blandede investorer med 60/40-investering (60 % aktier og 40 % obligationer).

Hvorfor er det sket?

Aktierne er ikke blot steget, men stigningerne er blevet bredt mere ud. Investorerne har ikke kun købt mere i de ‘fantastiske 7’ amerikanere (Netflix, Tesla, Apple, Amazon, Microsoft, Nvidia og Google) og de ‘3 fede’ (Novo Nordisk, Eli Lilly og Zealand Phama), men har også bredt deres investeringspenge i aktier ud til en større del af aktiemarkedet. Det er både en naturlig udvikling, men også et sundhedstegn. Det viser, efter min mening, at interessen for selskaber, som over de seneste år er blevet glemt eller sat på pause, er stigende. Det viser en stigende risikolyst og fornemmelse med investorer, som kigger mere individuelt, end udelukkende at købe det som ”naboinvestoren” har i kikkerten.

Tronskifte?

Jo mere risikolysten stiger, jo større vil mulighederne være for, at de seneste års klare vindere ikke per definition igen vil være der, hvor investorerne får de bedste afkast. I så fald vil det også på aktiemarkedet være et tronskifte, hvor der vil være andre end de 7 + de 3, som vil drive udviklingen.

Hvad venter investorerne på?

Investorerne venter på, at centralbankerne skal sænke renterne. Det vil, hvis forventningerne holder, i løbet af de næste 1-2 kvartaler starte en rentecyklus, hvor flere nedsættelser i træk vil blive igangsat. Først i USA og siden i Europa. Andre steder i verden kan renteudviklingen se helt anderledes ud. I Kina steg renterne eksempelvis aldrig. Kina har ikke problemer med, at priserne har været stigende, men kæmper derimod med faldende priser og svag vækst. Det har været en af årsagerne til at de kinesiske aktier har skuffet fælt og udviklet sig meget dårligt de seneste år. Når jeg taler om rentenedsættelser, tænker jeg således først og fremmest på USA og Europa.

Investorer løber altid i forvejen

Der er som altid masser af ”gode og indlysende grunde” til at være nervøs for aktier. Det er business as usual. Aktuelt er det en uafsluttet krig i Ukraine, markant stigende spændinger i Det Røde Hav, Kina/Taiwan, rentefald eller ej, inflationsudvikling og sikkert en del flere faktorer, der fylder. Det er ikke givet, at disse udfordringer går væk. Nogen har været der længe, mens andre er kommet til. Mens vi som individer slider med at vænne os til den store usikkerhed, og det er tidskrævende, har aktieinvestorerne en tendens til at indprise en del af disse på et meget tidligt tidspunkt for så at komme videre. Det er formentlig også sket denne gang. Derfor er det mest sandsynlige, at 2024 byder på masser af geopolitik og usikkerhed, aftagende vækst og inflation. Men også, og det er vigtigst, faldende renter, som alt i alt vil give investorerne alibiet til at købe flere aktier og sikre fornuftige afkast.

Hvad med den svage økonomi?

Det vil kun være naturligt, hvis nogen er skeptiske over, om 2024 nu også bliver godt, fordi økonomien ikke ser ud til at have det specielt godt med aftagende amerikansk vækst, lavvækst i Europa og et større økonomisk spørgsmålstegn og usikkerhed i Kina.

De ydre og indre faktorer

Der er to faktorer, som driver aktier. Den første kalder jeg den ”ydre””. Her tænker jeg på, om den globale vækst i samfundsøkonomien tillader virksomhederne at vokse tilstrækkelig meget i deres omsætning og indtjening. Den ydre faktor er udfordret, men det ved investorerne formentlig og forhåbentlig. Den ”indre” investeringsfaktor er de forhold, som driver investorerne til at købe eller sælge aktier. Her tænker jeg på alternativerne til aktier, som både kan være obligationer eller især kontanter, som for første gang i et par år giver et fornuftigt afkast. Det er især den indre kraft, som jeg tænker på, når jeg fastholder at 2024 bliver et fornuftigt aktieår for investorerne.

Mit ”Breaking news” fra 14/12 gælder således fortsat for 2024 som helhed.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer.Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
2 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Claus
Claus
2024-01-17 09:50

Mange tak for dit indlæg. Det er som sædvanlig høj klasse og du formidler altid på en klar og god måde.
Hører jeres Podcast og læser jeres artikler, – tak for jeres indsats som gør os “menige” investorer bedre rustet til at tage beslutninger og få overblik.