Spring til hovedindhold

Finans, AI og geografi: Top og bund i 2023

Hvilke fonde og ETF’er har haft det bedste afkast i første halvår af 2023? Se de stærkeste og svageste fonde og ETF’er inden for henholdsvis finans og fintech, kunstig intelligens og geografi.

Hvilke fonde og ETF’er har haft det bedste afkast i første halvår af 2023? Det interesserer naturligvis også os, og vi har derfor set nærmere på tre aktuelle temaer for at finde top og bund. Se de stærkeste og svageste fonde og ETF’er inden for henholdsvis finans og fintech, kunstig intelligens og geografi i artiklen her.

Finans og fintech

Banksektoren har i 2023 været udfordret af økonomisk uro, global inflation, bankkollaps uden for euroområdet og fortsat stigende renter. Det har understreget behovet for strammere finansielle forhold, selvom bankerne i euroområdet har vist sig robuste trods udfordringerne.

Inden for fintech, hvor man søger at forbedre og automatisere levering af finansielle tjenester, startede blockchain- og kryptomarkedet godt ud i starten af året og har også siden oplevet positiv momentum, bl.a. på baggrund af aftagende inflation.

Er du interesseret i den finansielle sektor, er der mere inspiration at hente på vores temaside her: Finansaktier

Kunstig intelligens

Kunstig intelligens, eller Artificial Intelligence (AI), har været på alles læber i 2023 med store fremskridt inden for teknologien, bl.a. i form af generative AI, som ved brug af såkaldte “transformers” behandler store mængder data for at skabe nyt indhold. Det er ChatGPT nok det mest populære eksempel på. 

De store fremskridt inden for AI har vendt mange antagelser på hovedet og åbnet for nye anvendelsesmuligheder. Fra generativ AI til maskinlæring, robotteknologi og NLP fortsætter teknologien med at ændre den verden, vi lever i, og den måde, vi opfatter tingene på.

Du kan finde mere inspiration inden for kunstig intelligens på vores temaside her, hvor du også kan finde eksempler på enkelte aktier: Vil du investere i kunstig intelligens?

Geografiske markeder

Første halvdel af 2023 har været begivenhedsrigt for de globale finansielle markeder. Stigende interesse fra investorer har bl.a. resulteret i, at Nikkei-indekset i Japan indtil videre har haft et stærkt år – faktisk det bedste i et helt årti. Herudover har aktierne også oplevet et opsving i specielt USA og Europa ovenpå en periode med tiltagende inflation..

På valutamarkedet har dollaren været stabil, mens yen og yuan har oplevet fald, mest på grund af manglende rentestigninger i Japan samt svaghed i Kinas økonomi. Samlet set har den første halvdel af 2023 været præget af markante bevægelser på de finansielle markeder, påvirket af faktorer som rentestigninger og geopolitik. Udsigterne for anden halvdel af 2023 forbliver usikre med mange faktorer, der fortsat kan påvirke de finansielle markeder.

Top og bund inden for geografi

ETF’er

Top:

Bund:


Fonde

Top:

Bund:

Afkastet for værdipapirerne er for perioden 1. januar til 11. juli 2023. Historisk afkast ikke er garanti for fremtidigt afkast.

Læs også med på vores blog: Japan: En overset investeringsmulighed?

Vil du finde mere inspiration baseret på geografi, kan du læse om nye markeder og se investeringsmuligheder på temasiden: Aktier inden for nye markeder

Find flere muligheder med vores screenere

I vores screenere kan du bl.a. sortere fonde og ETF’er ud fra kategori. Prøv dem her:

Gå til screeneren for fonde

Gå til screeneren for ETF’er

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer. Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Inden du investerer i en fond, bør du læse prospektet, som er tilgængeligt hos fondsselskabet og central investorinformation, som du finder i ordreafgivelsesvinduet samt på fondens produktside på nordnet.dk

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer