Spring til hovedindhold

Japan: En overset investeringsmulighed?

Japan har en rig historie, hvor især erhvervslivet, blomstrende økonomi, globalt anerkendte virksomheder samt historisk lave renter har defineret landet før og efter årtusindeskiftet. Mens det japanske aktiemarked har haft sine udfordringer, så ser vi nu tegn på, at det kan være ved at vende tilbage til fordums storhed.

Det japanske aktieindeks, Nikkei 225-indekset, er et fint barometer for landets økonomiske helbred. Nikkei 225 omfatter 225 af de største og mest handlede selskaber, der er noteret på børsen i Tokyo. Det repræsenterer en bred vifte af sektorer, herunder teknologi, finans, industri og forbrugsgoder. Kendte virksomheder, der er en del af indekset, involverer blandt andet Sony, Honda og Toyota. Se alle indeksets komponenter her.

Indekseret afkast for Nikkei 225, S&P 500 og OMXC25

Kilde: Nordnet og Yahoo Finance (Periode: 01/01/2017 – 06/06/2023). Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast.

På grafen ovenfor kan man se, at siden 2017 har fx OMXC25 (det danske aktieindeks) og S&P500 (amerikansk aktieindeks) givet et bedre afkast end Nikkei 225 (det japanske aktieindeks). Japanske aktier har været igennem en svær periode præget af negative renter, lav vækst, en mangeårig økonomisk stagnation, en aldrende befolkning og flere naturkatastrofer. De seneste års eskalering af handelskrigen mellem USA og Kina har også ramt mange japanske eksportører.

Udviklingen i 2023 i DKK

Kilde: Nordnet & Yahoo Finance (Periode: 01/01/2023 – 06/06/2023). Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast.

Zoomer vi derimod ind på 2023, ser vi en anden udvikling. År til dato har Nikkei 225 givet et bedre afkast end både OMXC25 og S&P500, og indekset har i år alene overperformet med hhv. ~20 procentpoint og ~13,5 procentpoint.

Hvorfor er Japan interessant som investering?

Et bemærkelsesværdigt eksempel er Warren Buffett, eller rettere hans investeringsselskab Berkshire Hathaway, der har vist en voksende interesse for japanske aktier, særligt landets handelsselskaber/handelshuse, også kendt som sogo shosha. De kan via deres sammensætning af mange forskellige selskaber give investorer mulighed for at sprede sin risiko.

De japanske sogo shosha er gigantiske virksomheder, der opererer inden for flere forretningsområder, såsom råvarehandel og detailhandel. De er karakteriseret ved en indtjening, der ofte er følsom overfor udsving i valutaer imod yen og råvarer. Risici fører også potentielle investeringsmuligheder med sig.

Ud fra et økonomisk synspunkt defineres Japan som et stabilt og stringent marked, som er gennemsyret af ordentlighed. Landets strenge love og regler, der er designet til at beskytte investorer og sikre transparens i aktiemarkedet, giver en grad af sikkerhed for dem, der vælger at investere i japanske aktier.

Innovation er dybt indlejret i den japanske kultur, hvilket også kan virke tillokkende for investorer. Landets høje niveau af forskning og udvikling spænder over mange sektorer, hvilket også kan have potentiale til at frembringe nye teknologier og produkter. Det kan drive vækst og afkast – også på den globale scene. Herudover har japanske virksomheder også, i takt med resten af verden, øget deres fokus på bæredygtighed og ESG (Environmental, Social, Governance).

Udviklingen i DKK/YEN og DKK/USD på 6 års sigt

Kilde: Nordnet & Yahoo Finance (Periode: 01/01/2017 til 06/06/2023). Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast.

Denne effekt kan ses i den historiske udvikling af forholdet mellem den danske krone og den japanske yen. Forholdet DKK/YEN repræsenterer, hvor mange yen man får for én DKK på et givent tidspunkt. Det er tydeligt, at dette forhold siden 2021 er steget betydeligt, hvilket betyder, at den japanske yen er faldet i værdi i forhold til den danske krone.

EKSEMPEL: Du køber en amerikansk aktie, og forholdet mellem DKK/USD falder fra det tidspunkt, du købte aktien til det tidspunkt, du sælger den. I dette scenarie vil du – alt andet lige – ende med et større afkast ved et potentielt salg, når hver amerikanske dollar nu omveksles til flere danske kroner. Men husk, at det modsatte scenarie også er gældende.

En svækkelse af yen kan være gavnlig for japanske eksportvirksomheder, da det kan øge deres overskud, hvilket igen kan føre til en stigning i deres aktieværdi. På den anden side kan en svag yen også øge importomkostninger, hvilket påvirker virksomheder, der er stærkt afhængige af importerede varer eller råmaterialer og dermed også den pris de skal betale. Nedenstående figur viser, hvor vigtigt det er at overveje den medfølgende valutakursrisiko, når man investerer i udenlandske aktier.

Afkast justeret for FX

Kilde: Nordnet & Yahoo Finance (Periode: 01/01/2023 til 06/06/2023). Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast.

Når vi ved, at udsving i forholdet mellem vores egen valuta og den valuta, vi har investeret i, kan påvirke vores afkast, kan vi spørge os selv: Hvordan ville afkastet have set ud for en dansk investor, der investerede i det japanske indeks i 2017? Som afbilledet på ovenstående graf, ses det, at ændringer i styrken mellem den danske krone og den japanske yen medfører tilsvarende ændringer i afkastet målt i DKK. Det er interessant at bemærke, at effekten ikke er ubetydelig. Alt andet lige ville afkastet være omkring 30 procentpoint lavere, hvis investeringen blev solgt, og afkastet konverteret til DKK ved afslutningen af investeringsperioden.

Dette illustrerer den betydelige indflydelse, som valutakurser kan have på vores afkast samt det potentiale og den risiko, der følger med, og det er vigtigt som investor at have med i overvejelserne. Husk tilbage på grafen, der viser en markant stigning i styrken af den danske krone overfor den japanske yen de seneste år. Forventer man, at forholdet tager et skridt tilbage i fremtiden, dvs. at DKK/YEN falder, vil ens afkast i DKK – alt andet lige – stige.

Buffetts investering i Japan

Buffetts investering i sogo shosha skal ses som muligheden for at drage fordel af både selskabernes vækstpotentiale, men også udsving i valuta. Ved at finansiere sit køb af aktier med japanske yen og samtidig investere i virksomheder med indtægter i dollar, kan det være muligt at opnå en fortjeneste, hvis yen devalueres i forhold til dollar. Denne strategi afspejler Buffetts langsigtede tilgang til investering og hans evne til at identificere oversete muligheder.


Invester i japanske aktier hos Nordnet

Er du interesseret i at se, hvilke muligheder der er tilgængeligt hos Nordnet? Se mulighederne herunder.

Et udpluk af tilgængelige ETF’er:

Hele udvalget af tilgængelige investeringsforeninger:

Se Nordnets udvalg af japanske enkeltaktier (ADR) her

Husk på:

Det er vigtigt at bemærke, at enhver investering indebærer risici, og det er afgørende at overveje fordele og ulemper samt at konsultere en finansiel rådgiver, før man træffer beslutninger om sin investering. Selvom der er tegn på positiv udvikling på det japanske aktiemarked, og der foreligger interessante faktorer som Buffetts investering, er der altid usikkerheder og risici forbundet med enhver investering.

I sidste ende kan en nøje overvejelse af det japanske aktiemarked, herunder Nikkei 225, værdien af yen samt Buffetts investeringer, give investorer en dybere forståelse af potentielle muligheder og risici i Japan. Med den rigdom af sektorer og virksomheder at vælge imellem, kan japanske aktier være en værdifuld del af en diversificeret portefølje og en kilde til langsigtet værdiskabelse.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer.Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
1 Kommentar
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Ida A.
Ida A.
2023-06-13 13:23

Virkelig interessant artikel, der åbner øjnene ud over de danske grænser. Tak for input.