Spring til hovedindhold

Sådan finder du ud af, hvad du skal investere i

Det kan være svært nok at komme i gang med at investere – og når du endelig har sat dig for at starte, skal du træffe endnu en beslutning, nemlig “hvad skal jeg så investere i?”

Det kan være svært nok at komme i gang med at investere – og når du endelig har sat dig for at starte, skal du træffe endnu en beslutning, nemlig “hvad skal jeg så investere i?”

I mit sidste blogindlæg skrev jeg om, hvordan du finder ud af, hvor mange penge du skal investere. Når du kender dit investeringsbudget, så er det tid til at vælge, hvad du skal investere i – og det er lige her, at du kan opleve at støde panden mod muren… igen. Det gjorde jeg selv, da jeg tilbage i 2014 endelig kom i gang.

Et svært valg

Det er de færreste, der må rådgive om konkrete køb- og salgsanbefalinger, når det kommer til investering. Så derfor skal du selv på banen og researche lidt. Jeg har derfor samlet nogle af de muligheder, som gør det lidt nemmere at komme i gang, så du kan finde ud af, hvilken type investering der passer til dit temperament.

Hvis det skal være nemt og simpelt

Hvis du egentlig bare gerne vil i gang, uden at du skal forholde dig til alt for meget, så kan du med fordel overveje en løsning i stil med Nordnet One. Nordnet One har flere kvaliteter, som gør det nemt at investere. Den kan nemlig bruges til investering for dig selv, men også som investering via dit barns frikort, hvor dit barn kan anvende sit frikort og få et helt eller delvist skattefrit afkast.

Når du investerer i Nordnet One, skal du kun forholde dig til, hvilken af de tre risikoprofil du ønsker: Forsigtig, Balance eller Offensiv. Som tommelfingerregel siger man, at jo længere tidshorisont du forestiller dig at investere med, jo højere risiko kan du tage. Men det er et spørgsmål om at mærke efter selv.

Du kan investere fast hver måned helt ned fra 100 kroner, og du betaler kun 0,5% i årlige omkostninger af din investering. Det er nemt, billigt og hurtigt at komme i gang. Du skal være opmærksom på, at Nordnet One er lagerbeskattet som kapitalindkomst, hvilket betyder, at du skal betale skat af din fortjeneste fra år til år og ikke først den dag, hvor du sælger investeringen. Du slipper dog helt selv for at indberette noget til Skat, da Nordnet sørger for den del. Det vil derfor køre automatisk via din årsopgørelse.

Hvis du gerne vil spare lidt på skatten

Med en aktiesparekonto kan du investere op til 135.900 kroner (2024), og her opnår du en billigere beskatning af dine gevinster. På aktiesparekontoen betaler du nemlig kun 17 % af dine gevinster. Det er en skatterabat på hele 10-25 % set i forhold til et almindeligt depot, hvor man betaler mellem 27-42 %.

Aktiesparekontoen beskattes også efter lagerskat, og her indberetter Nordnet også alt. Men du skal være opmærksom på, at skatten trækkes på aktiesparekontoen og ikke via din årsopgørelse, som med Nordnet One. Så her skal du selv indbetale skatten på kontoen omkring februar hvert år – og Nordnet skal nok fortælle dig, hvor meget det drejer sig om.

På en aktiesparekonto skal du selv tage stilling til, hvad du ønsker at investere i. Mulighederne er mange, og du kan investere i danske og udenlandske aktier samt en række aktiebaserede investeringsforeninger og ETF’er. Det er populært at investere i ETF’er på en aktiesparekonto, da det er billigt og fordi ETF’er også på et normalt aktiedepot beskattes efter lagerskat.

På aktiesparekontoen kan du desværre ikke investere et fast månedligt beløb på en aktiesparekonto, som du fx kan på en månedsopsparing på et almindeligt depot. Så hvis du vælger en aktiesparekonto, vil det være en fordel, hvis du minimum investerer 3-5.000 kroner per gang, så du ikke ender med at betale for mange omkostninger ved hver handel.

Hvis du gerne vil investere et fast månedlig beløb

Med en månedsopsparing hos Nordnet findes der et hav af fonde, investeringsforeninger og ETF’er, som du kan investere i. Derudover kan du også investere i Nordnet One på månedsopsparingen. Du kan prøve at bruge Nordnets guide til at hjælpe dig med at finde investeringsforeninger til din månedsopsparing.

Hvis du vælger Nordnets guide til månedsopsparingen, skal du min. investere 1.000 kroner per måned. Vælger du selv at finde ETF’er og Investeringsforeninger er dit minimumsindskud 500 kroner per måned, og udvælger du selv fonde, kan du komme i gang for 100 kroner per måned ligesom med Nordnet One.

Du finder her en masse inspiration til fonde i forskellige temaer, som bæredygtighed og teknologi lige her. Hvordan din investering i månedsopsparingen beskattes, afhænger af, hvad du ender med at investere i.

Nu er du klar til at vælge din investering – jeg ønsker dig den bedste investeringsrejse!

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer.Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Pernille Oldgaard
Moneymum | Finansøkonom | Tidligere filialdirektør

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
1 Kommentar
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Lisbeth Larsen
Lisbeth Larsen
2024-05-23 13:59

Er Nordnet one ikke en investeringsmulighed, hvor beskatningen ( lagerbeskatning f eks ) er afhængig af hvilken slags konto Nordnet one indkøbt til ?