Spring til hovedindhold

Tjek, hvad du betaler – jo lavere omkostninger, jo mere til dig

På denne tid af året modtager du en oversigt over de omkostninger, du har betalt i forbindelse med dine investeringer i 2021. Se 6 gode råd til, hvad det kan betale sig at kigge efter for at øge dit investeringsafkast.

Uanset hvilken bank du er kunde i, modtager du på denne tid af året en oversigt over de omkostninger, du har betalt i forbindelse med dine investeringer i 2021. Det er en rigtig god mulighed for at sætte dig ind i, hvad du rent faktisk betaler – både hos Nordnet og hos eventuelle andre banker. Som altid gælder det selvfølgelig, at jo mindre du betaler i omkostninger, jo mere er der tilbage til dig selv.

Her får du 6 gode råd til, hvad det kan betale sig at kigge efter, når du gennemgår dine investeringsomkostninger:

1. Depotgebyr:
Hvis du investerer i udenlandske aktier eller ETF’er, betaler du i de fleste banker et depotgebyr hvert år – og typisk også VP-gebyrer i forbindelse med beholdningsændringer på danske aktier. Gebyrerne er markant højere på udenlandske aktier end på danske aktier. På det danske marked kan du finde depotgebyrer på op til 2.600 kr. for en portefølje på 1 mio. kr.

Hos Nordnet er depotgebyret 0 kr. Tjek, hvad du betaler i depotgebyr, hvis du også er kunde i en traditionel bank.

2. Kurtageomkostninger:
Som udgangspunkt betaler du altid kurtage, når du handler et værdipapir, uanset om det er en aktie eller en investeringsforening. Kurtage er typisk dyrere på udenlandske aktier end danske aktier og kan ligge fra 0,05% op til 1,5% af det handlede beløb, hvis du handler via en rådgiver i en bank og ikke gør det selv via din netbank.

Hos Nordnet kan du både købe og sælge Nordnets indeksfonde uden kurtage, ligesom du har mulighed for at købe fonde og ETF’er kurtagefrit i Månedsopsparingen. Du finder vores kurtagesatser her.

3. Valutaomkostninger:
De fleste er opmærksomme på, hvad de betaler i kurtage, hvis de investerer i udenlandske aktier eller ETF’er. Men færre ved, hvad det koster at veksle valuta i forbindelse med handlen. Tjek derfor, hvad dine vekselomkostninger løber op i – og vær opmærksom på, at der er billigere måder at veksle på, bl.a. via valutakonti, hvor du kan spare op til 40% af valutaomkostningen. En anden fordel er, at du helt undgår at betale for valutaveksling, hvis du eksempelvis sælger og køber en aktie i samme valuta.

Læs mere om Nordnets vekselgebyrer her.

Eksempel på besparelse, hvis du er aktiekunde i en traditionel bank:

I eksemplet ser vi på en aktieportefølje på 900.000 kr., der bliver købt i år 1, og hvor der hvert år foretages tre handler a 75.000 kr. i danske aktier samt tre handler af 75.000 kr. i amerikanske aktier. Hele beholdningen sælges år 10.

Som det fremgår af grafen nedenfor, vil du kunne opnå en samlet besparelse efter 10 år på ca. 18.000 kr. ved at være aktiekunde hos Nordnet frem for i en traditionel bank.

Forudsætninger: Der er er anvendt gennemsnitssatser fra diverse danske banker for onlinehandel. Du skal naturligvis selv tjekke dine endelige omkostninger i lige netop din bank. Satser kan også variere afhængig af, om du er Private Banking-kunde eller privatkunde. Nordnets satser er for en almindelig privatkunde uden valutakonto.

Traditionel bank Nordnet
Kurtage DK-aktier: 0,15% 0,1%
Kurtage US-aktier: 0,50% 0,15%
VP-gebyr pr. handel: 12,50 DKK 0
Opbevaringsgebyr udl. aktie: 0,15% 0
Valutagebyr: 0,2% 0,25%

4. Investeringsforeninger:
Hvis du investerer i investeringsforeninger, afhænger dine omkostninger i høj grad af, om du har valgt aktivt eller passivt forvaltede fonde. En aktivt forvaltet aktiefond (danske aktier) koster fx i gennemsnit ca. 1,7%, mens en indeksfond ligger tættere på 0,5%. En måde at vurdere, om dinaktivt forvaltede aktiefonder pengene værd, er at tjekke ÅOP, og dertil hvor mange stjerner den har hos Morningstar. Antallet af stjerner ligger mellem 1 og 5, hvor 5 er det bedste og er udtryk for, at foreningen historisk har været pengene værd. Ratingen er baseret på en sammenvejning af performance, omkostninger og risiko. Brug Nordnets screener her.

Som Nordnet-kunde kan du opnå rabat på dine investeringsforeninger via rabattrappen. Læs mere om den unikke fordel her.

5. Indeksfonde:
Det kan også være værd at kaste et ekstra blik på indeksfondene. De fleste tror, at indeksfonde altid er billige, men det er ikke tilfældet. Der findes eksempler på indeksfonde med en ÅOP på helt op til 1,2%. Med Nordnets screener kan du få et overblik over de tilgængelige indeksfonde i forskellige regioner – og ikke mindst over, hvad de koster. Nordnets familie af indeksfonde, som blev lanceret sidste sommer, har samlede årige omkostninger på mellem 0,2% og 0,4%. Det er blandt markedets absolut laveste.

Du finder Nordnets indeksfonde her.

6. Porteføljepleje og puljeordninger:
Her får de fleste kunder i traditionelle banker en øjenåbner, når de læser deres omkostningsoversigt. Produkter, hvor banken varetager investeringerne, er nemlig ofte meget dyre. Rapporten skal angive omkostningerne både i procent og i kroner og øre. Og med en årlig omkostningsprocent på mellem 1,5% og 2,5% for middel risiko kan en portefølje på 1 mio. kr. hurtigt koste 20.000 kr. i årlige omkostninger. Her kan balancerede fonde være et godt og billigere alternativ – også dem kan du finde via Nordnets screener. Husk også her som minimum at kigge på omkostningerne og antallet af Morningstar-stjerner.

Vil du gerne sammensætte en portefølje selv, og har du brug for lidt hjælp til at komme godt på vej? Så kan du benyttevores Investeringsguide.

Hvad betyder én procent i årlige omkostninger over 20 år?

Én procent i ekstra årlige omkostninger kan betyde en del over 20 år. Investerer du eksempelvis 1.000.000 kr. og løbende 5.000 kr. om måneden, vil én ekstra procent i omkostninger kunne betyde, at du går glip af ca. 700.000 kr. efter 20 år.

Eksempel – 4% i årligt afkast:

Kilde: Nordnets formueberegner. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast.

Eksempel – 5% i årligt afkast:

Kilde: Nordnets formueberegner. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast.

I eksemplet har vi anvendt henholdsvis 4% og 5% i afkast. Den ene procent i forskel symboliserer forskellen på at betale 1% for meget i omkostninger pr. år i 20 år. Der er ikke taget højde for skat i eksemplet, og historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Alle investeringer indebærer risiko for tab.

Du kan beregne, hvad det helt konkret betyder for dig og din investering via vores beregner på Nordnet.dk. Du finder den her.

I sidste ende er det vigtigt at huske, at omkostningerne er den mest sikre vej til at øge dit investeringsafkast: Jo mindre til banken, jo mere til dig.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer.Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning.

Omtalen af de konkrete værdipapirer og investeringer er ikke en anbefaling vedrørende disse, og er ikke et tilbud eller opfordring til tilbud om køb eller salg. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Inden du investerer i en fond, bør du læse prospektet, som er tilgængeligt hos fondsselskabet og central investorinformation, som du finder i ordreafgivelsesvinduet samt på fondens produktside på nordnet.dk.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
1 Kommentar
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2022-10-08 07:52

Vil hjertens gerne flytte mine 3 resterende børnedepoter fra JB til Nordnet.
Men det er desværre ikke muligt før I giver mulighed for en bindingsdato på jeres børnedepoter. Øv:-(