Spring til hovedindhold

Regeringen i taktisk manøvre for vækstopjustering

Regeringens nedjustering af vækstskønnet for 2013 er blevet udsat for massiv kritik, men generelt er de sandsynlige motiver bag nedjusteringen også blevet fejlfortolket.

På den ene side står det krystalklart, at regeringens skøn for BNP væksten i 2013 nu for første gang i flere år er kommet tæt på virkeligheden, så der måske kan komme en opjustering senere på året. Det vil blive betragtet som en kæmpe sejr for regeringen, ikke mindst for både kommunevalg og Folketingsvalg, som nærmer sig med hastige skridt.

Regeringens BNP skøn har systematisk de seneste år ligget så langt over udviklingen i den virkelige verden, at det ikke har affødt den store respekt i økonomkredse. Med det nye vækstskøn reduceret fra 0,5 % til 0,2 % er regeringen kommet mere på linje med de øvrige professionelle prognosemagere.

En aktuel oversigt over de seneste BNP-prognoser viser, at flertallet af de nye prognoser fra ikke-myndighedsorganer som Nationalbanken, EU og OECD ligger på 2013-forventninger ned til 0,1 %, som er Danske Banks bud. Det Økonomisk råd forventer 0,2 % og Nordea 0,3 %. Med andre ord har regeringen i den seneste justering blot indrettet sig efter den aktuelle virkelighed, som den ser ud efter 1. halvår.

For det andet er der fortsat ikke tvivl om, at den spirende fremgang i dansk økonomi meget vel kan blive bekræftet yderligere i 2. halvår. AktieUgebrevets Konjunkturbarometer for Dansk Økonomi tog et gevaldigt spring frem i den seneste opdatering for to uger siden. Dansk økonomi er med stor sikkerhed i gang med en svag acceleration, som med lidt medvind fra udlandet kan betyde et egentligt vækstmomentum. I den seneste opdatering for to uger siden steg barometerstanden fra minus 1,5 til minus 0,6, og i denne opdatering er der yderligere fremgang til minus 0,3, altså meget tæt på neutrale nul – i udfaldsrummet mellem minus to og plus to.

Med det aktuelle momentum i de økonomiske indikatorer, samt et vækstbidrag fra offentlige investeringer, ser vi for første gang i lang tid en smule mere optimistisk på væksten end de mest pessimistiske prognosemagere.

Udviklingen i danskeres privatforbrug har samlet set de seneste tre måneder bevæget sig fremad, og det samme har ejerboligpriserne. En af de vigtigste tidlige ledende indikatorer er udviklingen i annonceomsætningen, da den er en meget præcis spejling af den økonomiske udvikling. De nyeste tal fra brancheforeningen Kreativitet & Kommunikation viser en bedring i annonceomsætningen i 2. kvartal. Dansk Mediaindex for dagbladenes omsætning er således steget fra indeks 77 i 1. kvartal til indeks 79 i 2. kvartal. Men der er altså fortsat tale om en tilbagegang på 21 % siden sidste år. Samlet set var annonceomsætningen i 2. kvartal dog stort set uændret i forhold til sidste år.

Er du stadig ikke Nordnet-kunde? Åbn depot, og opdag en lettere måde at investere på.

I kommentarfeltet nedenfor kan du som læser kommentere blogindlæggets indhold. Samtidig kan du tage del i andre læseres kommentarer. Kommentarindholdet repræsenterer derfor ikke Nordnets mening. Nordnet gennemgår ikke kommentarerne, før de offentliggøres, men vi fjerner upassende kommentarer, hvis de forekommer. Vil du vide, hvordan Nordnet håndterer dine personoplysninger, klik her.

Tilmeld
Informer mig om
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer