Spring til hovedindhold

Breaking: Har centralbanken lige sendt det signal, alle investorer har ventet på?

Federal Reserve fastholdt som ventet renten, men det var ikke det, som investorerne tog med sig. Gav Powell lige en friløber til et kæmpe risk-on?

Denne artikel er opdateret 11. januar 2024:

For en måned siden trak jeg ”breaking news”-kortet efter et amerikansk centralbankmøde. For mig var udfaldet af mødet definerende for investorernes lyst til at købe ind på risikovillige aktiver. Det, som sker nu, er, at den udvikling er ved at ”folde sig ud”. Jeg kan i de her dage se signaler på, at investorerne har fået lyst til at købe lidt flere aktier. Samtidig er deres appetit på at købe nogle andre aktier end blot de ”fantastiske 7” eller ”3 fede” også stigende. Appetitten er dog stadig geografisk koncentreret til primært USA/Europa. Det skyldes først og fremmest, at investorerne her kan se de bedste muligheder for, at investeringsklimaet ændrer sig fra ”høj inflation uden centralbankunderstøttelse” til ”aftagende inflation og gode muligheder for lavere renter”.


Hvad er der sket?

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve (FED), har i går (den 13. december kl. 14:00 New York-tid) meldt ud, at de fastholder renten. Det er i sig selv som ventet. Men Jerome Powell, chef for centralbanken, sagde også noget andet og mere interessant. Nemlig at de samtidig udvider de forventede rentefald for 2024 med en enkelt nedsættelse af FED Funds.

Hvad betyder det?

For investorerne betyder det, at de føler sig sikre på, at der ikke kommer flere renteforhøjelser. Og det kan være afgørende for at få startet en ny rentecyklus, hvor renterne begynder at falde som en slags dominoeffekt.

Markedet har reageret helt efter den bog. Den amerikanske dollar er svækket, fordi renterne falder – og aktierne stiger. De aktier, som stiger mest, er de mindre aktier. Altså ikke de “magnificent 7” og de “3 fede” (Novo Nordisk, Eli Lilly og Zealand Pharma), som de fleste investorer ellers har koncentreret deres investeringer om i gennem det seneste år.

Hvorfor er det vigtigt?

Det her er en vigtig pointe fra FED for de private investorer, fordi det betyder, at fremtiden lige pludselig kan se helt anderledes ud for en række af de mindre aktier, som ellers er blevet forbigået af de fleste investorer i år. Indekset Russell 2000, som indeholder 2000 af de mindre USA-aktier, steg i går 3,52%. Det er i den grad bemærkelsesværdigt for enhver investor, der leder efter steder at investere uden for de allerstørste aktier.

Kilde: Yahoo Finance. Udviklingen i Russell 2000 indekset i går, den 13. december 2023.

Investorer med lille risikoappetit har forskanset sig i ”7+3”

2022 og 2023 har været udfordrende år for de fleste investorer. De aktieafkast, som har været opnået, er kommet i relativt få selskaber. Det er ikke noget nyt, at de største og mest succesrige aktier tiltrækker de fleste penge. Men det, som er lidt anderledes nu, er:

 • AI og fedme tiltrækker næsten alle aktiepenge
 • de 10 største selskaber i verden målt på markedsværdi er amerikanske
 • 70% af en developed world-portefølje er USA-aktier
 • investorerne har generelt haft en mindre risikoappetit
 • udenfor 7+3 (de “magnificent 7” og de “3 fede”) kniber det med lysten til at købe ind og investere. Her har den økonomiske udvikling og rentepåvirkningen også haft en effekt på den individuelle risikopræmie

FED kæmper stadig med inflation og renten – officielt i hvert fald

”Centralbankchef Jerome Powell er enten blevet misforstået eller overfortolket.” Sådan vil i det mindste nogen opfatte markedsudviklingen efter hans renteannoncering, efterfølgende pressekonference og præsentation af den forventede udvikling for udvalgte nøgletal for 2024 og 2025.

FED og andre centralbanker så ikke inflationen komme i 2021, og de ser formentlig inflationen forsvinde lidt, noget eller meget senere, end investorerne gør (håber). Aktier er ”markedsaktiver”, hvor forventningsdannelsen løber langt før og foran realiteterne. Det, som tager seks måneder i økonomien, sker på en brøkdel af tiden på de finansielle markeder.

Markedsreaktionen opsummeret

 • Federal Reserve fastholdt renten.
 • På overfladen er der ikke så meget nyt. De forbeholder sig retten til at hæve renten.
 • Samtidig udvider FED de forventede rentefald for 2024 med en enkelt nedsættelse af FED Funds.
 • Investorerne er ikke i tvivl: Der kommer ikke flere renteforhøjelser.
 • … og en rentecyklus kan være startet.
 • Markedsreaktionen er helt efter den bog.
 • USD svækkes, fordi renterne falder.
 • Den amerikanske 10-årige rente faldt til lige under 4%
 • Aktierne stiger
 • De aktier, som stiger mest, er mindre aktier uden for de 7 fantastiske og de 3 fede.

Investorerne: Er Powells udtalelse en game changer?

Rom blev ikke bygget på én dag, og alting er ikke ændret, men en ændring kan være undervejs og være begyndt i går. Den får ikke blot en betydning for USA, men også for bl.a. Danmark og i høj grad de danske investorer. Investorerne er alle klumpet sammen i en ”moderat” aktierisiko, som er koncentreret i meget få aktier, og hvor small cap- og value-aktier er blevet fravalgt.

FED-udtalelsen efter renteannonceringen kan være begyndelsen på, at investorerne investerer anderledes. Hvis Federal Reserve har sat gang i den udvikling, vil de kommende år byde på noget lidt andet end de tidligere.

Begyndelsen til risk-on?

 1. Generelt gode afkast i aktier.
 2. Et solidt comeback til 60/40-investoren, som investerer 60% i aktier og 40% i obligationer.
 3. Kontanter vil give et mindre, men ikke konkurrencedygtigt afkast.
 4. Comeback til udbombede aktier.
 5. Comeback til selskaber, som er blevet fravalgt til fordel for de “fantastiske 7” og “3 fede”
 6. Med høje risikopræmier.
 7. Med en fornuftig prisfastsættelse.

Mere om renten, de magnificent 7 og 3 fede

Læs mine teser og forventninger til næste år i blogindlægget her: Et anderledes men fornuftigt 2024

Se jubilæumsafnittet af Investeringspodcasten, hvor Helge og jeg også vender udviklingen:

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer.Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
4 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Johnny H Jorsal
Johnny H Jorsal
2023-12-16 17:13

Hvordan tænker du et verdensindex vil klare sig med den udsigt

Bernt Fallenkamp
Bernt Fallenkamp
2023-12-14 09:26

Fremragende, skarp og hurtig analyse af rentesituationen.
Nyttig og operationel, uden at være forsimplende 👏