Spring til hovedindhold

Ørsted er i stiv modvind: Taber milliarder i 3. kvartal

Det er ikke kun gigantiske nedskrivninger og hensættelser, som skæmmer 3. kvartalsregnskabet. Det er selve fundamentet for Ørsted, som er meget usikkert.

  • Ørsted har i 3. kvartal taget konsekvensen af de svære vilkår og truffet de svære valg
  • De stopper udviklingen af Ocean 1 og Ocean 2
  • De nedskriver 28,4 mia i 3. kvartal. Hovedparten af denne kommer fra Ocean 1
  • Ørsted har tidligere annonceret, at de i 3. kvartal kunne komme med en nedskrivning på 16 mia. til forsinkelser, skat og renter
  • Analytikere har haft estimater på 16-20 og enkelte endda højere end det
  • Nedskrivningen ender på 28,4 !
  • Men det er ikke slut med det. I 4. kvartal vil Ørsted formentlig hensætte 8-11 mia. kr yderligere
  • Det bringer de samlede hensættelser/nedskrivninger på ca. 40 mia!

Kursfald på 20% er markant

Det kan virke meget markant, at aktien på én dag faler 20% – efter allerede at være faldet rigtig meget de seneste år. Dog er min vurdering, at det afspejler, at investorerne er meget usikre på Ørsteds fremtid.

Kilde: nordnet.dk. 1. november kl. 9.38. Husk, at historisk afkast ikke er en garanti for fremtidigt afkast.

Hvad med fremtiden?

Ørsted står i en meget udfordret position. Konkurrenterne maser på, og især de store olieselskaber er begunstiget af at have store positive cashflow fra en meget høj oliepris. Samtidig truer de stigende renter den fremtidige profitabilitet.  For blot 4 måneder siden annoncerede Ørsted på sin kapitalmarkedsdag, at de frem mod 2030 ville investere 475 mia. Disse planer må formodes at blive markant revideret.

Ørsted nævner, at de undersøger kapitalstruktur. Min vurdering er, at det betyder, at de undersøger, om de skal have mere kapital, og hvordan den kapital i givet fald skal sammensættes af egen- og fremmedkapital. Men det er ingen løsning at få mere kapital ind, hvis man ikke kan forrente denne kapital tilfredsstillende. På samme måde som en tømrermester ikke kan finansiere en ny maskine til 10%, hvis den interne rente kun tilsiger et afkast på 8%. Der er intet i meddelelsen om fremtiden for ledelsen, og hvad bestyrelsen agter at gøre. Aktiekursen er blevet sendt i dybet, og vi ved nu, at det var der en god grund til.

Kommer der et kursmæssigt lettelsens suk? Ikke fordi nedskrivninger på i alt 40 mia. ikke er ekstreme, men fordi vished om noget skidt trods alt kan være en faktor?

Tjah; det er det gode spørgsmål. Oveni alle udfordringer kommer så, at Ørsted historisk har bestilt sine møller overvejende hos Siemens Energy, som har kapital- OG kvalitetsudfordringer. Set i den henseende er noget af det mest bemærkelsesværdige, at jeg i meddelelsen mangler en ”sense of urgency”, som tallene og udviklingen ellers tilsiger.

Ovenstående er ikke en anbefaling til at købe eller sælge værdipapirer.Dette blogindlæg er udarbejdet til informationsformål. Blogindlægget udgør således ikke investeringsmæssig eller anden rådgivning. Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
4 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Se alle kommentarer
Jens Peter Skovsgaard
Jens Peter Skovsgaard
2023-11-01 10:10

Hej Per
Isen i maven er efterhånden blevet til permafrost i takt med, at Ørsted er skrumpet, og tanker om bæredygtig og grøn energi bliver bare sortere og sortere. Det dummeste er som bekendt at sælge på bunden, men det er svært at tro, at Ørsted kommer helt tilbage. Hvad tror du?
VH
JP

Lennart grauslund
Lennart grauslund
2023-11-01 10:13

Jeg forstår ikke hvorfor du skriver. Der er intet nyt i dit skriv. Ingen beskrivelse af manøvre muligheder for investorer, der er i markedet med pensions opsparing. Der er ikke beskrivelse af mulige reaktioner fra Ørsted, der påvirker ‘vores’ fremtid med Ørsted. Hvad der dit bud på, hvad investorer, der ikke er velpolstrede økonomisk, kan stille op.
Lennart G

Jan Toftdal
Jan Toftdal
2023-11-01 10:18

Jeg er voldsomt fristet . . . . .
Normalt er det en rigtig god refleks at have, at: “Never catch a falling knife! ”
Men, jeg tror ikke på, at Ørsted (eventuelt med ny ledelse) ikke kommer videre i processen. Der er et voldsomt behov for deres produkter, så mon ikke de overlever, såå –
Har lige opkøbt en mindre portion aktier –

Camilla
Camilla
2023-11-14 11:00

Har desværre tabt hhv 58% på første køb og 20% på mit sidste køb, men jeg beholder dem- der er dog 15 år til jeg skal på pension, så jeg tror på at de vender