Spring til hovedindhold

Nye valørregler: En teknikalitet som kan berøre dig

Den 6. oktober i år træder der nye afviklingsregler i kraft i Europa i forbindelse med aktiehandel. Antal afviklings- eller valørdage går fra 3 til 2. For aktiemarkederne betyder det ingenting rent prismæssigt. For dig som investor, vil det ligeledes ikke have nogen større betydning. Med en enkelt undtagelse.

Fra T+3 til T+2

Bag ved hver aktiehandel ligger noget praktik. Udvekslingen af værdipapirer og kontanter sker elektronisk. I dag er det normen at du betaler for dine aktier 3 hverdage efter en handel har fundet sted. På samme måde modtager du først pengene igen 3 dage efter et salg. Det hedder i fagterm ”T+3”.

Den 6/10 ændres afviklings- og valørreglerne fra 3 til 2 afviklingsdage, når du handler europæiske og dermed også danske og nordiske aktier. Man går altså fra T+3 til T+2. Du betaler dine aktiekøb hurtigere efter 2 dage, men modtager tilsvarende også dine penge hurtigere i forbindelse med aktiehandel. Fair and square.

USA/Canada fastholder T+3

For dig som investor betyder ændringen ikke noget så længe du køber og sælger europæiske aktier. Hvis du derimod handler både europæiske og amerikanske/canadiske aktier, forholder det sig lidt anderledes.

Hvis du eksempelvis ikke har nogen kontanter på din konto og køber europæiske aktier efter den 6/10, og finansierer det ved at sælge for et tilsvarende beløb i amerikanske aktier, som du har i dit depot, kommer du til at mangle penge i én dag. Eller med andre ord: Du vil i det tilfælde gå i overtræk og låne penge af Nordnet. Det koster renter.

Europa/Norden/Danmark anderledes end USA

Derfor er det en god ide at holde øje med om du har tilstrækkelig med ledige kontanter på din konto, når du handler aktier efter den 6/10. Eller også bør du checke om du køber europæiske, inklusive nordiske aktier, finansieret af et ditto salg af amerikanske/canadiske.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
2 Kommentarer
Nyeste
Ældste Mest populære
Se alle kommentarer
Gæst
Gæst
2018-05-01 20:58

Hm, Jeg er nu netop blevet orienteret om, at min Nordnet-konto er overtrukket efter et ETF køb, selvom valørdagen for købet ikke indtruffet. Jeg vil mene, at enten er ovenstående ikke korrekt, eller også er Nordnets kunderådgiver forkert på den ?

Gæst
Gæst
Svar til  Gæst
2018-05-02 12:34

Hej Thomas
Jeg vil bede dig om at ringe til Kundeservice på 70 20 66 85 – så kan mine kolleger hjælpe dig med at opklare sagen. Mvh Sanne, Nordnet