Spring til hovedindhold

Findes den “rigtige” IPO-strategi?

2021 har været et travlt aktieår. Det gælder også for de mange nye selskaber som i de første 8 måneder er blevet børsnoterede. Børsnoteringsprocessen er lidt noget særligt. Det tiltrækker og interesserer mange, men er absolut ikke uden risiko. De kommende måneder vil mange nye – de helt små som de lidt større – banke på døren og bede om investorernes penge og tillid til at starte en forhåbentlig succesfuld tid i offentligt eje. Her er nogle af de ting, som du som potentiel investor skal overveje og være opmærksom på.

Findes der DEN helt rigtige entydige IPO-strategi – ”one size fits all” for alle investorer?

Desværre nej. Investorer er forskellige, når det drejer sig om investeringsstil, risikovillighed, investeringshorisont, etc. Den gyldne opskrift: Hvad er rigtigt for alle? findes ikke. Det gælder både når det drejer sig om aktieinvestering generelt og om investering i nye selskaber, som får deres børsentre.

Børsnoteringer er også et spil

Der er meget god stemning og næsten en entydig lovprisning af muligheder, når et selskab bliver børsnoteret. Nye selskaber er spændende, men det er så absolut ikke uden risiko for investorerne, når nye og uprøvede selskaber og personer skal prøve kræfter med børsmarkedet. Der er en generel opfattelse af, at der er let tjente og måske endda risikofrie penge at hente. Det er dog en sandhed med modifikationer.

Lang sigt er langt væk for flertallet

En del af magien i forbindelse med en nynotering foregår op til og lige efter et selskab er blevet børsnoteret. Lidt som en eksamen, hvor den gode og lange forberedelse kulminerer med prøven. Herefter kan der komme eller føles et ”tomrum”. Hverdagen melder sig. Den overnormale interesse for selskabet og dets aktie aftager, og hverdagen udfordringer indfinder sig.

Mange tegningsønsker er ”syntetiske”

En meget betydelig del af interessen fra investorerne er skabt af magien om børsnotering og fornemmelsen af, at der er gratis penge (uden risiko) at tjene. Konkret udmønter det sig i, at børsnoteringer tiltrækker sig ”interesse” fra mange investorer, som ikke eller kun undtagelsesvist har en interesse i det enkelte selskab.

Er en aktie ikke massivt overtegnet er den ikke fuldtegnet

Hvis man fratrækker den kunstige/syntetiske interesse for især mindre børsnoteringer, som meget vel kan være halvdelen af tegningsønskerne, er den reelle selskabsinteresse tilbage. Hvis ikke efterspørgslen er meget større end udbuddet, er børsnoteringen reelt, selv om du hører noget andet ikke overtegnet. Det får en betydning for kursudviklingen på de første handelsdage.

Hvorfor er der så stor forskel på ”top og bund”?

Der er meget stor forskel på de enkelte selskaber. ”Investeringskvaliteten” varierer på samme måde som potentiale og risiko gør det. Der er også forskel på erfaringer og viden hos nøglepersoner, hos selskaber. Det og andre faktorer gør, at der er stor forskel på hvordan de forskelle børsnoteringer udvikler sig kursmæssigt efterfølgende.

Cornerstone investorer – For meget er for meget og for lidt er for lidt

I stort set alle børsnoteringer er der nøgleinvestorer, som på forhånd tegner aktier og garanterer for en del af udbuddet. Hvis en for stor del af tegningen sker af Cornerstone investorer, bliver der ”for lidt af handle med”, når handlen starter. En god opbakning er godt. En mandsopdækning kan være en begrænsning.

Et meget lille udbud likviditetspresser aktien op, men kan gøre den uomsættelig.

Hvis et selskab kun udbyder en meget lille portion aktier i forhold til selskabets samlede aktiekapital, vil ”stykmanglen” sommetider presse selskabets aktier kunstigt op på de første handelsdage.

Derfor skal pengene være på kontoen

Når du tegner aktier i nye selskaber, bliver aktierne i hovedreglen tildelt og betalt mere end 2 dage efter en normal handel ”valørdage”. For at sikre, at du ikke køber ud over din økonomiske formåen, skal pengene være på kontoen senest ved udløb af tegningsperioden. I modsat fald ville der være en risiko for at du tegner aktier for flere penge end du har og end du i virkeligheden har lyst til at investere. I mindre efterspurgte børsnoteringer (som man ikke kan vide med sikkerhed på forhånd) er tabsrisikoen større. Det tab forsøger vi at undgå for dig og for os. Derfor skal pengene være til stede og tilgængelig, når tegningsperioden udløber. Hold selv øje med datoerne.

Findes den succesfulde tegningsstrategi?

Nej, man kan ikke ud fra historiske ”erfaringer” sige noget om, hvad der vil være den optimale ”tegningsstrategi” for at du får tildelt, 300/400 eller 500 aktier. Mange spekulerer unødigt over det. Det er selskabet og dets rådgivere, som i det enkelte tilfælde tildeler aktier efter den individuelle fordelingsnøgle. På samme måde som chancen for at vinde i lotto ikke er større ved at spille et sted, som reklamerer med mange tidligere vindere, kan man ikke, uanset hvor meget tid man bruger, regne sig frem til det optimale antal aktier for at maksimere sin tildeling og gevinst.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer