Spring til hovedindhold

Derfor skal du ikke fokusere på skuffende Alcoa regnskab

Sædvanen tro var det Alcoa, der som ”det første af de største” selskaber der ”officielt” åbner den amerikanske regnskabssæson. Det er længe siden Alcoa havde den helt store bevågenhed og gjaldt som signal for, hvad man kunne forvente af regnskaberne. Selve regnskabet fra Alcoa var overvejende svagt, men det gør investorerne klogt i ikke at lægge for meget i.

Alcoa skuffer

På overfladen skuffede aluminimumsproducenten Alcoa med sit regnskab, da de som ”det første af de største” aflagde kvartalsregnskabet og dermed afsluttede 2013. Et par overskrifter om selve regnskabet:

  • Omsætningen var ca. 4% bedre end det forventede 5,34 mia. USD
  • Indtjeningen derimod blev på 0,06 USD mod forventet 0,04
  • Omsætningen var nok bedre end forventet. Samtidig var der dog tale om et fald på 5 % i forhold til samme kvartal sidste år.
  • På grund af faldende aluminiumspriser har Alcoa været nødsaget til at nedskrive på ældre investeringer.

I den ordinære handel faldt Alcoa moderat. I Eftermarkedet var der tale om et fald på lidt over 4 %.

Faldende indtjeningsforventninger

Aktuelt forventer analytikerne en indtjeningsfremgang for selskaber i S&P 500 på lidt mere end 6 %. Helt som det har været sædvane de seneste år er det forventninger, som er højest når regnskabssæsonen starter. Siden årets start (og derfor før de første regnskaber) er dette tal faldet fra 9,6 % og altså med mere end 3 % point.

Business as usual

Faldende indtjeningsforventninger i starten af kvartalet er et langsigtet fænomen. Det har de seneste år hængt sammen med faldende global vækst, men i højere grad med den teknikalitet at det afgørende for aktiernes udvikling på kort sigt er at overgå de til enhver tid gældende forventninger. Det er altså mere afvigelsen fra forventninger end det absolutte tal (behørigt i samspil med forventningerne til det kommende kvartal), som på kort sigt gør kursforskellen.

Høje forventninger trods alt

Én ting er forventningerne til en indtjeningsvækst på mere end 6 % opgjort på årsbasis (sammenlignet med 4. kvartal 2012). Noget andet er om de markante kursstigninger, som har kendetegnet markederne især de seneste 12 måneder, har fået investorerne til at blive overoptimistiske. Hvis den globale økonomiske vækst accelererer, vil indtjeningsvæksten gøre det samme. Hvis ikke eller ikke i det omfang som investorerne håber, kan 2014 blive et afkastmæssigt antiklimaks for de investorer, som de seneste 4 ud af 5 år er blevet ganske aktieafkastforvente.

 Alcoa rimer på gamle dage og 00erne

Alcoa rimer på ”gamle dage” og udviklingen i 00erne, hvor Kina angiveligt skulle ”drikke” den olie som blev pumpet og ”spise” de metaller som kunne brydes. Den tid er ovre. Derfor har Alcoa kun en særstatus fordi det er det første af de større selskaber som aflægger regnskab.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer