Spring til hovedindhold

11.000% afkast – sådan blev IT4ever bedst på Shareville (1/2)

Med et afkast på mere end 11.000 procent på fem år er den svenske daytrader IT4ever den, der klarer sig bedst på Shareville. I et tidligere interview (på svensk) delte IT4ever sin fascinerende historie om, hvordan han forvandlede 20.000 kr. til en formue, da han allerede som 12-årig begyndte at handle aktier. For nyligt talte vi med IT4ever igen – denne gang i forbindelse med at Shareville kunne tælle de første 110.000 medlemmer.

Interviewet er oversat fra svensk

Du er den mest succesfulde investor på Shareville. Vi vil gerne høre, hvordan det lykkes dig at have så stor fremgang på aktiemarkedet. Hvordan din morgenrutine ser ud, inden børsen åbner?

– Man bør virkelig prioritere morgenrutinen. Timen mellem kl. 8 og 9 er den mest indbringende time på hele dagen. Jeg laver mange af mine handler i løbet af den første halve time, børsen er åben. I takt med at der er kommet så mange nyheder og børsnoterede selskaber, er der ofte temmelig kaotisk med forkerte prissætninger på børsen på visse tidspunkter lige efter kl. 9.

”Alle høns bliver sluppet ud i hønsegården på én gang, og maden ligger spredt ud over det hele”

– Når børsen åbner, bliver alle høns sluppet ud i hønsegården på én gang, og maden ligger spredt ud over det hele. Samtidig bliver ny mad og nye høns kastet ind i kampen. Når der er gået lidt tid, er det hele spist, og freden kan atter sænke sig. Men som daytrayder kan man ikke bruge fred og ro til noget. Der er dagens højdepunkt allerede ovre. I praksis tror jeg godt, man kunne leve af at handle på børsen en time om dagen, hvis man specialiserede sig i den første time.

– Det er nytteløst at forsøge at læse op på aktien under selve handlen, for andre investorer snupper aktierne inden for sekunder. Det forarbejde er man nødt til at gøre i timen, inden børsen åbner. Sådan er det for det meste, men ikke altid, med virksomheder, der har præsenteret ny information i løbet af morgenen. Så handler det om at sortere dem ud, man forventer giver størst kursudvikling.

Læs også: Er du bedre til at investere end Nordnets landechef?

”Jeg ved, at jeg ikke kan spise al maden i hønsegården selv”

– Jeg ved, at jeg ikke kan spise al maden i hønsegården selv. Jeg koncentrerer mig om et par krummer, som jeg ved præcis hvor ligger og hvordan smager. I mit tilfælde betyder det i princippet, at Large Cap er uinteressant at handle med, da der i princippet ikke findes nogle ”huller” i ordredybden/det afsluttende flow. Det gør kursbevægelserne mere jævne og kontrollerede. Large cap-virksomhederne er et velsmurt maskineri, mens de mindre lister har mere rust og knækkede kæder. Så handler det om at stå klar med værktøjet til hurtigt at handle til kursen.

– Når der bliver udsendt en pressemeddelelse, inden børsen åbner, kan jeg f.eks. undersøge:

  • Hvordan aktien har reageret på lignende nyheder tidligere
  • Hvordan aktien har bevæget sig den seneste måned og den foregående dag
  • Hvilket ”free-float”, der er (hvor mange aktier, som er tilgængelige på markedet)
  • Om en større aktør er på vej ind eller ud
  • Hvor varm eller anonym aktien er på forskellige fora
  • Risiko for nyemission eller igangværende emissioner
  • Normal volumen/ordredybde
  • Vurdere sandsynligheden for, om det er muligt at købe i åbningsauktionen, eller om man skal vente til senere.

– Hvis der ikke kommer en nyhed, bruger jeg min sunde fornuft og erfaring til at vurdere, hvad der er en normal kursudvikling, og hvad der ikke er. Med årene sidder det i rygraden, og jeg handler ofte instinktivt uden egentlig at reflektere over, hvad jeg gør.

”Det er ofte den slags, der ligger bag forkerte prissætninger”

– Jeg ser også efter, om nogle aktier handles uden udbytte, uden tegningsretter, nynoteringer af aktier eller tegningsretter, split eller omvendt split. Det er ofte den slags, der ligger bag forkerte prissætninger – både når priserne er sat for højt og for lavt.

Bedst på Shareville. Følg IT4evers handler i realtid her.

Hvilke virksomheder handler du oftest lige nu? Og hvorfor?

– Jeg handler typisk i børsens baggård, det vil sige Small Cap og Micro Cap. Det er sådan, jeg bedst kan udnytte den viden og erfaring, jeg har. Large Cap-aktier har sjældent de forkerte prissætninger, jeg er på jagt efter, og markedet reagerer lynhurtigt på nyheder. Der er bedre tid på de mindre lister. Det er heller ikke nogen hemmelighed, at jeg ikke tjener mine penge på andre professionelle investorers bekostning. Hvis jeg skal udnytte min erfaring optimalt, skal jeg handle der, hvor vidensniveauet er noget lavere end mit eget. Ligesom når man vil have succes i en hvilken som helst sportsgren eller spil. Jeg skal have en fordel, hvis jeg vil blive ved med at vinde på den lange bane.

– Børsen er et meget taknemmeligt fænomen, fordi investorerne ofte helt åbenlyst holder med det, de har. På den måde afslører deres følelsesmæssige engagement. Jeg læser f.eks. med på forummet Aktier på Facebook (svensk Facebook-side), der har næsten 30.000 medlemmer. Det giver mig en god fornemmelse af, hvordan den brede masse af investorer tænker, synes og tror om de enkelte aktier. Jeg behøver ikke gætte mig til, hvad de vil gøre, for de skriver det ganske enkelt sort på hvidt. Lige præcis dette forum spejler befolkningen godt. Der bliver ind imellem skrevet nogle skøre ting derinde, men de skøre ting er også vigtige for at forstå, hvordan andre tænker. Der plejer at være stor forskel på, hvad den brede gruppe tror, og hvad jeg selv tror. På børsen er det den brede gruppe, der har ret og ikke mig. Derfor handler jeg ganske enkelt ud fra den brede gruppe, uanset hvad jeg selv synes om det. Jeg er endnu et snefnug i sneboldseffekten, kan man sige.

”Det er langt fra altid en fordel at vide meget…”

– Det er langt fra altid en fordel at vide meget. Min viden er skyld i, at jeg næsten altid sælger for tidligt. Jeg ved somme tider for meget og undervurderer ofte det, jeg kalder ”dumheden” i markedet. Mange reagerer med frygt og grådighed på normale værdier og reaktioner på aktiemarkedet. Jeg tror, jeg styres af fornuft, hvilket sikkert vinder på lang sigt, men som også koster mig utrolig mange penge i for tidlige salg. Jeg undervurderer også, hvor lang tid det tager for nyheder og information at nå ud til den brede masse. Når man er professionel investor er det vigtigt at minde sig selv om, at det ikke er alle aktører på aktiemarkedet, der får al information med det samme.

”Jeg har uden tvivl lettere ved at tjene penge på aktier, som går ned, end aktier, som går op.”

– De Small Caps og Micro Caps, jeg finder i løbet af dagen, finder jeg enten på listen over vindere/tabere eller ved at se på lukkekursen på de mere end 300 virksomheder, jeg overvåger. Jeg foretager nok flest handler ud fra lukkekursen, dernæst fra taberlisten (mistet handel eller aktie, jeg ikke overvåger) og til sidst fra vinderlisten. Jeg har uden tvivl lettere ved at tjene penge på aktier, som går ned, end aktier, som går op. Man siger, man aldrig skal gribe efter en kniv, der falder, men når kniven allerede ligger på gulvet, er der sjældent nogen risiko ved at samle den op. Men hvornår ved man så, hvor gulvet er? For mit vedkommende er det ofte ved at studere historikken, og se om aktien klarer sig dårligere, end den tidligere har gjort i en tilsvarende periode og med et tilsvarende informations-flow. Ordredybden og lukkekursen plejer også at tale sit eget tydelige sprog, lige inden den begynder at stige. Disse mønstre lærer man sig med årene, men det er svært at forklare med ord. Det kræver meget træning at lære at samle kniven op fra gulvet, men når man først har teknikken, er den utrolig effektiv.

Læs også: Sådan gør Angelica for at nå millionen

”Risikoen bliver større for hver procent, aktien stiger”

– Det er det samme med vinderlisten. Når der er en stærk trend, fortsætter aktien ganske vist ofte med at stige, men man løber også en større risiko for hver procent, aktien stiger, og chancen for, at nogen vil betale mere end dig, falder for hver krone eller øre, aktien stiger. Det kan lyde som et vagt argument, men jeg skyr al risiko – hvorfor tage chancen? Det modsatte gælder for en aktie, der falder i løbet af dagen. Sandsynligheden for at nye købere bliver lokket til stiger for hver procent aktien falder. Den situation tiltrækker mig mere end den modsatte.

”Det minder om gambling, men det kan sagtens lade sig gøre”

– Det seneste år har der været en række trends, som har påvirket min handel og mit valg af aktier. Som for eksempel i sommer, da det af uforklarlige årsager blev ekstremt populært med nyheder om godkendte patenter. Historisk set håndteres godkendte patenter relativt roligt og er en nødvendig og forventet udvikling for de fleste virksomheder i den givne fase. Hvor ofte kommer der pressemeddelelser om patenter, der ikke er blevet godkendt? Men en overgang skulle aktier med patentnyheder direkte ud i kredsløbet. Når mange investorer sidder og venter på at købe ud fra de samme nyheder, bliver det en selvopfyldende profeti. Det minder om gambling, men det kan sagtens lade sig gøre, hvis man går tidligt ind. En anden trend kan være, hvis en indflydelsesrig person køber aktier i forskellige virksomheder, for eksempel Anders Lönner eller Micke Syding, som begge har været meget fremme det seneste år.

”Så er det bare om at tage plads på perronen og købe en billig billet”

– En anden trend kan være en råvarepris, som pludselig stiger helt vildt. Det mest taknemmelige er guld, fordi der er et begrænset antal guldproducerende/-prospekterende virksomheder på den svenske børs. Det er med andre ord let at overvåge samtlige kandidater. Hvis man antager, at der findes 4-5 mindre virksomheder at vælge imellem, og at tre af disse stiger voldsomt i pris, så køber jeg ingen af disse tre. Den brede masse kan kun håndtere en eller to aktier ad gangen. Derfor kan jeg være relativt sikker på, at toget efterhånden kører videre til den fjerde og femte virksomhed. Så er det bare om at tage plads på perronen og købe en billig billet, mens der stadig er masser af plads i toget.

– Det samme gjorde sig gældende i biotek for nylig, hvor den ene aktie efter den anden røg i vejret med raketfart. Ved at studere historikken ved jeg cirka, hvilke aktier der er likvide og aktuelle nok til at komme med på rejsen. Også her er der et begrænset antal virksomheder, så der er gode muligheder for at købe eller overvåge de tilbageværende aktier, mens man venter på, at toget skal tøffe videre på den rute, som historikken allerede har stukket ud.

Læs anden del af interviewet med IT4ever her

Læs det originale interview på svensk her

Dine muligheder hos Nordnet: Mere om day trading.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
1 Kommentar
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2016-11-04 12:16

det er fint nok med sådant en stigning men lad os få nogle værdikroner og størrelsen på investeringens beløbet.?