Spring til hovedindhold

Kina: Qudian Inc. – rør ikke denne aktie

Nogle gange er noget for godt til at være sandt! Det synes at være tilfældet med den hurtigt voksende, aktionærvenlige og profitable kinesiske virksomhed Qudian Inc. Men ikke alt der skinner er lavet af guld, og måske er der god grund til at være forsigtig med denne funklende juvel!

Qudian blev grundlagt så sent som i foråret 2014. Forretningsidéen var fra start at anvende kunstig intelligens til at hurtig og effektiv evaluering af online låneansøgninger. Selskabet mente der var et stort udækket behov for hurtige lån til almindelige mennesker, der ikke uden videre kunne opnå forbrugslån hos de traditionelle banker. Altså kviklån til subprime kunder!

Selskabet fik hurtigt etableret en hjemmeside, og selskabet fik hurtigt millionvis af ansøgninger. Til dato har selskabet modtaget omkring 78 millioner låneansøgninger. Heraf er 23 mio. ansøgere vurderet til at være kreditværdige, og ca. 7 millioner har optaget lån. Forretningsomfanget voksede således eksplosivt for Qudian. Allerede i selskabets tredje forretningsår 2016 opnåede selskabet omsætning på 1,44 milliarder yuan, og et nettoresultat på 577 millioner yuan. Se nedenstående graf.

Ledelsen brugte de fantastiske resultater til at gå på børsen i efteråret 2017. Man valgte New York Stock Exchange i USA og dermed en børsnotering på verdens mest synlige og respekterede børs. Ledelsen valgte at sælge 37,5 millioner nye aktier, svarende til en beskeden kapitaludvidelse på ca. 12%. Aktierne blev overtegnet, og introkursen blev forhøjet til 24 dollars pr. aktie. Qudian rejste således 900 millioner amerikanske dollars i en af de mest succesfulde kinesiske børsnoteringer i USA. Børsnoteringen var langtfra ligeså succesfuld som Alibaba, der i september 2014 rejste 21,8 milliarder dollars, hvilket var mere end Google, FaceBook og Twitter rejste tilsammen. Men Qudians børsnotering var dog mere succesfuld end fem FinTech kolleger: FinVolution/PPDAI, 360 Finance, LexinFintech, Yiren Digital/Yirendai og China Rapid Finance. Se nedenstående tabel.

De første dage på børsen i oktober 2017, steg kursen på Qudian hele 45% til en topkurs på 34,9 dollars d. 19. oktober 2017. Det viste sig at være en markedstop. Siden da er kursen faldet voldsomt til 3,25 dollars i januar 2020. De to konkurrenter, der var børsnoteret i oktober 2017, Yiren Digital og China Rapid Finance, toppede også kursmæssigt omkring 19. oktober 2017. Se nedenstående graf.

Qudian har efter børsnoteringen oplevet lønsom vækst, om end udviklingen har været turbulent med opjusteringer, nedjusteringer og tilretning af forretningsmodellen. Omsætningen blev mere end 5-doblet fra 1,44 milliarder yuan i 2016 til 7,69 milliarder yuan i 2018, og nettoresultatet blev mere end 4-doblet fra 577 millioner yuan i 2016 til 2.491 millioner yuan i 2018. Qudian har endnu ikke aflagt regnskab for 2019, men væksten ser umiddelbart ud til at fortsætte. Eksempelvis steg omsætningen 34% til 2,6 milliarder yuan i 3. kvartal 2019, mens nettoresultatet steg hele 52% til 1.044 millioner yuan. For hele 2019 forventer markedet at omsætningen stiger 12% til 8,65 milliarder yuan, mens nettoresultatet forventes at stige 46% til 3,63 milliarder yuan. Målt i amerikanske dollars pr. aktie forventes indtjeningen at vokse 38% til 1,59 dollars.

Turbulent udvikling i 2019
Qudian fik som nævnt i 2018 omsætning på 7,69 milliarder yuan og nettoresultat på 2,49 milliarder yuan. Da forventningerne til 2019 blev offentliggjort d. 18. marts 2019 lød de på et nettoresultat på mindst 3,5 milliarder yuan. Kursen var da ca. 5,4 dollars. Forventningerne til 2019 blev fastholdt d. 20. maj i forbindelse med regnskabet for 1. kvartal 2019. Kursen var da ca. 7,6 dollars. Allerede d. 21. juni 2019 blev forventningerne opjusteret til et nettoresultat på mindst 4,5 milliarder yuan. Kursen var da ca. 8,2 dollars. Få dage senere solgte Qudian Inc. konvertible obligationer for 300 millioner dollars. Renten på obligationerne blev fastsat til 1%, og obligationsejerne har ret til at konvertere obligationerne til aktier til kurs 9,41 dollars i juli 2026 (konverteringskursen er 27,5% over lukkekursen på 7,38 dollars d. 26. juni). Det er klart at opjusteringen gjorde det lettere at sælge obligationerne. Uden opjusteringen var obligationssalget måske ligefrem gået i vasken? Hvem ved? De forhøjede forventninger til 2019 blev fastholdt d. 16. august 2019 i forbindelse med regnskabet for 2. kvartal. Kursen var da ca. 8,9 dollars. Qudian nedjusterede d. 18. november forventningerne til 2019 fra mindst 4,5 milliarder yuan til ca. 4,0 milliarder yuan. Nedjusteringen fik kursen til at falde til ca. 5,9 dollars. Qudian annoncerede d. 26. november, at selskabet har købt og annulleret 26,2 mio. aktier som blev erhvervet for i alt 195 mio. dollars (gennemsnitskurs 7,45 dollars). Det er meget positivt at selskabet køber og annullerer et stort antal aktier (9% af de udestående aktier). Siden børsnoteringen har selskabet tilbagekøbt og annulleret i alt 71,7 mio. aktier svarende til ca. 22% af de 325 millioner udestående aktier efter børsnoteringen. Kursen i november 2019 var ca. 4,8 dollars.

Qudian nedjusterede forventningerne til 2019 igen d. 16. januar 2020. Guidance blev ligefrem helt fjernet, så selskabet ikke længere har nogle forventning til 2019! Samtidigt annoncerede selskabet et nyt aktietilbagekøbsprogram på hele 500 millioner dollars! Aktietilbagekøbsprogrammet løber i hele 30 måneder! Kursen var da ca. 3,5 dollars svarende til en samlet børsværdi på 887 millioner dollars. Det er ekstremt negativt at selskabet trækker sin guidance, og det er ekstremt positivt, at selskabet lancerer et enormt aktietilbagekøbsprogram, der potentielt kan inddrage 60% af de udestående aktier, hvis kursen forbliver omkring 3,25 dollars. Samtidigt er det mystisk, at aktietilbagekøbsprogrammet løber over hele 30 måneder. Forvirringen er med andre ord total!

Hele branchen er i tovene
Jeg har beregnet nøgletal for Qudian og selskabets nærmeste børsnoterede konkurrenter. Se nedenstående skema.

Som det fremgår, er Qudian med den aktuelle kurs på 3,25 dollars prissat svarende til P/E2018=2,9, P/E2019=2,0, P/E2020=3,4 og P/E2021=2,9. Fire konkurrenter (LexinFintech, Yiren Digital, 360 Finance og FinVolution) er aktuelt prissat svarende til P/E2019=3,7, P/E2020=3,2 og P/E2021=2,9. Som sådan er Qudian prissat næsten præcis som konkurrenterne! Konkurrentanalysen viser, at Qudian ikke er hverken højt eller lavt prissat i forhold til konkurrenterne. Analysen viser dog samtidigt, at hele Consumer Finance branchen er usædvanlig lavt prissat. Qudians og branchens lave prissætning betyder, at aktien kan have et stort stigningspotentiale, hvis branchen på et senere tidspunkt opnår en mere normal prissætning.

Hvad er en rimelig multipel for et FinTech selskab indenfor Consumer Finance branchen? Jeg ved det ikke. Men den slags selskaber vil næppe på lang sigt handle over P/E=25, og næppe heller handle meget under P/E=10. Jeg har forsøgt at skitsere en mulig fremtidig kurskanal på nedenstående graf.

Som det fremgår af grafen, ligger Qudian-aktien aktuelt langt under kurskanalen. Det skyldes selvfølgelig at P/E-raten aktuelt ligger omkring 2-3. Hvis markedets aktuelle estimater realiseres i de kommende år (2019, 2020 og 2021), og kursen bevæger sig op i kurskanalen, kan man forestille sig, at kursen stiger til niveauet 11-28 dollars i december 2021.

Jeg kan ikke vurdere om markedets estimater er realistiske. Jeg kan let forestille mig at Qudian får underskud i 2020 eller 2021. Jeg kan også let forestille mig, at markedets estimater bliver overgået af virkeligheden. Ingen kender fremtiden!

Dette er ikke en aktieanbefaling. Enhver læser bør lave sin egen research og sine egne estimater. Jeg frasiger mig ethvert ansvar for læsernes tab eller gevinst, hvis læseren trods mine advarsler vælger at købe aktien efter at have læst artiklen. For en god ordens skyld vil jeg ligefrem fraråde at du køber aktien, der må betegnes som højrisikabel. Rør ikke denne aktie!

Det skal som advarsel nævnes, at det er muligt, at regnskaberne slet ikke er retvisende. Det kan være tilfældet, hvis ledelsen er korrupt, eller hvis revisoren (Ernst & Young) er korrupt. Det kan også være tilfældet, hvis selskabet har forpligtelser, der af forskellige grunde ikke er medtaget i regnskabet. Så vidt jeg kan vurdere, er der ikke noget, der tyder på korruption. Derimod er der noget, der tyder på forpligtelser udenfor regnskabet, så pas på.

Jeg synes det er positivt at selskabets topchef, Min Luo, selv ejer 25% af aktierne, og at han for øvrigt har frasagt sig løn indtil selskabets aktiekurs er kommet i ny rekord. Se nedenstående avisklip.

Uanset ovenstående forbehold, har jeg selv valgt at købe en mindre aktiepost i Qudian Inc. Aktien købes let på New York Stock Exchange med tickeren QD. Da jeg er aktionær, er jeg nysgerrig efter at høre din mening om Consumer Finance branchen, og din mening om Qudian i særdeleshed.

Jeg ser frem til en rask diskussion.

Disclaimer: Thorleif Jackson ejer selv aktier i Qudian Inc.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
8 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2020-01-29 17:06

Appropros kineser-aktier, en af dine gamle travere (eller måske rettede: flydere), Jinhui Shipping, hænger noget med mulen. Jeg døjer selv med aktien i depotet og vil høre dine tanker om den. På den ene side handler den jo langt under NAV, men på den anden side er jeg noget loren overfor at de har solgt så mange af deres skibe og i stedet købt investeringsejendomme. Dels er det aldrig betryggende når et kinesisk firma pludselig fuldstændigt skifter forretningsmodel, og dels synes jeg at det virker helt umådeligt tosset at skifte fra tørlast til ejendomme nu hvor fragtraterne og skibspriserne lader… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2020-01-31 10:47

Hej igen Casper,
Jeg er ligesom dig godt træt af Jinhui Shipping. Jeg er helt på linie med din vurdering. Det kan koges ned til få ord: Dårlig coporate governance. Jeg har stadig Jinhui i porteføljen, men hvis jeg ikke allerede havde aktierne, tror jeg ikke jeg ville blive tiltrukket af selskabet i dag. Kvaliteten er bare ikke god nok. Desuden er branchen vanskelig.

Gæst
Gæst
2020-01-29 11:18

Hej Thorleif, jeg vil høre om du kan gøre os klogere på hvornår indtjeningen bogføres i QD. Min yndlings-bank-aktie (TCS group holding, der handles i london) udgiftsfører ved lånenes oprettelse straks de forventede tab/afskrivninger, der forventes at komme, mens selve indtjeningen først realiseres løbende over lånets løbetid således at virksomheden faktisk har dårligere indtjening i de kvartaler, hvor væksten er høj (hvilket dog så kompenseres de efterfølgende kvartaler når renteindtægterne ruller ind). Jeg ville tro at QD brugte samme princip, men i de diskussioner, der ofte er om QD (f.eks. På seekingalpha) angiver andre ofte, at QDs indtjening (også på… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2020-01-31 10:43

Hej Casper,
Jeg ved at indtjeningen bogføres straks på de syndikerede lån på Open Platform. Qudian modtager et fee på 8-10% af lånet. Qudian deltager desuden i syndikaterne med 20-25% af lånene. Jeg ved ikke hvordan indtjeningen bogføres på de almindelige udlån. Jeg bliver dig svar skyldig.

Gæst
Gæst
2020-01-29 09:34

Der mangler vist et “mio. i afsnittet “Heraf er 23 ansøgere vurderet til at være kreditværdige, og ca. 7 millioner har optaget lån.” Der er vist “lidt flere en 23 ansøgere”

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2020-01-31 10:39

Hahaha! Du har ret. Der skulle have stået 23 mio. Det må jeg se at få rettet.

Gæst
Gæst
2020-01-28 17:22

Interessant indlæg. QD er svær at gennemskue, men selskabet fremlægger meget udførlige tal for hensættelser og tab på deres IR side (vedr. Q3 2019). Her fremgår det også (http://ir.qudian.com/static-files/c52aad3e-8d2c-45da-a403-0e90a25bea7d), at selskabet ikke selv yder P2P lån, men alene påvirkes negativt af indgreb ved at lånere så ikke kan benytte P2P platforme til at optage lån til at indfri lån til QD – den væsentligste årsag til kursfaldet i januar 2020 sammen med opgivelse af forventninger for Q4 2019 og 2020. Selvom hensættelser til tab må forventes at stige Q4 2019 og H1 2020, også som følge af en lavere vækst… Læs mere

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2020-01-31 11:17

Hej Ole, Ingen investering er uden risiko. Det gælder selvfølgelig også Qudian og den åbne platform, hvor Qudian typisk deltager med 25-30% i syndikaterne. Det forlanger partnerne, og det giver god mening at Qudian spiser sin egen medicin. Hvis disse lån en dag giver store tab, vil Qudian også opleve store tab. Det er muligt at gebyrer på nyt lån, og de løbende renteindtægter, kan kompensere for disse tab, men hvis tabene bliver store nok, vil långiverne/partnerne sikkert trække sig, og så forsvinder de nye gebyrer. Det er også meget muligt, at gebyrerne, der pt. er 8-10% af udlånene, vil… Læs mere